Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody hodnocení stavu výživy, zdravý životní styl - FTVS UK - Bc. (AWA06E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AWA06E - Metody hodnocení stavu výživy, zdravý životní styl - FTVS UK - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

PřednáškaÚvod do problematiky, historie, tuzemské a světové tendence ve výživové politiceVýchova ke správné výživě, metody propagace a jejich účinnost, konvenční a ekologická výroba, biopotravinyRozdělení potravin a charakteristika jednotlivých potravinových skupin z hlediska živin a specifických vlastnostíMožnosti zvyšování výživné hodnoty stravy - potravní doplňky, pochutiny, funkční potraviny a nápojeKritéria pro diferenciované stravování - výživa lidí podle věkuVěkové rozdíly ve výživě a pohybovém režimuDiferenciace výživy lidí podle fyzické zátěžeDiferenciace výživy lidí podle zdravotního stavu, léčebná výživaSpeciální systémy stravování, strava dělená, makrobiotická, ovocná, přírodní, alternativní a podMetody hodnocení stavu výživy IMetody hodnocení stavu výživy IIMetody hodnocení stavu výživy IIICvičeníÚvod do problematikyVýchova ke správné výživě, metody propagace a jejich účinnostRozdělení potravin a charakteristika jednotlivých potravinových skupin z hlediska živin a specifických vlastnostíMožnosti zvyšování výživné hodnoty stravy - potravní doplňky, pochutiny, funkční potraviny a nápojeŽivinové potřeby lidí a faktory ovlivňující jejich výšiKritéria pro diferenciované stravováníDiferenciace výživy lidí podle fyzické zátěžeDiferenciace výživy lidí podle zdravotního stavu, léčebná výživaSpeciální systémy stravováníMetody hodnocení stavu výživy IMetody hodnocení stavu výživy IIMetody hodnocení stavu výživy III

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná a dovede definovat živinové potřeby různých skupin lidí. Zná rozdíly v požadavku na správnou výživu u těchto skupin. Zná metody hodnocení výživy. Ví, co je to zdravý životní styl, zná důležitost pitného režimu.Dovednosti:Dovede připravit vzorový jídelníček pro konkrétní osobu. Je schopen interpretovat zásady zdravé výživy pro člověka s určitým pohybovým režimem. Dokáže použít vhodnou metodu a zhodnotit výživu konkrétního člověka.Kompetence - komunikace:Absolvent může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného předmětu. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení.Kompetence - úsudek:Absolvent je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen posoudit, zhodnotit a aplikovat informační zdroje (odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.), při tvoření úsudku dále využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků. Je také připraven zorganizovat běžnou práci podřízeným osobám a účinně ji posoudit a zkontrolovat.

Literatura

Základní1. Dostupné časopisy v češtině - Výživa a potraviny; Diabetologie, Metabolismus, Endokrinologie, Česká kinatropologie, Časopis lékařů českých2. Bunc, V. (1994). A simple method for estimating aerobic fitness. Ergonomics, 37, 159-166.3. Bunc, V., Štilec, M. (2003). Possibilities of body composition and aerobic fitness influence by walking in senior women. In K.Eisfeld, U.Wiesmann, H.J.Hannich, P.Hirtz (Eds.). Gesund und bewegt ins Alter. Butzbach - Griedel Afra Verlag, 193-200.4. Bunc, V., Štilec, M., Moravcová, J., Matouš, M. (2000). Body composition determination by whole body bioimpedance measurement in women seniors. Acta Univ.Carolinae Kinathropol., 36(1), 23-38.5. Burke, L., M., Maugham, R., J (2006). Výživa ve sportu. Praha Galén, 320 s.6. Clarková, N. (2000). Sportovní výživa. Praha Grada Publishing, 266 s.8. Fořt, P. (2006). Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice Svět kulturistiky, 244 s.9. Heyward, V.H., Wagner, D.R.(2004). Applied body composition assessment. Champaign Human Kinetics, 268 s.10. Karasik, D., Demissie, S., Cupples, L. A., Kiel, D. P. (2005). Disentanging the genetic determinants of human aging Biological age as an alternative to the use of survival measures. Journal of Gerontology, 60(5), 574-587.11. Katzmarzyk, P.T., Baur, L.A., Blair, S.N., Lambert, E.V., Oppert, J.M., Riddoch, C. (2008). International conference on physical activity and obesity in children summary statement and recommendations. Applied Physiology of Nutritional Metabolism, 33/2, 371-388.

Požadavky

Žádné

Garant

PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.