Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ovocnictví speciální - Mgr. (AZA46E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA46E - Ovocnictví speciální - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit teoretické znalosti z biologie, fyziologie a morfologie ovocných dřevin, ze základů šlechtění, dále praktické zkušenosti z rozmnožování, školkařství, pěstování ovocných dřevin na trvalém stanovišti a pomologie. Připravit posluchače, aby byli schopni vést ovocnářskou výrobu. V rámci cvičení je třeba zvládnout základní pracovní úkony potřebné ve školkařské a ovocnářské praxi (roubování, očkování, řez). Přednášky i cvičení budou zaměřeny i na možnosti podnikání v integrovaných systémech ovocnářské produkce a na nové poznatky z našeho i zahraničního výzkumu.

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má pokročilé a hluboké teoretické znalosti z biologie, fyziologie, šlechtění a morfologie ovocných dřevin. Rozšiřuje si představu o používaných technologiích pěstování hlavních druhů ovoce mírného pásma, včetně vhodného sortimentu. Umí posoudit a prosadit principy integrované a ekologické produkce ovoce podle konkrétních podmínek. Je připraven podílet se na vedení nebo samostatně vést ovocnářskou výrobu. V konfrontaci s nezbytným základem hlubších teoretických znalostí se bude moci lépe orientovat ve výrobní, odbytové nebo výzkumné sféře ovocnářsky orientované specializace.Dovednosti:V návaznosti na teoretický a praktický základ získaný při studiu uplatní odborné dovednosti v ovocnářském provozu. Zvládá specializaci ovocnářské produkce při organizaci, řízení a rozhodování, při řešení projektů a technologií pěstování ovoce. Je schopen podílet se na stálém rozvoji podniku při strategickém plánování úkolů, včetně vědeckovýzkumných, s důrazem na tvůrčí myšlení. Umí řešit problémy v novém a neznámém prostředí, integrovat poznatky z několika dílčích disciplín a uplatnit je jako specializovaný ovocnářský poradce.Kompetence - komunikace:Je schopen efektivně komunikovat v pracovním kolektivu a být plnohodnotným členem výkonného týmu. Na podkladě hlubokých znalostí umí jasně a jednoznačně formulovat závěry na odborné i laické platformě. Absolvent umí aktivně používat jeden až dva světové jazyky, a uživatelsky dobře ovládá práci s PC.Kompetence - úsudek:Dovede významně propojovat získané znalosti, zkušenosti a dovednosti v širokém spektru nejrůznějších ovocných druhů a odrůd. Je schopen řídit a přetvářet pracovní týmy, které vyžadují nové strategické přístupy, orientovat se při posuzování odborné problematiky a z tohoto úsudku navrhnout přijatelná řešení pro danou situaci. Může řídit a působit rovněž jako poradce pro ovocnáře z praxe.

Literatura

ZákladníBlažek, J. et al. 1998. Ovocnictví. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 384 s. ISBN 80-85362-43-0.Jan, T. 2011. Peckoviny. Vydavatelství Petr Baštan. Olomouc. 230 s. ISBN 978-80-87091-18-0.Nesrsta, D. 2011. Jádroviny. Vydavatelství Petr Baštan. Olomouc. 196 s. ISBN 978-80-87091-17-3.Sus, J. et al. 2000. Obrazový atlas jádrovin. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 104 s. ISBN 80-85362-38-4.Sus, J., Blažek, J. 2002. Obrazový atlas peckovin 1. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 84 s. ISBN 80-85362-44-9.Sus, J. et al. 2003. Obrazový atlas peckovin 2. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 98 s. ISBN 80-85362-47-3.Sus, J., Nečas, T. 2011. Řez ovocných dřevin. Grada Publishing, a.s. Praha. 144 s. ISBN 978-80-247-2505-5.DoporučenáBischof, H., Sus, J. 2003. Řez ovocných stromů a keřů. Ottovo nakladatelství, divize Cesty. Praha. 184 s. ISBN 80-7181-821-6.Bartels, A. 1995. Der Baumschulbetrieb. Eugen Ulmer. Stuttgart. 739 s. ISBN 3-8001-5139-1.Hartmann, Hudston, T. et al. 2002. Harmann and Kester´s plant propagation principles and practieces. Prencice Hall. New Jeresey. 880 s. ISBN 0136792359.Hričovský, I., Řezníček, V., Sus, J. 2003. Jabloně a hrušně. Vydavatelstvo Príroda, s.r.o. Bratislava. 104 s. ISBN 80-07-11223-5.Krüssmann, G.et al. 1978. Die Baumschule. Verlag Paul Parey. Berlin a Hamburg. 656 s. ISBN 3-489-57622-5.Procházka, S. et al. 1998. Fyziologie rostlin. Nakladatelství Academia, Akademie věd České republiky. Praha. 484 s. ISBN 80-200-0586-2.Sus, J.et al. 1992. Ovoce slovem i obrazem. Vydavatelství GORA Bratislava ve spolupráci s VŠZ Praha. 80 s. ISBN 80-901173-0-9.Sus, J. 2001. 365 dnů s ovocem. Nové rady pro pěstitele. Vydavatelství Víkend. Praha. 112 s. ISBN 80-7222-147-7.Winter. F. et al. 1992. Lucas´Anleitung zum Obstbau. Universität Hohenheim. Eugen Ulmer Verlag. 416 s. ISBN 3-8001-5534-6.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Josef Sus, CSc.