Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zelinářství - Bc. (AZA33E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA33E - Základy zelinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se zelinářskou výrobou při zdůraznění biologických zvláštností s ohledem na původ a šlechtění zeleninových druhů, s uplatňováním optimalizace podmínek pro dosažení maximálních výnosů kvalitní a zdravotně nezávadné zeleniny.

Osnova

PřednáškaPěstování zeleniny v ČR, možnosti rozvojeTvorba hospodářského výnosu - podíl druhu a odrůdyTeplota -možnosti regulace, ochrana proti nízkým teplotámPůda - požadavky jednotlivých druhů, zlepšování půdních podmínek, substráty pro pěstování sadby a rychlení zeleninySpeciální zahradnické stavby - pařeniště, skleníky, jejich využití a ekonomikaRozmnožování zelenin - vegetativní, generativníOsevní postupy v polním zelinářství, požadavky jednotlivých druhů na zařazení do osevních postupůSklizeň zeleniny - probírka, jednorázová sklizeň, kvalita sklizně, mechanizační prostředkySkladování zeleniny - požadavky na zeleninu pro uskladnění, skladovací podmínky,uchovatelnost plodinPěstování košťálových zelenin - nároky na podmínky pěstování, agrotechnika raných, letních a pozdních košťálovinPěstování cibulových zeleniny - cibule z přímých výsevů a ze sazečky, pěstování póru, česneku, rychlení pažitkyPěstování plodových zeleniny - rajče, paprika, lilek, okurky, tykve, melounyPěstPěstování kořenových zelenin - celer, mrkev, kořenová petržel, pastinák, salátová řepa,ředkvička, černý kořenCvičeníTerénní cvičení - polní produkce zeleninTerénní cvičení - skleníková produkce zeleninNutriční hodnocení zelenin a senzorická analýzaPoznávání semen zeleninových druhů, jejich popis a charakteristikaPoznávání semen zeleninových druhů, jejich popis a charakteristikaHnojení zelenin - stanovení potřebných dávek hnojivOchrana zelenin - metodiky ochrany zelenin, seznam registrovaných prostředků na ochranu rostlinSestavování osevních postupůZávlahy - stanovení termínu a velikosti závlahové dávkyProdukce v krytých prostorách - specifika, náklady na vytápěníSadba - výsev, pikýrování, typy sadby, poznávání klíčních rostlin zeleninNormy jakosti a kvalita zeleninSortimenty odrůd zeleninSortimenty odrůd zelenin

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná sortiment základních zeleninových druhů, jejich vědeckou nomenklaturu, botanickou příslušnost a charakteristiku nároků na prostředí. Je schopen definovat zeleninu jako plodinu s ohledem na biologické zvláštnosti, které významně ovlivňují množství a kvalitu produkce. Dovede vyjmenovat důležité faktory vnějšího prostředí, které se podílejí na tvorbě výnosu zeleniny a zná možnosti jejich optimalizace pro dosažení vysokého výnosu jakostní a zdravotně nezávadné zeleniny. Zná agrotechnické postupy při pěstování zeleniny a dokáže je chronologicky seřadit a popsat. Zná zásady správné agrotechniky a principy udržitelného využívání přírodních zdrojů ve vztahu k produkci zeleniny.Dovednosti:Podle makroskopických znaků dokáže určit osivo jednotlivých zeleninových druhů. Umí sestavovat osevní postupy a zdůvodňovat zařazení zeleninových druhů do jednotlivých tratí dle zásad správné agrotechniky. Je schopen kalkulovat náklady na osivo, sadbu, kultivaci půdy, ochranu proti chorobám a škůdcům, sklizeň aj. Dovede posoudit vhodnost půdně-klimatických podmínek pro pěstování zeleniny a navrhnout soubor nutných agrotechnických opatření ve vhodném termínu pro dosažení vysokého výnosu jakostní zeleniny.Kompetence - komunikace:Dokáže vymezit konkrétní problematiku pěstitelské technologie zeleniny, navrhovat a zdůvodňovat nutná agrotechnická opatření a tato jasně a srozumitelně sdělovat dalším členům pracovního týmu. Je schopen kriticky a věcně konfrontovat vlastní návrhy a řešení s odlišnými odbornými názory, přičemž dokáže využívat moderní informační a komunikační technologie pro výměnu a sdílení informací.Kompetence - úsudek:Získané znalosti a dovednosti dokáže vhodně využívat pro tvorbu vlastního racionálního úsudku při řešení dílčích, ale i komplexních agrotechnických problémů produkce zeleniny.

Literatura

ZákladníBartoš, J. et al. 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 299 s. ISBN 80-239-4242-5.Duffek, J. 1998. Zelinářství - obecná část. ČZU v Praze. Praha. 112 s. ISBN 80-213-0436-7.Malý, I. et al. 1996. Polní zelinářství. Agrospoj. Praha. 196 s. ISBN 80-239-4232-8.Petříková, K. - Hlušek, J. et al.2012. Zelenina - pěstování, výživa, ekonomika. 1. vyd. ProfiPress. Praha. 191 s. ISBN 978-80-86726-50-2.DoporučenáKrug, H., Liebig, H. P. A., Stützel H. 2002. Gemüseproduktion. Ulmer Verlag. Stuttgart. 217 s. ISBN 3-8001-3584-1.Kvěch, O. et al. 1985. Osevní postupy. SZN. Plzeň. 204 s. ISBN 07-068-85-04/11.Petříková, K. et al. 2006. Zelenina - pěstování, ekonomika, prodej. Profi Press. Praha. ISBN 80-86726-20-7.Rod, J. et al. 2005. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory. Brno. ISBN 80-901874-3-9.Vogel, G. 1996. Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Ulmer Verlag.,Stuttgart. 1128 s. ISBN 3-8001-5285-1.

Požadavky

žádné

Garant

Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.