Předmět Základy lukařství a pastvinářství - Bc. (ATL05Z)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATL05Z - Základy lukařství a pastvinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Získání znalostí o produkčním a mimoprodukčním významu travních porostů. Osvojení teoretického a praktického poznání vlivu biotických a abiotických faktorů na botanické složení a kvalitu píce. Jsou zdůrazněna základní a běžná pratotechnická opatření při různých způsobech využívání lučních a pastevních porostů v rozdílných ekologických podmínkách a vhodnost konzervace objemných krmiv. Výuka je doplněna exkurzemi.
Osnova
PřednáškaHistorie a význam travních porostů v ČR a v EUEkologické a produkční funkce travních porostůPřehled a význam abiotických a biotických faktorů ekosystémů luk a pastvinAgrobotanické složky a jejich významZákladní a běžná pratotechnika, rozdíly v ošetřování luk a pastvinHistorie a využití pastvy v ČR v ve státech EUPastevní systémy IPastevní systémy IIVliv zvířat na pastevní porostyPastevní podmínky různých skupin zvířatVliv pastvy Nejznámější choroby zvířatTechnická zařízení pastvin ITechnická zařízení pastvin IICvičeníMožnosti bonitace travního porostu, odběry vzorkůPřehled trav a leguminóz v travních porostechHodnotné druhy lučních a pastevních porostůPodřadné a plevelné druhy lučních a pastevních porostůLaboratorní hodnocení konzervovaných krmivRozbory vzorků sena z luk a pastvin a jejich hodnoceníExkurze IExkurze IIHodnocení vzorků z exkurzePřehled norem kvality píce a možnosti hodnocení vzorků krmivRozlišovací znaky kulturních a nekulturních trav a leguminózPodklady a literatura pro vypracování protokolůHodnocení protokolů z exkurzíZápočet
Získané způsobilosti
Znalosti:Získá základní znalosti o trvalém smíšeném společenstvu travních porostů. Provede zhodnocení čtyř agrobotanických skupin a druhů. Posoudí vodní, výživný režim stanoviště a dokáže navrhnout odůvodněná pratotechnická opatření. Z floristického hlediska umí popsat porostové typy, jejich využívání, výnosové schopnosti. Určí kvalitu a způsob konzervace objemné píce. Porovná význam a dopad jednotlivých mimoprodukčních funkcí na ochranu zemědělské krajiny.Dovednosti:Samostatně je schopen z praktického hlediska řešit složení agrocenóz. Umí posoudit podle druhové diverzity způsob hospodaření a navrhnout odpovídající pratotechnická opatření. Ovládá zásady managementu, které vyústí ve zlepšení sukcese porostu.Kompetence - komunikace:Komunikuje a používá odbornou terminologii v českém jazyce. Správně formuluje a prezentuje vlastní názory, dovede je správně interpretovat, prosadit a navrhnout potřebná opatření.Kompetence - úsudek:Snaha k tvořivému přístupu k daným úkolům. Student využívá informací a výsledků z různých vědecko-výzkumných zdrojů. Dovede zhodnotit vlastní získané zkušenosti. Komunikuje z pracovním kolektivem a praxí. Práci objektivně posoudí a navrhne patřičná opatření.
Literatura
ZákladníKlimeš F. 1997. Lukařství a pastvinářství. ZFJU. Č. Budějovice. 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Mrkvička, J. 2004. Pastvinářství. PowerPrint. Praha. 82 s. ISBN 80-213-2145-81.Šantrůček, J. 2007. Encyklopedie pícninářství. FAPPZ ČZU v Praze. 157 s. ISBN 978-80-213-1605-8.Veselá M. 2002. Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint. Praha. 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáJančovič J. 1997. Ekológia trávnych porastov. SPU. Nitra. 82 s. ISBN 80-7137-399-0.Kvítek T. 1997. Udržení, zlepšení a zakládání druhově bohatých luk. VÚMOP Praha. č. 21. 52 s. ISSN 1211-3972.Vaněk V. 1991. Vápnění zemědělských půd. MZe ČR. Praha. 107 s. ISBN 80-7084-047-1.
Požadavky
Žádné
Garant
doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.