Předmět Zelinářství obecné - Bc. (AZA87E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA87E - Zelinářství obecné - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Výklad bude zaměřen na obecné principy zelinářské výroby, teorii tvorby výnosu zelenin ve vztahu k variabilním podmínkám, možnosti regulace ekologických faktorů. Cílem předmětu je seznámit studenty se zelinářskou výrobou při zdůraznění biologických zvláštností s ohledem na původ a šlechtění zeleninových druhů, s uplatňováním optimalizace podmínek pro dosažení maximálních výnosů kvalitní a zdravotně nezávadné zeleniny.
Získané způsobilosti
Znalosti:Je schopen definovat zeleninu z hlediska agrotechnického, tržního, spotřebitelského, ale i z hlediska biologických vlastností, které významně ovlivňují množství a kvalitu produkce zeleniny. Dovede vyjmenovat důležité faktory vnějšího prostředí, které se podílejí na tvorbě výnosu zeleniny a dokáže definovat jejich působení a možnosti regulace s ohledem na množství, ale i kvalitu a zdravotní nezávadnost vypěstované zeleniny. Zná sortiment základních i méně známých zeleninových druhů, jejich vědeckou nomenklaturu, botanickou příslušnost a charakteristiku nároků na prostředí jednotlivých skupin zeleniny. Zná běžné agrotechnické postupy při pěstování zeleniny a dokáže je chronologicky seřadit a popsat.Dovednosti:Dokáže determinovat osivo jednotlivých zeleninových druhů. Umí sestavovat osevní postupy a zdůvodňovat zařazení zeleninových druhů do jednotlivých tratí dle zásad správné agrotechniky. Je schopen kalkulovat náklady na osivo, sadbu, kultivaci půdy, ochranu proti chorobám a škůdcům, sklizeň aj. Dovede posoudit konkrétní půdně-klimatické podmínky a ve vztahu k pěstované zelenině navrhnout soubor vhodných agrotechnických opatření, vedoucích k dosažení vysokého výnosu jakostní zeleniny s ohledem na šetrné využívání přírodních zdrojů.Kompetence - komunikace:Umí definovat konkrétní problematiku pěstitelské technologie zeleniny, jasně a srozumitelně navrhovat a argumentovat nutná agrotechnická opatření i na pozici řídícího pracovníka, ale i jako poradce. Umí kriticky konfrontovat vlastní názory s názory ostatních členů pracovního týmu. Je schopen využívat moderní informační a komunikační technologie pro výměnu a sdílení informací.Kompetence - úsudek:Na základě širší teoretické znalosti tvorby výnosu zeleniny a získaných praktických zkušeností je schopen zhodnotit půdně-klimatické, makro- i mikroekonomické a další podmínky, tyto analyzovat a využít pro tvorbu vlastního racionálního úsudku při řešení konkrétních agrotechnických problémů při produkci zeleniny.
Literatura
ZákladníBartoš, J. et al. 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 299 s. ISBN 80-239-4242-5.Duffek, J. 1998. Zelinářství - obecná část. ČZU v Praze. Praha. 112 s. ISBN 80-213-0436-7.Malý, I. et al. 1996. Polní zelinářství. Agrospoj. Praha. 196 s. ISBN 80-239-4232-8.DoporučenáDuffek, J. 1995. Zelinářství - návody na cvičení. 108 s. ISBN 80-213-0144-9.Krug, H., Liebig, H. P. A., Stützel H. 2002. Gemüseproduktion. Ulmer Verlag. Stuttgart. 217 s. ISBN 3-8001-3584-1.Kvěch, O. et al. 1985. Osevní postupy. SZN. Plzeň. 204 s. ISBN 07-068-85-04/11.Petříková, K. 1997. Zelinářství - obecná část. MZLU. Brno. 58 s. ISBN 80-7157-277-2.Petříková, K. et al. 2006. Zelenina - pěstování, ekonomika, prodej. Profi Press. Praha. ISBN 80-86726-20-7.Rod, J. et al. 2005. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory. Brno. ISBN 80-901874-3-9.
Požadavky
žádné
Garant
Bc. Ing. Martin Koudela, Ph.D.