Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologické produkce ovoce - Bc. (AZA20E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA20E - Základy ekologické produkce ovoce - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s pěstováním ovocných rostlin a stolních odrůd révy vinné ve vztahu k ekologickému systému produkce, s důrazem na biologické aspekty, původ a význam jednotlivých druhů. Vzbudit zájem o složitou problematiku, naučit základům tvarování a řezu s ohledem na potřebu "zklidněného" růstu stromů, s cílem vytvářet podmínky pro dosažení stabilních výnosů kvalitního a nutričně plnohodnotného ovoce.

Osnova

PřednáškaEkologická produkce ovoce v ČR, Evropě a ve světěPojem bioprodukce, význam ovoce ve výživě člověka - nutriční hodnota, rizikové látkyPrincipy tvarování a řezu ovocných dřevin s ohledem na potřebu "zklidněného" růstu a zvýšení přirozené odolnosti stromůSpecifické zvláštnosti zapěstování a řezu korun jádrovinSpecifické zvláštnosti zapěstování a řezu korun peckovin a bobulovinVedení a řez révy vinnéEkologické pěstování jabloní a hrušníOdrůdy doporučené pro praxi s ohledem na odolnost k chorobámEkologické pěstování hlavních druhů peckovinOdrůdy slivoní a meruněk tolerantní nebo rezistentní k šarce švestekEkologické pěstování netradičních druhů ovocePéče o půdu v ekologických sadech a plantážíchZáklady agrotechniky, hubení plevelů, význam vody, doplňková závlahaSklizeň a zásady skladování ovoce a hroznů révy vinné v ekologické produkciLegislativa související s ekologickou produkcí ovoceCvičeníExkurze do podniku s extenzivními formami pěstování ovoce (vyšší kmenné tvary)Exkurze do podniku s extenzivními formami pěstování ovoce (vyšší kmenné tvary)Exkurze do podniku s extenzivními formami pěstování ovoce (vyšší kmenné tvary)Exkurze do podniku s intenzivními formami pěstování ovoce (zákrsky, štíhlá vřetena)Exkurze do podniku s intenzivními formami pěstování ovoce (zákrsky, štíhlá vřetena)Exkurze do podniku s intenzivními formami pěstování ovoce (zákrsky, štíhlá vřetena)Pomůcky a nářadí pro tvarování a řezNácvik techniky řezu hlavních druhů ovocných dřevinŠtěpování a přeštěpování ovocných stromůNácvik techniky roubování a očkováníŘez stromů po přeroubováníPomologie a organoleptické hodnocení vybraných odrůd jablek z integrované a ekologické produkcePomologie a organoleptické hodnocení vybraných odrůd hrušek z integrované a ekologické produkceZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent zná sortiment běžných i netradičních druhů ovoce a stolních odrůd révy vinné, včetně jejich latinského pojmenování, požadavků na prostředí a základů rajonizace. Umí definovat podmínky využití vybraných ovocných rostlin pro ekologickou produkci. Dokáže posoudit vhodnost vybraných druhů a odrůd ovoce při založení ekologického sadu nebo plantáže v konkrétních podmínkách. Uvědomuje si i rizika tohoto náročného podnikání při tvorbě výnosů a kvalitě produkce.Dovednosti:Dokáže reálně posoudit, zda v daných klimaticko-půdních podmínkách bude jeho podnikatelský záměr s produkcí bioovoce reálný. Zvládne základní postupy při výsadbě, tvarování a řezu pro zklidněný růst ovocných dřevin. Dokáže zorganizovat technologické postupy vedoucí k šetrnému využívání přírodních zdrojů, při výběru odrůd odolných k závažným škodlivým činitelům. Zvládne i přeštěpování již překonaných odrůd ovoce na trvalém stanovišti vhodnějším sortimentem.Kompetence - komunikace:Je schopen vést menší kolektivy a pracovní skupiny nebo působit pod vedením kvalifikovaných odborníků. Efektivně komunikuje v pracovním kolektivu jak s nadřízenými tak podřízenými pracovníky a je plnohodnotným členem výkonného týmu. Profesionálně jedná se zákazníky a spolupracujícími podnikatelskými subjekty nebo jinými institucemi a kontrolními orgány.Kompetence - úsudek:Na základě získaných znalostí a dovedností je schopen posoudit okolnosti pro založení a další efektivní rozhodování při vedení ovocnářské ekofarmy. Jde především o oblast pracovních sil, plánování a řízení výroby, obchodu a při vyhledávání příležitostí na složitém, rodícím se trhu. Pro komplexnost úsudku využívá vlastní nebo zprostředkované zkušenosti.

Literatura

ZákladníBlažek, J. et al. 2001. Ovocnictví. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 384 s. ISBN 80-85362-43-0.Kolektiv. 2007. Ekologické zemědělství. Sborník z konference. ČZU v Praze, 214 s. ISBN 978-80-213-1611-9.Šarapatka, B., Urban, J. et al. 2006. Ekologické zemědělství v praxi. PRO-BIO. Šumperk. ISBN Z978-80-903583-0-0.Sus, J., Nečas, T. 2011. Řez ovocných dřevin. Grada Publishing, a.s. Praha. 144 s. ISBN 978-80-247-2505-5.DoporučenáBischof, H., Sus, J. 2003. Řez ovocných stromů a keřů. Ottovo nakladatelství, divize Cesty. Praha. 184 stran. ISBN. 80-7181-821-6.Häseli, A., Weibel, F., Daniel, C., Schmid, A., Tamm, L., Wyss, E. 2005. Pflanzenschutz im Biokernobstanbau. Forschunsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) Frick. 32 s. ISBN 3-906081-62-1.Hluchý, M., Ackermann, P., Zacharda, M., Bagar, M., Jetmarová, E., Vanek, G.1997. Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Biocont, s.r.o. Brno. ISBN 80-901874-2-1.Kraus, V., Hubáček, V., Ackermann, P. 2000. Rukověť vinaře. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 262 s. ISBN 80-209-0327-5Smidt, A. 2001. Biologischer Erdbeeranbau. Forschunsinstitut für biologischen Landbau (FiBL). Frick, 20 s.Urban, J., Šarapatka, B. et al. 2003. Ekologické zemědělstvíUčebnice pro školy i praxi,díl-Zákl.ekolog.zemědělství,agroenvironment. aspekty a pěst.rostlin. Ministerstvem životního prostředí ČR pro PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, EPOS - Spolkem poradců a kontrolorů v ekologickém zemědělství ČR a Sdružením středních zemědělských škol ČR. Hunpolec. ISBN 80-7212-274-6.Sedlo, J. 1994. Ekologické vinohradnictví. Mze v agrospoji Praha. Praha. 185 s. ISBN 80-7084-117-6.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Josef Sus, CSc.