Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zelinářství obecné - Bc., Mgr. (AZA37E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA37E - Zelinářství obecné - Bc., Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výklad bude zaměřen na obecné principy zelinářské výroby, teorii tvorby výnosu zelenin ve vztahu k variabilním podmínkám, možnosti regulace ekologických faktorů. Cílem předmětu je seznámit studenty se zelinářskou výrobou při zdůraznění biologických zvláštností s ohledem na původ a šlechtění zeleninových druhů, s uplatňováním optimalizace podmínek pro dosažení maximálních výnosů kvalitní a zdravotně nezávadné zeleniny.

Osnova

PřednáškaPěstování zeleniny v ČR, EU, možnosti rozvojeVýznam zeleniny ve výživě člověkaFaktory, podílející se na tvorbě hospodářského výnosu u zelenin, biologické a fyziologické zvláštnosti zeleninVliv agroekologických faktorů na tvorbu výnosu u zeleninSvětlo - možnosti regulaceTeplota - Možnosti regulace, rozdělení zelenin podle nároků na teplotu, ochrana proti nízkým teplotámVoda - nároky zelenin, závlaha zelenin - regulace a optimalizaceVliv edafických faktorů na tvorbu výnosu u zeleninVýživa a hnojení zeleninStavby pro pěstování zeleninRozmnožování zelenin - vegetativní a generativníSklizeň zeleniny, posklizňová a tržní úprava, Technologické a tržní obalyBotanické rozdělení zelenin, česká a latinská nomenklatura pěstovaných zeleninových druhů a jejich zařazení do čeledíHospodářské rozdělení zelenin, zástupci a charakteristika jednotlivých skupin zelenin z hlediska nároků na prostředíCvičeníExkurze - do zelinářských podniků, zabývajících se produkcí hlavních zeleninových druhů a jejich posklizňovou úpravouSenzorická analýza zelenin, výpočet nutričních hodnotPoznávání semen zeleninových druhůPoznávání semen zeleninových druhůTechnologie předpěstování sadby zeleninyHnojení zeleniny - rozdělení zelenin podle nároků na výživuZávlahy - stanovení termínu a velikosti závlahové dávky

Získané způsobilosti

Znalosti:Je schopen definovat zeleninu z hlediska agrotechnického, tržního, spotřebitelského, ale i z hlediska biologických vlastností, které významně ovlivňují množství a kvalitu produkce zeleniny. Dovede vyjmenovat důležité faktory vnějšího prostředí, které se podílejí na tvorbě výnosu zeleniny a dokáže definovat jejich působení a možnosti regulace s ohledem na množství, ale i kvalitu a zdravotní nezávadnost vypěstované zeleniny. Zná sortiment základních i méně známých zeleninových druhů, jejich vědeckou nomenklaturu, botanickou příslušnost a charakteristiku nároků na prostředí jednotlivých skupin zeleniny. Zná běžné agrotechnické postupy při pěstování zeleniny a dokáže je chronologicky seřadit a popsat.Dovednosti:Dokáže determinovat osivo jednotlivých zeleninových druhů. Umí sestavovat osevní postupy a zdůvodňovat zařazení zeleninových druhů do jednotlivých tratí dle zásad správné agrotechniky. Je schopen kalkulovat náklady na osivo, sadbu, kultivaci půdy, ochranu proti chorobám a škůdcům, sklizeň aj. Dovede posoudit konkrétní půdně-klimatické podmínky a ve vztahu k pěstované zelenině navrhnout soubor vhodných agrotechnických opatření, vedoucích k dosažení vysokého výnosu jakostní zeleniny s ohledem na šetrné využívání přírodních zdrojů.Kompetence - komunikace:Umí definovat konkrétní problematiku pěstitelské technologie zeleniny, jasně a srozumitelně navrhovat a argumentovat nutná agrotechnická opatření i na pozici řídícího pracovníka, ale i jako poradce. Umí kriticky konfrontovat vlastní názory s názory ostatních členů pracovního týmu. Je schopen využívat moderní informační a komunikační technologie pro výměnu a sdílení informací.Kompetence - úsudek:Na základě širší teoretické znalosti tvorby výnosu zeleniny a získaných praktických zkušeností je schopen zhodnotit půdně-klimatické, makro- i mikroekonomické a další podmínky, tyto analyzovat a využít pro tvorbu vlastního racionálního úsudku při řešení dílčích agrotechnických problémů při produkci zeleniny.

Literatura

ZákladníBartoš, J. et al. 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 299 s. ISBN 80-239-4242-5.Duffek, J. 1998. Zelinářství - obecná část. ČZU v Praze. Praha. 112 s. ISBN 80-213-0436-7.Malý, I. et al. 1996. Polní zelinářství. Agrospoj. Praha. 196 s. ISBN 80-239-4232-8.DoporučenáDuffek, J. 1995. Zelinářství - návody na cvičení. 108 s. ISBN 80-213-0144-9.Krug, H., Liebig, H. P. A., Stützel H. 2002. Gemüseproduktion. Ulmer Verlag. Stuttgart. 217 s. ISBN 3-8001-3584-1.Kvěch, O. et al. 1985. Osevní postupy. SZN. Plzeň. 204 s. ISBN 07-068-85-04/11.Petříková, K. 1997. Zelinářství - obecná část. MZLU. Brno. 58 s. ISBN 80-7157-277-2.Petříková, K. et al. 2006. Zelenina - pěstování, ekonomika, prodej. Profi Press. Praha. ISBN 80-86726-20-7.Rod, J. et al. 2005. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory. Brno. ISBN 80-901874-3-9.

Požadavky

žádné

Garant

Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.