Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zelinářství speciální - Mgr. (AZA71E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA71E - Zelinářství speciální - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s produkcí polní a rychlené zeleniny, jedlých hub, možností zásobovat trh co nejdelší období čerstvou zeleninou vhodnou volbou druhů a odrůd, rozdílnými termíny výsevu a při použití různých opatření pro přiblížení, nebo oddálení sklizně.

Osnova

PřednáškaKošťálové zeleniny: zelí, kapusta hlávková, kadeřavá, růžičková - charakteristika a pěstitelské technologieKošťálové zeleniny: květák, brokolice, kedlubny - charakteristika a pěstitelské technologieKořenové zeleniny: mrkev, petržel, pastinák, červená řepa, černý kořen - charakteristika a pěstitelské technologieKořenové zeleniny: celer, ředkvička, ředkev, vodnice, tuřín - charakteristika a pěstitelské technologieCibulové zeleniny: cibule kuchyňská, česnek, pór, pažitka, šalotka, cibule zimní - charListové zeleniny: salát hlávkový, ledový, římský, listový; štěrbák zahradní, polníček - charListové zeleniny:špenát,mangold,čekanka salátová,čekanka k rychlení,fenykl sladký-charakteristika a pěstitelské technolPlodové zeleniny: rajče, paprika, lilek, kukuřice cukrová a pukancová - charakteristika a pěstitelské technologiePlodové zeleniny: okurky salátové, nakládačky, meloun cukrový a vodní - charakteristika a pěstitelské technologieLuskové zeleniny: hrách, fazol, bob - charakteristika a pěstitelské technologieVytrvalé zeleniny: reveň, chřest, křen - charakteristika a pěstitelské technologieKořeninové zeleniny - charakteristika a pěstitelské technologieMéně známé a perspektivní druhy zelenin - charakteristika a pěstitelské technologiePěstování jedlých hub: žampión, hlíva ústřičná,šii-také a ostatní jedlé houby - charakteristika a pěstitelské technologieCvičeníExkurze do zelinářských podniků, zabývajících se produkcí zeleniny v polních podmínkách a krytých prostoráchKošťálové zeleniny: zelí,kapusta hlávková,kadeřavá,růžičkováKošťálové zeleniny: květák, brokolice, kedlubnyKořenové zeleniny:mrkev,petržel,pastinák,červená řepa, černý kořenKořenové zeleniny: celer,ředkvička,ředkev, vodnice, tuřínCibulové zeleniny:cibule kuchyňská,česnek,pór,pažitka,šalotka zimníListové zeleniny:salát hlávkový, ledový,římský,listový,štěrbák,polníčekListové zeleniny:špenát,mangold,čekanka salátová,čekanka,fenykl sladkýPlodové zeleniny:rajče,paprika,lilek,kukuřice cukrová a pukancováPlodové zeleniny:okurky salátové, nakládačky, meloun cukrový, vodníVytrvalé zeleniny: reveň, chřest, křenLuskové zeleniny:hrách,fazol,bob;málo známé a perspektivní druhy zeleninKořeninové zeleniny:kopr,majoránka,bazalka,libeček,saturejka,tymiánPěstované houby:žampión,hlíva ústřičná,šii-také aj

Získané způsobilosti

Znalosti:Je schopen u jednotlivých zeleninových druhů definovat a popsat: biologické vlastnosti, podmiňující výnos a kvalitu zeleniny, nároky na prostředí, způsoby zakládání porostů, hnojení, závlahu, ochranu proti chorobám a škůdcům s důrazem na prevenci, odplevelování porostů zeleniny, způsoby sklizně a posklizňových operací včetně skladovíní zeleniny. Dokáže formulovat vlastnosti odrůdových skupin zeleniny. Umí definovat ukazatele jakosti vypěstované zeleniny.Dovednosti:Dokáže vypracovat pěstitelský plán zeleniny v konkrétních ekologických a ekonomických podmínkách, vycházející z moderních agrotechnických postupů s ohledem na rentabilitu a udržitelnost produkce zeleniny. Je schopen navrhnout vhodné odrůdové složení sortimentu pěstované zeleniny pro zajištění časově flexibilní nabídky produkce zeleniny s důrazem na odolnost vůči chorobám a škůdcům. Umí kalkulovat dílčí náklady spojené s pěstováním zeleniny.Kompetence - komunikace:Umí definovat konkrétní problematiku pěstitelské technologie zeleniny, jasně a srozumitelně navrhovat a argumentovat nutná agrotechnická opatření i na pozici řídícího pracovníka, ale i jako poradce. Umí kriticky konfrontovat vlastní názory s názory ostatních členů pracovního týmu. Je schopen využívat moderní informační a komunikační technologie.Kompetence - úsudek:Na základě hlubších znalostí pěstitelských technologií jednotlivých zeleninových druhů a získaných praktických zkušeností je schopen zhodnotit půdně-klimatické, makro- i mikroekonomické a další podmínky, tyto analyzovat a využít pro tvorbu vlastního racionálního úsudku při řešení komplexních agrotechnických problémů při produkci zeleniny.

Literatura

ZákladníBartoš, J. et al. 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 299 s. ISBN 80-239-4242-5.Malý, I. et al. 1996. Polní zelinářství. Agrospoj. Praha. 196 s. ISBN 80-239-4232-8.Petříková, K., Hlušek, J. et al.2012. Zelenina - pěstování, výživa, ekonomika. 1. vyd. ProfiPress. Praha. 191 s. ISBN 978-80-86726-50-2.DoporučenáRod, J. et al. 2005. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory. Brno. ISBN 80-901874-3-9.Štambera, J. et al.1984. Zelinářství. VŠZ. Brno. 400s. ISBN 55-935-84-17/42.Vogel, G. 1996. Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Ulmer Verlag.,Stuttgart. 1128 s. ISBN 3-8001-5285-1.

Požadavky

žádné

Garant

Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.