Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vinařství - sklepní hospodářství - Mgr. (AZA47E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA47E - Vinařství - sklepní hospodářství - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je seznámit studenty se sklizní a zpracováním hroznů, se základními technologickými postupy při výrobě vín, lisování, kvašení, školení a lahvování vín, aby po absolvování této disciplíny byl student připraven pro řízení vinařského provozu.

Osnova

PřednáškaZákladní pojmySklizeň hroznů, určení kvality pro budoucí zatřídění vínaVýrobní a skladovací prostory a jejich vybaveníZpracování hroznů, chemické složení moštu a dovolené úpravy ošetřování moštuKvašení moštuVýroba bílých a červených vín a potřebná technologická zařízeníOšetřování a školení mladých vínZrání, úpravy, číření a stabilizace vína + rozboryLahvování vín a jeho adjustaceChoroby a vady vínVýroba sektů a speciálních vínHodnocení vínPrávní předpisy při výrobě vínaZáklady somelierstvíCvičeníŘez révy na různých způsobech vedeníŘez révy na různých způsobech vedeníVyvazování keřů podle jednotlivých způsobů vedeníVyvazování keřů podle jednotlivých způsobů vedeníPodlom, vylamování fazochůPodlom, vylamování fazochůDiagnostika chorob a výskytu škůdcůDiagnostika chorob a výskytu škůdcůMeristémové množení cenného materiáluMeristémové množení cenného materiáluZařízení na sklizeň a zpracování hroznůZařízení na sklizeň a zpracování hroznůOšetřování mladých vín až do finalizaceSenzorické hodnocení vín

Získané způsobilosti

Znalosti:Ovládá základní vinařské pojmy. Zná legislativní předpisy při výrobě vína. Rozlišuje rozdíly mezi postupy při výrobě bílých vín a červených vín. Pojmenuje a popíše technologická zařízení potřebná pro vinařskou výrobu. Dokáže klasifikovat chemické složení moštu. Vysvětlí a popíše proces kvašení moštu, zná metody jeho ovlivňování. Zná metody ošetřování mladých vín. Interpretuje postupy při školení, čiření a případných dalších úpravách vín. Zná principy rozborů pro jednotlivé analýzy vín. Vysvětlí základy sommelierství.Dovednosti:Sestaví přehled potřebných výrobních a skladovacích prostor. Popíše postup při zpracování hroznů po sklizni. Umí stanovit základní analytické hodnoty moštů před zahájením kvašení. V průběhu výroby vína senzoricky posuzuje jeho stav a hodnotí jeho kvalitu. Provádí základní analytické rozbory vín a získané hodnoty umí posoudit. Rozpozná senzoricky základní choroby a nedostatky vín a navrhne opatření k jejich eliminaci.Kompetence - komunikace:Dokáže formulovat své názory na procesy probíhající při výrobě vín. Umí jak své názory, tak všeobecně platné odborné vinařské znalosti předkládat laické veřejnosti. Základní odborné informace je schopen poskytnout i v cizím jazyce.Kompetence - úsudek:Na základě znalostí získaných předchozím studiem vysvětlí mikrobiologické procesy probíhající při kvasném procesu i při dalších biologických procesech při školení a zrání vín. Posoudí výsledky analytických parametrů moštu a určí konkrétní postup ošetření před kvašením. Navrhuje postupy při kvašení a doporučuje další postupy až do finalizace.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaHubáček, V. 1996. Výroba révového vína. INSTITUT. Praha. 40 s. ISBN 80-7105-140-3.Hubáček, V., Míša D. 1996. Vinařův rok. Květ. Praha. 55 s. ISBN 80-85362-22-8.Steidl, R. 2010. Sklepní hospodářství. Národní vinařské centrum. Valtice. 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2.Švejcar, V., Voldřich, R. 1991. Vinařství. VŠZ. Brno. 64 s. ISBN 55-907-91-17/42.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaKraus, V., Kopeček, J. 2012. Setkání s vínem. RADIX spol.s.r.o., Praha. 158 s. ISBN 978-80-86031-96-5.Kuttelvašer, Z. 2003. Abeceda vína. Radix. Praha. 279 s. ISBN 80-86031-43-8.Michlovský, M. 2012. Oxid siřičitý v enologii. Vinselekt Michlovský. Rakvice. a.s. 151 s. ISBN 978-80-905319-0-1.Pátek, J. 2000. Zrození vína. JOTA. Brno. 296 s. ISBN 80-7217-101-1.Pavloušek, P. 2007. Encyklopedie révy vinné. Computer Press.Brno. 316 s. ISBN 978-80-251-1704-0.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Josef Sus, CSc.