Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vinohradnictví a vinařství I - Bc. (AZA27E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA27E - Vinohradnictví a vinařství I - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení znalostí z morfologie révy vinné, poznání vegetačního cyklu a zvládnutí z něj vyplývajících agrotechnických opatření tak, aby absolvent dokázal samostatně vést práce ve vinici. Důraz je kladen na diagnostikování výskytu chorob a škůdců a jejich likvidaci, především ekologickou cestou. Předmět zahrnuje i přehled o zpracování hroznů a výrobě vína. Cvičení jsou orientována na poznání a částečné manuální zvládnutí nejdůležitějších prací ve vegetaci.

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu vinohradnictví a vinařství zná základní aspekty tohoto oboru tak, aby je mohl aplikovat v praxi. Má všeobecný přehled o historickém vývoji vinohradnictví. Zná základní platné legislativní předpisy, v nich definované pojmy a základní nařízení. Popíše morfologii révového keře, rozlišuje jednotlivé fenologické fáze vegetačního cyklu. Popíše důležité pěstitelské vlastnosti běžně pěstovaných odrůd. Definuje požadavky révy na ekologické faktory z jednotlivých hledisek. Zná používané metody při zakládání nových vinic včetně administrativních povinností.Chápe základní principy řezu, definuje Guyotův řez, rozlišuje rozdíly při zatížení keře podle různých hledisek. Zná běžně používané způsoby vedení keře a umí zdůvodnit jejich výběr. Na základě znalostí z předchozího studia definuje význam jednotlivých živin pro révu. Definuje základní škodlivé činitele na révě. Zná bionomii základních houbových onemocnění révy a způsoby poškozování keřů révy škůdci. Ovládá možné metody signalizace výskytu chorob a škůdců. Dokáže vysvětlit jednotlivé kroky při výrobě bílých a červených vín.Dovednosti:Vede evidenci o průběhu vegetačního roku pozorováním a zapisováním termínů postupných nástupů fenofází. Dovede organizovat postup prací při výsadbě nové vinice včetně vybudování opěrných konstrukcí. Umí vysvětlit a provést základní techniky řezu. Rozpoznává příznaky nevyvážené výživy. Vybírá vhodná hnojiva pro základní i udržovací hnojení a vypočítá jejich správnou dávku. Dokáže provádět základní ruční práce za vegetace a umí doporučit mechanizační prostředky k jejich náhradě. Na základě pozorovaných poškození na keřích určí základní choroby a škůdce a dokáže je likvidovat.Kompetence - komunikace:Na základě získaných znalostí a osvojených dovedností je schopen řídit pracovníky ve vinici v průběhu vykonávání všech ručních a mechanizovaných prací. Je schopen získat a zpracovat informace o lokalitě, připravit pozemek k výsadbě legislativně metodicky i organizačně a zajistit výsadbu nové vinice. Připraví, zorganizuje a vede sklizňové práce, dokáže navrhnout termín zahájení sklizně.Kompetence - úsudek:Dokáže využít sledování fenofází k určování správných termínů jednotlivých agrotechnických zásahů. Je schopen zajistit, zorganizovat odběry půdních a listových vzorků a na základě dodaných laboratorních výsledků řídit výživu vinice. Posoudí akutní situaci ve vinici při výskytu chorob a škůdců a vybere vhodný způsob jejich eliminace.

Literatura

ZákladníKraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. 2005. Nová encyklopedie českého a moravského vína díl 1. Praga Mystica. Praha. 306 s. ISBN 80-86767-00-0.Kraus, V., Hubáček, V., Ackermann, P. 2004. Rukověť vinaře. ČZS, Nakladatelství KVĚT a Nakladatelství Brázda. Praha. 267 s. ISBN 80-209-0327-5.Kraus, V., Kraus,V. ml. 2012. Pěstujeme révu vinnou. Grada. Praha. 128 s.ISBN 978-80-247-3465-1.Pavloušek, P. 2006. Výroba vína u malovinařů. Grada Publishing. Praha. 96 s. ISBN 80-247-1247-4.Pavloušek, P. 2007. Encyklopedie révy vinné. Computer Press.Brno. 316 s. ISBN 978-80-251-1704-0.Pavloušek, P. 2011. Pěstování révy vinné - Moderní vinohradnictví. 1. vyd. Grada Publishing a.s.Praha. 333 s. 1. ISBN 978-80-247-3314-2.DoporučenáHofmann, U., Köpfer, P., Werner, G. A. 1995. Ökologischer Weinbau. Eugen Ulmer. Stuttgart. 260 s. ISBN 3-8001-5712-8.Hluchý, M. et al. 1997. Obrazový atlas chorob a škůdců ovoc.dřev. a révy vinné. Biocont Laboratory. Brno. 428 s. ISBN 80-901874-2-1.Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B. 2008. Nová encyklopedie českého a moravského vína díl 2. Praga Mystica. Praha. 311 s. ISBN 978-80.86767-09-3.Mohr, H. D. 2005. Farbatlas Krankheiten, Schädlinge und Nützlinge an der Weinrebe. Eugen Ulmer. Stuttgart. 320 s. ISBN 3-8001-4148-5.Pospíšilová, D. et al. 2005. Ampelografia Slovenska. Výzkumna šľachtitelská stanica vinárska a vinohradnícka. Modra. 368 s. ISBN 80-969350-9-7.Vanek, G. et al. 1995. Vinič l. - odrody. Príroda. Bratislava. 143 s. ISBN 80-07-00646-X.Vanek, G. et al. 1995. Vinič lI. - ochrana. Príroda. Bratislava. 206 s. ISBN 80-07-00758-X.Vanek, G. et al. 1995. Vinič lII. - pestovanie. Príroda. Bratislava. 150 s. ISBN 80-07-00759-X.Vereš, A. et al. 1980. Rez a vedenie viniča. Príroda. Bratislava. 227 s.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Lubomír Lampíř, Ph.D.