Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie přírodních látek (DACA04Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DACA04Y - Chemie přírodních látek, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače podrobněji se složením, výskytem a významem nejdůležitějších přírodních látek, z nichž jen některé jsou stručně zmíněny v základním kursu organické chemie. Podat ucelený náhled na výskyt, formy, vlastnosti, přeměny a význam širokého souboru složek živých organismů. Dalším cílem je zdůraznit jejich technologický význam a důležitost pro kvalitu zemědělské produkce a dosáhnout tak komplexnějšího pohledu na složitost stavby organismů a funkci látek v nich včetně negativních aspektů jejich přítomnosti v zemědělské produkci.Forma výuky: přednášky a konzultace

Osnova

PřednáškaNutriční hlediska přirozených aminokyselinLipidyMonosacharidy a jejich derivátyAntioxidanty polyfenolického charakteruHydroxykyseliny a fenolkarboxylové kyseliny odvozené od benzoové a skořicové kyselinyAntioxidanty typu karotenoidůRostlinná a živočišná barvivaVitaminy hydrofilní a lipofilníIsoprenoidyGlukosinoláty a kyanogenní glykosidyAlkaloidy a mykotoxinyAntibiotikaRůstové rostlinné hormonyPřirozené a syntetické karcinogeny a antikarcinogenyCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Student prokazuje hluboké a systematické znalosti o stavu poznání přírodních látek z hlediska soudobé vědy a o příčinách a biochemických procesech jejich přeměn v živých organismech. Tyto vzájemné přeměny dovede vysvětlit i na základě znalostí souvisejících předmětů (anorganická chemie, organická chemie, chemie potravin, biochemie, fyziologie). Zná současné názory na význam a úlohu jednotlivých skupin přírodních sloučenin v živých organismech a na mechanismus jejich působení a fyziologickou úlohu v organismu. Zná podstatu chemické klasifikace přírodních sloučenin a jejich fyzikálních, chemických a biochemických vlastností a současné teorie o struktuře jednotlivých sloučenin, zejména těch, které studuje v rámci individuálního studijního plánu. V tomto kontextu zná rovněž metody jejich izolace, identifikace a kvantitativního stanovení. Zná současné názory na podstatu vztahů mezi vnějším prostředím, biotickými a abiotickými faktory a zastoupením přírodních látek v potravinách a zemědělských produktech z hlediska jejich nutriční kvality a ovlivnění zdraví lidské populace, životní pohody chovných zvířat (welfare), užitkovosti a ekonomiky.Dovednosti:Student dokáže vypracovat recentní přehled o nejnovějších poznatcích v chemii přírodních sloučenin v oblastech vztahujících se k problematice jeho doktorského studia. Tento přehled dovede kriticky zhodnotit s využitím znalostí z ostatních souvisejících předmětů. Dokáže najít dosud málo známá místa v procesu vlivu životních podmínek, klimatických podmínek, způsobů pěstování plodin, biotických a abiotických stresů na změny v zastoupení individuálních látek v celkovém komplexu, jejich synergismus a další faktory ovlivňující kvalitu produktů. Na základě těchto znalostí dokáže vyslovit dílčí vědeckou hypotézu a navrhnout směry výzkumné činnosti, kterými je možno získat nové poznatky a rozšířit tak světové poznání. Dokáže diskutovat a kriticky hodnotit nové poznatky v teorii chemie přírodních látek, porovnat své vlastní výsledky s poznatky jiných autorů a vytvořit z nich závěry umožňující rozšíření poznání chemické struktury a vlastností přírodních sloučenin. Student dokáže využít znalosti získané v rámci předmětu pro stanovení cílů, hypotéz a metod své disertační práce, dokáže posoudit význam jednotlivých sledovaných přírodních látek pro kvalitu zemědělských a potravinářských produktů.Kompetence - komunikace:Student je schopen vědecké a odborné veřejnosti na mezinárodní úrovni alespoň v jednom světovém jazyce formulovat a prezentovat současné vědecké poznatky v oblastech souvisejících s chemií přírodních látek, zdůvodnit stanovené vědecké hypotézy, cíle a metodické přístupy vědecké práce a dále vlastní výsledky, které přinášejí nové poznatky.Kompetence - úsudek:Student je v rámci předmětu motivován k tvořivému a iniciativnímu přístupu. Na základě vědecké hypotézy dovede stanovit výzkumné cíle a k nim odpovídající metodické postupy, vedoucí k jejich naplnění. Student dovede kriticky posoudit vhodnost použitých analytických metod a analyzovaného materiálu pro účely ověření hypotéz a stanovených dílčích cílů práce.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaBelitz H.-D., Grosch W. (1999): Food chemistry. Springer Berlin, 2nd ed., 992s. ISBN 3-540-64692-2.Bernfeld P. et al. (1963): Biogenesis of Natural Compounds. Oxford, Pergamon Press, 930 s.Bognár R. (1979): Recent Developments in the Chemistry of Natural Carbon Compounds. Vol.9, Budapest, Akadémiai Kiadó, 420 s.Goodwin T.W. (1976): Chemistry and Biochemistry of Plant Pigments. Vol. 1, 2. Academic Press, London, N.Y., San Francisco, 870 s. ISBN 0-12-289901-6.D´Mello J.P.F. (1997): Handbook of Plant and Fungal Toxicants. Boca Raton, CRS Press, 356 s.Sztaricskai F., Bognár R. (1984): The Chemistry of the Vancomycin Group of Antibiotics. Budapest, Akadémiai Kiadó, 209 s.Vedral J. (2005): Chemie II: Sbírka příkladů z chemie přírodních látek. Praha JTP, 72 s. ISBN 80-96711-85-4.Velíšek J. (2002): Chemie potravin. OSSIS Tábor, 303 s. ISBN 80-86659-01-1.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBlažej A., Šutý L. (1973): Rastlinné fenolové zlúčeniny. Bratislava, Alfa, 235 s.Harmatha J. et al. (2002): Chemie a biochemie přírodních látek. Praha UOCHB AV ČR, 295 s. ISBN 80-86241-17-3.Jankovský M., Lachman J., Staszková, L. (1999): Chemie dřeva. AF a LF ČZU Praha Suchdol, 212 s. ISBN 80-213-0559-2.Kalač, P., Míka, V. (1997): Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. Praha, ÚZPI, 317 s.Kalač P. (2001): Organická chemie přírodních látek a kontaminantů. České Budějovice ZF, 120 s. ISBN 80-7040-520-1.Lachman J., Jankovský M., Orsák M., Pivec V. (2003): Chemie II Organická chemie. Power Print ČZU AF Praha, 224 s. ISBN 80-213-1021-9.Ollis W.D. (1961): Recent Developments in the Chemistry of Natural Phenolic Compounds. Pergamon Press Oxford, 237 s.

Požadavky

Chemie organická, Biochemie

Garant

prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.