Předmět Základy lukařství a pastvinářství - Bc. (ATL70Z)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATL70Z - Základy lukařství a pastvinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Získání znalostí o produkčním a mimoprodukčním významu trvalých travních porostů.
Osnova
PřednáškaObjemná krmiva a jejich kvalita v zemědělské soustavěVyužívání zemědělské půdy a rozdělení travních porostů podle jejich významuEkologické a biologické základy lukařství a pastvinářstvíPožadavky porostů na vodní režim a jeho úprava, ekologické důsledky, porostové typyZákladní povrchová úprava, obnovy, zakládání a přísevy travních porostů, vliv na životní prostředíVyužití pastvy v ČR a ve státech EUPastevní systémy, jejich exploatace z hlediska kvality píceTechnická zařízení pastvinCvičeníSestavování směsí k ekologickým účelůmStanovení pícninářské hodnoty lučního porostu při různém stupni hygrosérie a trofosérieRozbory vzorků sena a hodnocení kvality
Získané způsobilosti
Znalosti:Získá základní znalosti o trvalém smíšeném společenstvu travních porostů. Provede zhodnocení čtyř agrobotanických skupin a druhů. Posoudí vodní, výživný režim stanoviště a dokáže navrhnout odůvodněná pratotechnická opatření. Z floristického hlediska umí popsat porostové typy, jejich využívání, výnosové schopnosti. Určí kvalitu a způsob konzervace objemné píce. Porovná význam a dopad jednotlivých mimoprodukčních funkcí na ochranu zemědělské krajiny.Dovednosti:Samostatně je schopen z praktického hlediska řešit složení agrocenóz. Umí posoudit podle druhové diverzity způsob hospodaření a navrhnout odpovídající pratotechnická opatření. Ovládá zásady managementu, které vyústí ve zlepšení sukcese porostu.Kompetence - komunikace:Komunikuje a používá odbornou terminologii v českém jazyce. Správně formuluje a prezentuje vlastní názory, dovede je správně interpretovat, prosadit a navrhnout potřebná opatření.Kompetence - úsudek:Snaha k tvořivému přístupu k daným úkolům. Student využívá informací a výsledků z různých vědecko-výzkumných zdrojů. Dovede zhodnotit vlastní získané zkušenosti. Komunikuje z pracovním kolektivem a praxí. Práci objektivně posoudí a navrhne patřičná opatření.
Literatura
ZákladníŠantrůček J. 2001. Základy pícninářství. PowerPrint. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0764-1.Mrkvička, J. 2004. Pastvinářství. PowerPrint. Praha. 82 s. ISBN 80-213-2145-81.DoporučenáMrkvička, J. 2004. Pastvinářství v ekologickém zemědělství. PowerPrint. Praha. 82 s. ISBN 80-2145-81.
Požadavky
Žádné
Garant
doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.