Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologické produkce zelenin - Bc. (AZA70E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA70E - Základy ekologické produkce zelenin - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se zelinářskou produkcí ve vztahu k ekologickém systému produkce při zdůraznění biologických zvláštností s ohledem na původ a šlechtění zeleninových druhů, s uplatňováním optimalizace podmínek pro dosažení maximálních výnosů kvalitní a zdravotně nezávadné zeleniny.

Osnova

PřednáškaEkologická produkce zeleniny v ČR, Evropě a ve světě, možnosti jejího rozvojeZelenina ve výživě člověka - nutriční hodnota, rizikové látkyTvorba hospodářského výnosu zelenin-podíl jenotlVoda - nároky jednotlivých zelenin, závlahy, regulace a optimalizace vláhových poměrůTeplota-nároky zelenin, možnosti regulace, ochrana proti nízkým teplOsevní postupy, zásady ochrany zelenin proti chorobám a škůdcům, odplevelování při ekologické produkci zeleninSpeciální zahradnické stavby pro pěstování zelenin - pařeniště, skleníky (využití a ekonomika)Rozmnožování zelenin - vegetativní, generativníSklizeň, posklizňová a tržní úprava a skladování zeleninKošťálové a cibulové zeleniny v ekoloKořenové a listové zeleniny v ekolPlodové a luskové zeleniny v ekolVytrvalé a kořeninové zeleniny v ekolJedlé houby v ekolCvičeníExkurze - polní produkce zeleninExkurze - polní produkce zeleninExkurze - skleníková produkce zeleninNutriční hodnocení zelenin a senzorická analýzaZávlahy a hnojení v ekologickém systému produkce zelenin- modelový projektOsevní postupy, ochrana zelenin proti chorobám a škůdcům v ekologickém systému produkce zelenin - modelový projektProdukce zelenin v krytých prostorách - specifika, náklady na vytápěníSadba - výsev, pikýrování, typy sadby, poznávání klíčních rostlin zeleninNormy jakosti a kvalita zeleninDeterminace semen zeleninových druhů, jejich popis a charakteristikaDeterminace semen zeleninových druhů, jejich popis a charakteristikaSortiment odrůd košťálových, kořenových a cibulových zelenin pro ekologickou produkciSortimenty odrůd listových, plodových a luskových zelenin pro ekologickou produkciZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná sortiment základních i méně známých zeleninových druhů, jejich vědeckou nomenklaturu, botanickou příslušnost a nároky na prostředí. Zná agrotechnické postupy při ekologickém pěstování zeleniny a dokáže je chronologicky seřadit a popsat. Umí charakterizovat zeleninu jako součást stabilního agroekosystému, dokáže ji definovat z hlediska agrotechnického, tržního, spotřebitelského, ale i z hlediska biologických vlastností. Dovede vyjmenovat důležité faktory vnějšího prostředí, které se podílejí na tvorbě výnosu, přičemž zná principy jejich optimalizace s ohledem na množství, kvalitu a zdravotní nezávadnost biozeleniny a šetrné využívání přírodních zdrojů.Dovednosti:Dokáže determinovat osivo jednotlivých zeleninových druhů. Umí posoudit konkrétní půdně-klimatické podmínky pro ekologické pěstování zeleniny. Je schopen navrhnout soubor vhodných postupů, vedoucích k dosažení dobrého výnosu jakostní biozeleniny s ohledem na šetrné využívání přírodních zdrojů. Umí sestavovat osevní postupy a zdůvodňovat zařazení zeleninových druhů do jednotlivých tratí s cílem zachovat a zlepšovat půdní úrodnost.Kompetence - komunikace:Umí definovat a konkretizovat problematiku produkce biozeleniny, jasně a srozumitelně navrhovat a argumentovat nutná agrotechnická opatření jak při vedení vlastního podniku, jako člen širšího kolektivu, nebo jako poradce. Umí kriticky konfrontovat vlastní názory s názory ostatních členů pracovního týmu. Je schopen využívat moderní informační a komunikační technologie.Kompetence - úsudek:Na základě širší teoretické znalosti tvorby výnosu biozeleniny a získaných praktických zkušeností je schopen zhodnotit půdně-klimatické a další podmínky, tyto analyzovat a využít pro tvorbu vlastního racionálního úsudku při řešení dílčích agrotechnických problémů při produkci biozeleniny.

Literatura

ZákladníKoudela, M. - Svozilová, L. Ekologická produkce zeleniny. 2010. ČZU v Praze, DVD-ROM (http//kz.agrobiologie.cz/ekozem/), ISBN 978-80-213-2150-2.Šarapatka, B., Urban, J., et al. 2006. Ekologické zemědělství v praxi. 1. vyd. Svaz PRO-BIO. Šumperk. 502 s. ISBN 978-80-903583-0-0.DoporučenáBartoš, J. et al. 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 299 s. ISBN 80-239-4242-5.Duffek, J. 1998. Zelinářství - obecná část. ČZU v Praze. Praha. 112 s. ISBN 80-213-0436-7.Krug, H., Liebig, H. P. A., Stützel H. 2002. Gemüseproduktion. Ulmer Verlag. Stuttgart. 217 s. ISBN 3-8001-3584-1.Petříková, K. et al. 2006. Zelenina - pěstování, ekonomika, prodej. Profi Press. Praha. ISBN 80-86726-20-7.Rod, J. et al. 2005. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory. Brno. ISBN 80-901874-3-9.Šarapatka, B., Urban, J., et al. 2005. Ekologické zemědělství učebnice pro školy i praxi - II. díl. 1. vyd. Svaz PRO-BIO. Šumperk. 334 s. ISBN 80-903583-0-6.Urban, J., Šarapatka, B., et al. 2003. Ekologické zemědělství učebnice pro školy i praxi - I. díl. 1. vyd. MŽP a Svaz PRO-BIO.Praha. 280 s. ISBN 80-7212-274-6.

Požadavky

žádné

Garant

Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.