Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologické produkce ovoce - Bc. (AZA82E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA82E - Základy ekologické produkce ovoce - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s pěstováním ovocných rostlin a stolních odrůd révy vinné ve vztahu k ekologickému systému produkce, s důrazem na biologické aspekty, původ a význam jednotlivých druhů. Vzbudit zájem o složitou problematiku, naučit základům tvarování a řezu s ohledem na potřebu "zklidněného" růstu stromů, s cílem vytvářet podmínky pro dosažení stabilních výnosů kvalitního a nutričně plnohodnotného ovoce.

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent zná sortiment běžných i netradičních druhů ovoce a stolních odrůd révy vinné, včetně jejich latinského pojmenování, požadavků na prostředí a základů rajonizace. Umí definovat podmínky využití vybraných ovocných rostlin pro ekologickou produkci. Dokáže posoudit vhodnost vybraných druhů a odrůd ovoce při založení ekologického sadu nebo plantáže v konkrétních podmínkách. Uvědomuje si i rizika tohoto náročného podnikání při tvorbě výnosů a kvalitě produkce.Dovednosti:Dokáže reálně posoudit, zda v daných klimaticko-půdních podmínkách bude jeho podnikatelský záměr s produkcí bioovoce reálný. Zvládne základní postupy při výsadbě, tvarování a řezu pro zklidněný růst ovocných dřevin. Dokáže zorganizovat technologické postupy vedoucí k šetrnému využívání přírodních zdrojů, při výběru odrůd odolných k závažným škodlivým činitelům. Zvládne i přeštěpování již překonaných odrůd ovoce na trvalém stanovišti vhodnějším sortimentem.Kompetence - komunikace:Je schopen vést menší kolektivy a pracovní skupiny nebo působit pod vedením kvalifikovaných odborníků. Efektivně komunikuje v pracovním kolektivu jak s nadřízenými tak podřízenými pracovníky a je plnohodnotným členem výkonného týmu. Profesionálně jedná se zákazníky a spolupracujícími podnikatelskými subjekty nebo jinými institucemi a kontrolními orgány.Kompetence - úsudek:Na základě získaných znalostí a dovedností je schopen posoudit okolnosti pro založení a další efektivní rozhodování při vedení ovocnářské ekofarmy. Jde především o oblast pracovních sil, plánování a řízení výroby, obchodu a při vyhledávání příležitostí na složitém, rodícím se trhu. Pro komplexnost úsudku využívá vlastní nebo zprostředkované zkušenosti.

Literatura

ZákladníBischof, H., Sus, J. 2003. Řez ovocných stromů a keřů. Ottovo nakladatelství, divize Cesty. Praha. 184 stran. ISBN 80-7181-821-6.Hričovský, I., Řezníček, V., Sus, J. 2003. Jabloně a hrušně, kdouloně, mišpule - Praktický rádce. Vydavatelstvo Príroda. Bratislava. 104 strany. ISBN 80-07-11223-5.Blažek, J.et al. 2001. Ovocnictví. ČZS, nakladatelství Květ. Praha. 384 s. ISBN 80-85362-33-3.Kolektiv. 2007. Ekologické zemědělství. Sborník z konference. ČZU v Praze. 214 s. ISBN 978-80-213-1611-9.Kraus, V., Hubáček, V., Ackermann, P. 2000. Rukověť vinaře. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 262 s. ISBN 80-209-0327-5.Šarapatka, B., Urban, J. et al. 2006. Ekologické zemědělství v praxi. PRO-BIO. Šumperk. ISBN Z978-80-903583-0-0.Urban, J., Šarapatka, B. et al. 2003. Ekologické zemědělstvíUčebnice pro školy i praxi,díl-Zákl.ekolog.zemědělství,agroenvironment. aspekty a pěst.rostlin. Ministerstvem životního prostředí ČR pro PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, EPOS - Spolkem poradců a kontrolorů v ekologickém zemědělství ČR a Sdružením středních zemědělských škol ČR. Humpolec. ISBN 80-7212-274-6.DoporučenáHäseli, A., Weibel, F., Daniel, C., Schmid, A., Tamm, L., Wyss, E. 2005. Pflanzenschutz im Biokernobstanbau. Forschunsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) Frick. 32 s. ISBN 3-906081-62-1.Hluchý, M., Ackermann, P., Zacharda, M., Bagar, M., Jetmarová, E., Vanek, G. 1997. Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Biocont, s.r.o. Brno. ISBN 80-901874-2-1.Smidt, A. 2001. Biologischer Erdbeeranbau. Forschunsinstitut für biologischen Landbau (FiBL). Frick. 20 s.Sus, J. et al. 1992. Ovoce slovem i obrazem. Vydavatelství GORA Bratislava ve spolupráci s VŠZ Praha. 80 s. ISBN 80-901173-0-9.Sus, J. 1999. Řez ovocných dřevin. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 32 s. ISSN 0139-7761.Sus, J. et al. 2000. Obrazový atlas jádrovin. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 104 s. ISBN 80-85362-38-4.Sus, J. 2001. 365 dnů s ovocem. Nové rady pro pěstitele. Vydavatelství Víkend. Praha. 112 s. ISBN 80-7222-147-7.Sus, J., Blažek, J. 2002. Obrazový atlas peckovin 1. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 84 s. ISBN 80-85362-44-9.Sus, J. et al. 2003. Obrazový atlas peckovin 2. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 98 s. ISBN 80-85362-47-3.Sedlo, J. 1994. Ekologické vinohradnictví. Mze v agrospoji Praha. Praha. 185 s. ISBN 80-7084-117-6.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Josef Sus, CSc.