Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vinohradnictví a vinařství II - Mgr. (AZA18E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA18E - Vinohradnictví a vinařství II - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí z předmětu Vinohradnictví a vinařství, na který navazuje. Orientuje se na získání podrobnějších znalostí z ampelografie, výrobu révových sazenic a šlechtění révy vinné. Součástí předmětu je i rozšíření znalostí z ochrany révy. Okrajově jsou posluchači seznámeni s vinohradnickou problematikou v jiných zemích.

Osnova

PřednáškaHistorie vinohradnictví a vinařství v našich zemích obecně, ve vinařské oblasti ČechyVinohradnická legislativa - zaměření na množeníAmpelografie, ampelografické znakyNěkteré méně pěstované moštové odrůdyOdrůdy vhodné do skleníkuPřehled agrotechnických opatření při pěstování révy vinnéMéně obvyklé způsoby vedení keřůVirová onemocnění,jejich detekce a terapie,využití meristémového množení v révovém školkařstvíMéně známí škůdci1Pěstování podnožíVýroba révových sazenic (štěpování, pěstování v révové školce)Udržovací šlechtění a novošlechtěníVinohradnictví a vinařství v ostatních zemíchVliv vína na lidský organizmusCvičeníTechnologie zpracování bílých a modrých hroznůTechnologie zpracování bílých a modrých hroznůSklizeň révové školky, příprava sazenic k prodeji, štěpování a stratifikaceSklizeň révové školky, příprava sazenic k prodeji, štěpování a stratifikaceMeristémové množení cenného množitelského materiáluMeristémové množení cenného množitelského materiáluAmpelografický popis, uvologický rozbor

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu zná stručnou historii pěstování révy vinné v našich zemích s přihlédnutím k rozvoji agrotechnických postupů. Je seznámen důležitými prvky platných legislativních předpisů, zvláště těch, které se týkají rozmnožování révy vinné. Definuje ampelografické znaky pro popis odrůd a základní znaky dokáže rozlišit. Chápe systematické členění rodu Vitis podle různých autorů. Vysvětlí pojem interspecifické odrůdy a zdůvodní potřebu tvorby takovýchto odrůd. Determinuje základní agrotechnická opatření při pěstování révy vinné včetně méně často aplikovaných druhů prací za vegetace. Dokáže popsat méně obvyklé způsoby vedení keřů. Umí popsat virová onemocnění révy, zná principy jejich detekce a terapie. Vysvětlí využívání meristémového množení v révovém školkařství. Popíše způsoby rozmnožování révy. Charakterizuje způsoby pěstování podnožové révy. Zná v současnosti používané metody výroby révových sazenic. Vysvětlí metody šlechtění révy vinné používané ve šlechtitelské praxi.Dovednosti:Dokáže zařadit odrůdy do kategorií podle různých hledisek. Umí definovat některé méně často pěstované odrůdy podle jejich specifických charakteristik, stejně jako odrůdy stolní a interspecifické. Zná příznaky virových onemocnění a méně známých houbových chorob a umí je rozlišit. Rozpozná poškození keřů méně často se vyskytujícími škůdci. Popíše principy udržovacího šlechtění révy. Umí popsat charakteristiky vinohradnické produkce v některých cizích zemích. Interpretuje vlivy konzumace vína na lidský organizmus.Kompetence - komunikace:Dokáže v daném oboru působit v týmu odborníků stejně, jako samostatně dokáže řídit vinohradnické provozy. Umí srozumitelně a přesvědčivě vysvětlovat konkrétní odbornou problematiku v češtině a dalším cizím jazyce.Kompetence - úsudek:Na základě znalostí pěstitelských vlastností odrůd a podle charakteristik lokality doporučí odrůdy se zvýšenou tolerantností pro ekologické pěstování a pro výrobu biovín. Umí vybrat odrůdy vhodné pro pěstování ve sklenících a doporučit vhodnou agrotechniku pro jejich pěstování včetně opěrných konstrukcí. Organizuje práce při rozmnožování révy.

Literatura

ZákladníKraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. 2005. Nová encyklopedie českého a moravského vína díl 1. Praga Mystica. Praha. 306 s. ISBN 80-86767-00-0.Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B. 2008. Nová encyklopedie českého a moravského vína díl 2. Praga Mystica. Praha. 311 s. ISBN 978-80.86767-09-3.Kraus, V., Hubáček, V., Ackermann, P. 2004. Rukověť vinaře. ČZS, Nakladatelství KVĚT a Nakladatelství Brázda. Praha. 267 s. ISBN 80-209-0327-5.Kraus, V., Kraus, V. ml. 2003. Pěstujeme révu vinnou. Grada Publishing. a.s. Praha. 96 s. ISBN 80-247-0562-1.Pavloušek, P. 2011. Pěstování révy vinné - Moderní vinohradnictví. 1. vyd. Grada Publishing a.s.Praha. 333 s. 1. ISBN 978-80-247-3314-2.DoporučenáAmbrosi, H., Dettweiler-Münch, E., Rühl, E. H., Schmid, J., Schumann, F. 1998. Farbatlas Rebsorten. Eugen Ulmer. Stuttgart. 320 s. ISBN 3-8001-5719-5.Hofmann, U., Köpfer, P., Werner, G. A. 1995. Ökologischer Weinbau. Eugen Ulmer. Stuttgart. 260 s. ISBN 3-8001-5712-8.Mohr, H. D. 2005. Farbatlas Krankheiten, Schädlinge und Nützlinge an der Weinrebe. Eugen Ulmer. Stuttgart. 320 s. ISBN 3-8001-4148-5.Pavloušek, P. 2006. Výroba vína u malovinařů. Grada Publishing. Praha. 96 s. ISBN 80-247-1247-4.Pavloušek, P. 2008. Encyklopedie révy vinné. Computer Press. a.s. Praha. 386 s. ISBN 978-80-251-2263-1.Pospíšilová D., Korpás O. 1998. Nové šľachtěnie viniča na Slovensku. Komplexný výzkumný ústav vinohradnícky a vinársky a Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Bratislava, 231 s.Stevenson, T. 1993. Světová encyklopedie vína. Gemini Limited. Bratislava. 483 s. ISBN 80-7161-005-04.Vanek, G. et al. 1995. Vinič l. - odrody. Príroda. Bratislava. 143 s. ISBN 80-07-00646-X.Vanek, G. et al. 1995. Vinič l. - ochrana. Príroda. Bratislava. 206 s. ISBN 80-07-00758-X.Vanek, G. et al. 1995. Vinič l. - pestovanie. Príroda. Bratislava. 150 s. ISBN 80-07-00759-X.Vereš, A. et al. 1980. Reza vedenie viniča. Príroda Bratislava. 227 s.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Lubomír Lampíř, Ph.D.