Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena výživy a alimentární nemoci zvířat - Mgr. (AVA28E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AVA28E - Hygiena výživy a alimentární nemoci zvířat - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je ozřejmit důsledky působení toxických látek na vnitřní prostředí organismu. Zároveň upozornit na potencionálně nebezpečné látky, které mohou za určitých okolností působit toxicky. V souvislosti s tím poukázat na možnosti nápravy a laboratorní diagnostiku daných látek.

Osnova

PřednáškaObecná toxikologie - definice jedu a jeho působení v organismuOtravy organismu anorganickými látkami -těžkými kovy, solí a anorganickým dusíkemOtravy zvířat organickými látkami (POPs, hnojivaMykotoxiny, jejich dopad na organismus hospodářských (HZ) a hoby zvířatJedovaté rostliny jako příčina onemocnění HZNemoci HZ z mikrobiálně kontaminovaného krmivaNemoci mláďat způsobené nevodnou kolostrální výživouOxidativní stres a jeho důsledky na organismusDiabetes mellitus (DM) u psů a koček a inzulinová rezistence (IZ) u koníKoliková onemocnění koní způsobená nevhodnou výživouOnemocnění GIT u skotu způsobená nevhodnoz výživouUlcerativní onemocnění různých věkových kategorií koníDopingCvičeníÚvod do předmětu, bezpečnost práce v laboratoři, odběr a transport materiálu pro toxikologické vyšetřeníPrezentace seminárních prací - Zajištění kolostrální výživy mláďata jejich imunitní vybavení SVÚ - současný stav kontaminace krmiv a potravin živočišného původuSVÚ - současný stav kontaminace krmiv a potravinLaboratorní cvičení -kvalitativní faktory mleziv a sér telatLaboratorní cvičení -kvanatitativní faktory sér telatLaboratorní cvičení -kvantitativní analýza mlezivLaboratoř soudního lékařství ILaboratoř soudního lékařství ISouhrné zhodnocení výsledků analýz kolostra a sér telat získaných v laboratořiPrezentace seminárních prací - vitaminyPrezentace seminárních prací - vitaminyZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Student po absolvování tohoto předmětu, který navazuje na znalosti anatomie a morfologie z bakalářského studia, umí pojmenovat a podrobně popsat jednotlivé části těla hospodářských a zájmových zvířat, popsat a na modelech ukázat orgánové systémy a orgány uvnitř těla zvířat. Daleko lépe dokáže také pracovat se světelným mikroskopem. Zná dobře histologické preparáty z tělních orgánů a umí definovat funkční vztahy mezi tkáněmi v orgánu. Dokáže využít znalostí hlavních kroků embryonálního vývoje mláďat hospodářských zvířat pro reprodukci a biotechnologické postupy v chovu zvířat. V rámci srovnávací anatomie umí definovat morfologické rozdíly ve stavbě těla býložravců, všežravců a masožravců. Je připraven pro studium a pochopení genetiky a šlechtění zvířat a pro studium reprodukční biotechnologie.Dovednosti:Student umí na základě morfologických znaků identifikovat jednotlivé části těla, orgány a tkáně hospodářských a zájmových zvířat, popsat je na úrovni buněčné a subbuněčné. Dokáže dobře pracovat se světelným mikroskopem a umí na histologickém preparátu najít a definovat jednotlivé tkáně a na základě teoretických znalostí určit stavbu orgánu, ze kterého byl vzorek odebrán. Dovede pracovat s poznatky z histologie a především embryologie pro zásahy do reprodukce a biotechnologie zvířat. Student dokáže pochopit a vysvětlit morfologicko-funkční vztahy mezi orgány těla zvířat a nutnosti dané morfologie pro funkci těla zvířat jako samostatného celku - jedince.Kompetence - komunikace:Se znalostí českého anatomického názvosloví je schopen komunikovat v českém jazyce na odborná anatomicko-fyziologická témata. Umí formulovat a diskutovat odborné otázky využívání zvířat a přiměřenosti péče o ně či otázky zavádění nových biotechnologických metod do zemědělské praxe v kontextu výše uvedených znalostí a dovedností. Je schopen číst a používat odbornou i vědeckou literaturu.Kompetence - úsudek:Student je veden k tvořivému a iniciativnímu přístupu ke studiu anatomie, histologie a embryologie. Na základě znalostí a diskuze o vývoji, stavbě a funkci tělních orgánů si tvoří vlastní názor na důležitost, náročnost funkce a možné poškození tělních orgánů, které vede ke strádání, snížení užitné hodnoty, případně smrti zvířete.

Literatura

ZákladníHärtlová a kol. 2009. Fyziologie a hygiena výživy a alimentární onemocnění hospodářských zvířat.Zapletal, O. et al. 2001. Speciální veterinární toxikologie. Ediční středisko VFU. 148 s.Svobodová a kol. 2008. Veterinární toxikologie v klinické praxi. Profi Press. Praha.Holec, J. et al. 1995. Potravinářská technika.Ediční středisko VFU. 147 s.Lukášová, J. et al. 1997. Mikrobiologie potravin- praktická cvičení. Ediční středisko VFU. 55 s.DoporučenáRiedl,O. et al. 2000. Klinická toxikologie. Avicenum Praha.Zakopal, J. et al.1984. Nemoci koní. SPN Praha.Snow, D. H.1987. Exercise and trainig. Academia press limited. ISBN 0123472180.Vopršalová, M., Žáčková, P.2000. Základy toxikologie. Karolinum Praha.Baloun, J. et al. 1989. Rostliny způsobující otravy a alergie. Avicenum Praha.Schindler, J., Bednář, M., Souček, A.1996. Lékařská mikrobiologie - bakteriologie, virologie, parazitologie. Marvil.Ostrý, V., Ruprich, J. 1994. Mykotoxiny v potravinách - Výskyt a stanovení mykotoxinu kys. cyklopiazonové ve sval. brojl. Veterinářství 5. 214 - 271.Ostrý,V., Ruprich, J. 1995. Ergotismus, hygienický a zdravotní problém současnosti? Mykologické listy. 54. 12- 16.Vařejka, F., Mráz, O., Smola, J. 1989. Speciální veterinární mikrobiologie. SZN Praha.Zapletal, O. et al. 2001. Praktická cvičení z veterinární toxikologie. Ediční středisko VFU.Steinhauser, L. et al. 2000. Produkce masa. Last Tišnov. ISBN 8090026079.Lukášová, J. et al. 1999. Hygiena a technologie produkce mléka. Ediční středisko VFU. 101 s. ISBN 805114534.

Požadavky

Fyziologie výživy

Garant

MVDr. Helena Härtlová, CSc.