Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ovocnictví obecné - Bc. (AZA88E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AZA88E - Ovocnictví obecné - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat teoretické znalosti z biologie, fyziologie a morfologie ovocných dřevin. Připravit studenty z praktického hlediska tak, aby byli schopni vést ovocnářskou výrobu v praxi. Rozšířením cvičení v terénu musí studenti zvládnout základní pracovní úkony potřebné při pěstování ovocných dřevin. Přednášky i cvičení budou částečně zaměřeny i na možnosti podnikání v ovocnářské výrobě a na alternativní a ekologické hospodářství.

Osnova

PřednáškaÚvod,historie,současnost a perspektivy ovocnářstvíNadzemní soustava a biologické vlastnosti ovocných dřevinRegulace násady a opad plodůPodnože ovocných dřevin, produkce generativních a vegetativních podnožíZakládání ovocných sadů a obdělávání půdyPrincipy řezu a tvarování ovocHlavní pěstitelské tvary a systémy pěstování ovocSklizeň ovocePěstování jabloní a hrušníPěstování třešní a višníPěstování broskvoní a meruněkPěstování slivoní, mandloní a ořešáku vlašskéhoPěstování rybízu, angreštu, maliníku a ostružiníkuPěstování méně rozšířených ovocných druhů (líska,aktinidie,rakytník,bez černý,kdouloň,mišpule,borůvka, růže)CvičeníMorfologie ovocných dřevin (poznávání jednotlivých druhů během vegetačníhoZákladní typy ovocných podnožíRozlišovací znaky podnoží pro peckoviny v bezlistém stavuVýroba ovocných keřů a stromkůDegustace vzorků podzimních a raně zimních odrůd jablekDegustace vzorků pozdně zimních odrůd jablek po dlouhodobém uskladněníNářadí a pomůcky pro řez ovocných dřevinZahradnické pilky s o otočným listem a zavírací pilkyTechnika a způsoby zimního řezu jádrovinTechnika a způsoby zimního řezu jádrovinŘez keřových tvarů angreštu, rybízu, maliníku a ostružiníkuZapěstování a řez stromkových tvarů bobulovin (angrešt, rybíz)Nácvik roubování a přeroubování ovocných dřevin v době vegetačního kliduNácvik techniky přeroubování na kozí nožku, do rozštěpu a do klínku

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent oplývá teoretickými znalostmi z biologie, fyziologie a morfologie ovocných dřevin. Získává přehled o botanickém systému z pohledu praktického ovocnictví. Dokáže specifikovat faktory vnějšího prostředí, které se podílejí na tvorbě a kvalitě výnosů ovoce. Poradí si se zakládáním sadů a ošetřováním půdy, tvarováním a řezem stromků a keřů a technologiích pěstování významných druhů ovoce mírného pásma, včetně racionalizace postupů sklizně plodů pro různé účely.Dovednosti:Dokáže vybrat a realizovat nejvhodnější způsoby generativního a vegetativního množení podnoží a nepřímého (xenovegetativního) rozmnožování ovocných odrůd štěpováním. Dovede uplatňovat různé formy zimního řezu hlavních druhů ovocných dřevin, přeroubovat neosvědčené odrůdy ovocných stromů, regulovat nadměrnou násadu různými zásahy, včetně probírky plůdků.Kompetence - komunikace:Může vést menší kolektivy a skupiny nebo působit pod vedením kvalifikovaných odborníků. Efektivně komunikuje v pracovním kolektivu a je plnohodnotným členy výkonného týmu. Profesionálně jedná se zákazníky a spolupracujícími subjekty. Je schopen komunikovat alespoň v jednom světovém jazyku, včetně odborného jazyka.Kompetence - úsudek:Ze získaných znalostí a dovedností je schopen posoudit okolnosti pro další efektivní rozhodování při vedení ovocnářsky orientovaného podniku v oblasti lidských zdrojů, plánování a řízení výroby, obchodu a při vyhledávání příležitostí na trhu. Svá rozhodnutí opírá o racionální argumenty. Může řídit a kontrolovat činnosti, při nichž dochází k nepředvídatelným změnám.

Literatura

ZákladníBischof, H., Sus, J. 2003. Řez ovocných stromů a keřů. Ottovo nakladatelství, divize Cesty. Praha. 184 s. ISBN 80-7181-821-6.Blažek, J. et al. 1998. Ovocnictví. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 384 s. ISBN 80-85362-43-0.,Hričovský, I., Řezníček, V., Sus, J. 2003. Jabloně a hrušně. Vydavatelstvo Príroda, s.r.o. Bratislava. 104 s. ISBN 80-07-11223-5.Sus, J. et al. 1992. Ovoce slovem i obrazem. Vydavatelství GORA Bratislava ve spolupráci s VŠZ Praha. 80 s. ISBN 80-901173-0-9.Sus, J. 1999. Řez ovocných dřevin. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 32 s. ISSN 0139-7761.Sus, J. et al. 2000. Obrazový atlas jádrovin. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 104 s. ISBN 80-85362-38-4.Sus, J., Blažek, J. 2002. Obrazový atlas peckovin 1. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 84 s. ISBN 80-85362-44-9.DoporučenáBartels, A. 1995. Der Baumschulbetrieb. Eugen Ulmer. Stuttgart. 739 s. ISBN 3-8001-5139-1.Hartmann, Hudston, T. et al. 2002. Harmann and Kester´s plant propagation principles and practieces. Prencice Hall. New Jeresey. 880 s. ISBN 0136792359.Hričovský, I., Řezníček, V., Sus, J. 2003. Jabloně a hrušně. Vydavatelstvo Príroda, s.r.o.. Bratislava. 104 s. ISBN 80-07-11223-5.Krüssmann, G.et al. 1978. Die Baumschule. Verlag Paul Parey. Berlin a Hamburg. 656 s. ISBN 3-489-57622-5.Procházka, S. et al. 1998. Fyziologie rostlin. Nakladatelství Academia. Akademie věd České republiky. Praha. 484 s. ISBN 80-200-0586-2.Sus, J. 2001. 365 dnů s ovocem. Nové rady pro pěstitele. Vydavatelství Víkend. Praha. 112 s. ISBN 80-7222-147-7.Sus, J. et al. 2003. Obrazový atlas peckovin 2. ČZS, Nakladatelství Květ. Praha. 98 s. ISBN 80-85362-47-3.Winter, F. et al. 1992. Lucas´Anleitung zum Obstbau. Universität Hohenheim. Eugen Ulmer Verlag. 416 s. ISBN 3-8001-5534-6.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Josef Sus, CSc.