Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jedlé a léčivé houby - Mgr. (AZA06E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA06E - Jedlé a léčivé houby - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s biologickými charakteristikami pěstovaných jedlých a léčivých hub, se způsoby jejich množení, přípravy substrátů a vlastními pěstitelskými technologiemi jednotlivých skupin hub. Během studia získají studenti široké teoretické znalosti v dané problematice, na jejichž základě budou schopni uplatňovat získané praktické dovednosti při organizaci produkce a odbytu hub (plánování provozu s produkcí hub, založení pěstírny, vedení kultur hub, sklizeň a posklizňová fyziologie hub, zpracování a uplatnění produkce na trhu, ekonomika pěstování aj.).

Získané způsobilosti

Znalosti:Je schopen definovat pěstované jedlé a léčivé houby z hlediska pěstitelského, zpracovatelského, tržního a spotřebitelského. Dokáže specifikovat nároky jednotlivých druhů pěstovaných hub na prostředí. Zná sortiment pěstovaných hub a postupy výroby sadby a substrátů. Dokáže vymezit důležité biologické vlastnosti pěstovaných hub, které významně ovlivňují množství a kvalitu produkce, zná postupy jejich sklizně, posklizňového ošetření a zpracování. Dokáže vyjmenovat důležité obsahové látky jedlých a léčivých hub a specifikovat jejich působení na lidský organismus.Dovednosti:Je schopen determinovat základní makroskopické i mikroskopické morfologické struktury pěstovaných hub. Dokáže připravit, naočkovat, kolonizovat substrát myceliem a navodit podmínky pro fruktifikaci při pěstování dřevních hub. Je schopen zakládat a vést kulturu žampionů. Dokáže posoudit teplotní, vlhkostní a fytosanitární podmínky v pěstírně hub a navrhnout vhodná opatření pro jejich optimalizaci. Umí šetrně sklízet a posklizňově ošetřovat jedlé a léčivé houby.Kompetence - komunikace:Umí definovat konkrétní problematiku výroby sadby a substrátu a pěstitelských technologií základních druhů jedlých a léčivých hub. Dokáže jasně a srozumitelně navrhovat a argumentovat nutná pěstitelská opatření. Umí kriticky konfrontovat vlastní názory s názory ostatních odborníků. Je schopen využívat moderní informační a komunikační technologie.Kompetence - úsudek:Na základě získaných znalostí a praktických dovedností dokáže zhodnotit aktuální stav při výrobě sadby, substrátu a během vedení kultury jedlých a léčivých hub a je schopen vlastního racionálního úsudku při řešení dílčích, ale i komplexních pěstitelských problémů.

Literatura

ZákladníJablonský, I., Šašek, V. 2006. Jedlé a léčivé houby - pěstování a využití. Brázda. Praha. 264 s. ISBN 80-209-0341-0.Kalina, T., Váňa, J. 2005. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum. Praha. 608 s. ISBN 80-246-1036-1.DoporučenáFlegg, P.B., Spencer, D.M., Wood, D.A. 1987. Biology and technology of the cultivated mushroom. John Wiley and sons. Chichester. 347 s. ISBN 0-471-90435-x.Fletcher, J.T., Gaze, R.H. 2008. Mushroom pest and disease control. Manson Publishing Ltd. London.192 s. ISBN 978-1-84076-083-4.Griensven, L.J.L.D. van 1988. The cultivation of mushrooms. Darlingtin Mushroom Laboratories Ltd. Rustington. 515 s.ISBN 0-9513959-0-4.Chang,S.T., Milles, P.G 2004. Mushrooms - cultivation, nutritional value, medicinal effect and environmental impact. CRC Press. Boca Raton. 451 s. ISBN 0-8493-1043-1.Klán, J. 1989. Co víme o houbách. SPN. Praha. 312 s. ISBN 14-648-89.Lelley, J. 1991. Pilzanbau - Biotechnologie der Kulturspeisepilze. Ulmer. Stuttgart. 404 s. ISBN 3-8001-5131-6.Stamets, P. 2000. Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms. Berkley. Toronto. 574 s. ISBN 1-58008-175-4.

Požadavky

žádné

Garant

Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.