Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahradnická specializace v ekologickém zemědělství - Mgr. (AZA08E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA08E - Zahradnická specializace v ekologickém zemědělství - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s profilovými disciplínami zahradnictví ve vztahu k ekologickém systému produkce s důrazem na biologická specifika plodin. Pozornost je věnována optimalizaci podmínek pro dosažení maximálních a jakostních výnosů a uplatnění produkce na trhu.

Osnova

PřednáškaSpecifika ekologické produkce zeleniny - sortiment, nároky, fytopatologické limity Zakládání a vedení podniku s ekologickou produkcí zeleniny (legislativa, management, možnosti uplatnění biozeleniny) Méně známé a netradiční zeleninové druhy jako příležitost pro ekologické pěstitele Pěstování LAKR pro využití v čerstvém stavu - vhodný sortiment, způsoby pěstování Pěstování hub - biologické základy, fyziologie pěstovaných hub, nároky na prostředí Pěstování jedlých a léčivých hub v bio kvalitě - vhodný sortiment, suroviny pro výrobu substrátů, možnosti využití Specifika ekologické produkce ovoce - sortiment, nároky, fytopatologické limityZakládání a vedení podniku s ekologickou produkcí ovoce (legislativní aspekty, management, možnosti uplatnění bioovoce) Ekologická produkce stolního ovoce v intenzivních výsadbách IEkologická produkce stolního ovoce v intenzivních výsadbách IIDrobné ovoce a netradiční druhy jako příležitost pro ekologické pěstitele Specifika ekologické produkce hroznů - sortiment, nároky, fytopatologické limity Způsoby vedení révy a pěstitelské zásahy při ekologické produkci hroznů Zakládání a vedení podniku s ekologickou produkcí stolních hroznů a hroznů pro výrobu biovína CvičeníExkurze - polní produkce biozeleniny IExkurze - polní produkce biozeleniny IIExkurze - produkce bioovoce IExkurze - produkce bioovoce IIExkurze - ekologické vinohradnictví a vinařství IExkurze - ekologické vinohradnictví a vinařství IISenzorické hodnocení a nutriční profil zeleninyOrganoleptické hodnocení ovoce Identifikace vybraných odrůd jablek a hrušekOrganoleptické hodnocení biovínZpracování zadaného projektu se zaměřením na produkci a finalizaci ovoce, zeleniny, hroznů v ekologickém systému IZpracování zadaného projektu se zaměřením na produkci a finalizaci ovoce, zeleniny, hroznů v ekologickém systému IIObhajoby vypracovaných projektů Zápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Písemná zkouška sestává z otevřených otázek. Studenti odpovídají asi na 10 otázek v písemné formě. Okruhy otázek jsou k dispozici studentům jeden měsíc před zkouškou. Všechny odpovědi vycházejí ze znalostí a kompetencí, které by měl student mít po absolvování předmětu Zahradnická specializace v ekologickém zemědělství. Dovednosti jsou testovány v průběhu cvičení jako předpoklady ke způsobilosti studenta absolvovat zkoušku. Odpovědi jsou hodnoceny s ohledem na jejich úplnost, jasnost a výstižnost.Dovednosti:žádnéKompetence - komunikace:žádná

Literatura

ZákladníPetříková, K., Hlušek, J. et al.2012. Zelenina - pěstování, výživa, ekonomika. 1. vyd. ProfiPress. Praha. 191 s. ISBN 978-80-86726-50-2.Sus, J., Nečas, T. 2011. Řez ovocných dřevin. Grada Publishing, a.s. Praha. 144 s. ISBN 978-80-247-2505-5.Šarapatka, B., Urban, J., et al. 2006. Ekologické zemědělství v praxi. 1. vyd. Svaz PRO-BIO. Šumperk. 502 s. ISBN 978-80-903583-0-0.DoporučenáBartoš, J. et al. 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 299 s. ISBN 80-239-4242-5.Jan, T. 2011. Peckoviny. Vydavatelství Petr Baštan. Olomouc. 230 s. ISBN 978-80-87091-18-0.Nesrsta, D. 2011. Jádroviny. Vydavatelství Petr Baštan. Olomouc. 196 s. ISBN 978-80-87091-17-3.Petříková, K. et al. 2006. Zelenina - pěstování, ekonomika, prodej. Profi Press. Praha. ISBN 80-86726-20-7.Rod, J. et al. 2005. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory. Brno. ISBN 80-901874-3-9.Samsonová, P. ed. 2012. Produkce osiv v ekologickém zemědělství. Bioinstitut. Olomouc. 130 s. ISBN 978-80-87371-01-5.Šarapatka, B., Urban, J., et al. 2005. Ekologické zemědělství učebnice pro školy i praxi - II. díl. 1. vyd. Svaz PRO-BIO. Šumperk. 334 s. ISBN 80-903583-0-6.Urban, J., Šarapatka, B., et al. 2003. Ekologické zemědělství učebnice pro školy i praxi - I. díl. 1. vyd. MŽP a Svaz PRO-BIO.Praha. 280 s. ISBN 80-7212-274-6.Vogel, G. 1996. Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Ulmer Verlag.,Stuttgart. 1128 s. ISBN 3-8001-5285-1.

Požadavky

žádné

Garant

Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.