Předmět Základy ovocnictví - Bc. (AZA34E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA34E - Základy ovocnictví - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Získat teoretické znalosti z biologie, fyziologie a morfologie ovocných dřevin. Připravit studenty z praktického hlediska tak, aby byli schopni vést ovocnářskou výrobu v praxi, a zároveň rozšířením cvičení včetně terénního musí studenti zvládnout základní pracovní úkony potřebné při pěstování ovocných dřevin. Přednášky i cvičení budou částečně zaměřeny i na možnosti podnikání v ovocnářské výrobě a na alternativní a ekologické hospodářství.
Osnova
PřednáškaVýznam pěstování ovoce, výroba u nás a ve světěNadzemní soustava a biolgZáklady rozmnožování ovocných dřevinMnožení podnoží v ovocné školceGenerativní a vegetativZakládání ovocných sadů, obdělávání půdy v ovocných výsadbáchPrincipy řezu a tvarování ovocných dřevinVěková období ovocných dřevin (mládí, dospělost, stárnutí)Ruční a mechanizovaná sklizeň u jádrového, peckového, skořápkatého a drobného ovocePěstování jabloní a hrušníPěstování slivoní, třešní a višní- nároky,opylovací poměry,hlavní odrůdy,stabilita stromů na slabě rostoucích podnožíchPěstování broskvoní, meruněk a mandloní- požadavky, podnože odrůdy, pěstování v intenzivních tvarechPěstování ořešáku vlašského, lísky, rybízu, maliníku a ostružiníkuPěstování méně rozšířených ovocných druhů - význam, rozšíření, tržní produkceCvičeníMorfologie ovocných dřevin (poznávání jednotlivých druhů během vegetačního klidu podle pupenů, výhonů a obrostuMorfologie ovocných dřevinZákladní typy podnoží ovocných dřevin a jejich rozmnožování generativní a vegetativní cestouMnožení ovocných dřevinMnožení ovocných dřevinVýroba stromků klasickou cestou a z předčasného obrostu, seštipování vrcholu, použití růstových látekVýsadba stromků - úprava kořenů, řez korunky po výsadbě, roubová množárna, odběr roubůOrganoleptické hodnocení vybraných odrůd jablekNářadí a pomůcky pro řez ovocných dřevinNářadí a pomůcky pro řez ovocných dřevinTechnika a způsoby zimního řezu drobného ovoceŘez maliníku, ostružiníku, jeřábu, aronie, rakytníku a dalších druhů ovoceNácvik roubování a přeroubování ovocných dřevin v době vegetačního kliduNácvik techniky roubování na kozí nožku, do rozštěpu a do klínku
Získané způsobilosti
Znalosti:Má pokročilé znalosti z biologie, morfologie a fyziologie ovocných dřevin. Zná principy rozmnožování ovocných druhů, má hluboké vědomosti o vztahu odrůdy a podnože. Dokáže se orientovat v sortimentech odrůd a podnoží. Je schopen vybrat vhodný systém pěstování a popsat zásady agrotechnických opatření v sadech. Umí vysvětlit problematiku opylování a oplozování a regulace plodnosti a růstu.Dovednosti:Je schopen vybrat vhodné náčiní a to ošetřovat, ostřit a využívat. Umí ovocnou rostlinu upravit řezem při výsadbě i během pěstování v plantáži. Dokáže sestavit soubor agrotechnických opatření. Orientuje se ve zdrojích informací, ve kterých vyhledává nové. S využitím teoretických znalostí je schopen vypracovat projekt nové výsadby.Kompetence - komunikace:Je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Ovládá jednání a v rámci svých znalostí a dovedností využívá odborné terminologie. Umí srozumitelně sdělovat své odborné názory jiným.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu umí stanovit a aplikovat informační zdroje a hodnotit výsledky a závěry výzkumu. Je schopen plánovat a řídit činnost ostatních členů týmu a seznamovat je s informačními zdroji a možnostmi jejich využívání.
Literatura
ZákladníBlažek, J. et al. 1998. Ovocnictví. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 384 s. ISBN 80-85362-43-0.Jan, T. 2011. Peckoviny. Vydavatelství Petr Baštan. Olomouc. 230 s. ISBN 978-80-87091-18-0.Nesrsta, D. 2011. Jádroviny. Vydavatelství Petr Baštan. Olomouc. 196 s. ISBN 978-80-87091-17-3.Sus, J., Nečas, T. 2011. Řez ovocných dřevin. Grada Publishing, a.s. Praha. 144 s. ISBN 978-80-247-2505-5.DoporučenáBischof, H., Sus, J. 2003. Řez ovocných stromů a keřů. Ottovo nakladatelství, divize Cesty. Praha. 184 s. ISBN 80-7181-821-6.Bartels, A. 1995. Der Baumschulbetrieb. Eugen Ulmer. Stuttgart. 739 s. ISBN 3-8001-5139-1.Hartmann, Hudston, T. et al. 2002. Harmann and Kester´s plant propagation principles and practieces. New Jeresey Prencice Hall. 880 s. ISBN 0136792359.Hričovský, I., Řezníček, V., Sus, J. 2003. Jabloně a hrušně. Vydavatelstvo Príroda, s.r.o. Bratislava. 104 s. ISBN 80-07-11223-5.Krüssmann, G.et al. 1978. Die Baumschule. Verlag Paul Parey. Berlin a Hamburg. 656 s. ISBN 3-489-57622-5.Procházka, S. et al. 1998. Fyziologie rostlin. Nakladatelství Academia, Akademie věd České republiky. Praha. 484 s. ISBN 80-200-0586-2.Sus, J.et al. 1992. Ovoce slovem i obrazem. Vydavatelství GORA Bratislava ve spolupráci s VŠZ Praha. 80 s. ISBN 80-901173-0-9.Sus, J. 2001. 365 dnů s ovocem. Nové rady pro pěstitele. Vydavatelství Víkend. Praha. 112 s. ISBN 80-7222-147-7.Winter, F. et al. 1992. Lucas´Anleitung zum Obstbau. Universität Hohenheim. Eugen Ulmer Verlag. 416 s. ISBN 3-8001-5534-6.
Požadavky
žádné
Garant
doc. Ing. Josef Sus, CSc.