Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalita živočišných produktů (DADA04Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DADA04Y - Kvalita živočišných produktů, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat odborné znalosti o hodnocení jakosti masa a dalších živočišných produktů. Výuka discipliny zahrnuje přednášky, samostatnou práci v laboratoři, praxi v terénu a odborné zpracování zadaných úkolů za asistence vedoucího.

Osnova

PřednáškaZdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, životní styl a racionální výživaVymezení pojmu masa a jeho kvalitativních vlastnostíVymezení pojmu masa a jeho kvantitativních vlastnostíIntravitální vlivy na jakost masa, vady masaPost mortální vlivy na jakost masa, vady masaCharakteristika tukové tkáně a požadavky na její kvalitu u jednotlivých druhů jatečných zvířatOrganizace nákupu a kritéria hodnocení jednotlivých druhů jatečných zvířatOšetření a uchování masa po porážceTržní druhy masa, tuku a masných výrobků, požadavky na jejich kvalituTržní druhy masa, tuku a masných výrobků, požadavky na jejich kvalituKonzervace, skladování masa a tuků - jejich baleníDroby a ostatní vedlejší jatečné produkty s ohledem na jejich kvalitativní využitíVlna a peří jako surovinaVejce a med jako potravinaCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Student má široký přehled obecných znalostí z hlediska v současné době dostupných odborných poznatků o postupech ovlivňujících kvalitu živočišných produktů. Je schopen tyto poznatky použít při v technologické praxi, ale i při hygienické a analytické kontrole jejich jakosti. Student zná principy zdravotní nezávadnosti potravin a hygieny potravin. Student zná v současné době platné principy systémů HACCP a RASFF, Codex Alimentarius a legislativu EU implementovanou do ČR.Dovednosti:Student je schopen vypracovat nejnovější přehled ze v současné době dostupných znalostí v oblasti jeho doktorandských studií. Je schopen kriticky zhodnotit literární zdroje v návaznosti na související obory. Na základě těchto znalostí je student schopen formulovat vědecké hypotézy a stanovovat cíle. Má předpoklady směřující k dalšímu výzkumu, který může přinést nové vědecké poznatky a rozšířit obecné poznatky. Ví, jak kriticky hodnotit a diskutovat výsledky vlastní experimentální práce, konfrontovat je se závěry jiných autorů a vyvodit závěry.Kompetence - komunikace:Student je schopen formulovat a presentovat současné vědomosti ze sledované oblasti. Je schopen samostatně pracovat na řešení dílčího daného vědeckého problému a zároveň kooperovat v rámci širšího výzkumného týmu. Je schopen komunikovat, prezentovat a obhajovat svoji práci minimálně v jednom světovém jazyce.Kompetence - úsudek:Student je motivován ke kreativitě a iniciativě v průběhu studia. Je schopen stanovit cíl výzkumu na základě vědecké hypotézy a vytvářet odpovídající metodické závěry vedoucí k naplnění těchto úkolů ve studované oblasti.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaPipek, P., Pour: (1998) Hodnocení jakosti živočišných produktů, Skripta ČZU Praha, VŠCHT Praha, 139 s., ISBN 80-213-0442-1Pipek, P.: (1995) Technologie masa I., VŠCHT Praha, 334 s., ISBN 80-7080-174-3Pipek, P.: (1998) Technologie masa II., VŠCHT Praha, 348 s., ISBN 80-7197-283-8Dragounová, H.: (2003) Hodnocení jakosti mléka a mléčných výrobků, ČZU, 57 s., ISBN 80-86642-24-0Petr, J., Louda, F. a kolektiv: (1998) Produkce potravinářských surovin, Učební texty VŠCHT Praha, 213 s., ISBN 80-7080-332-0Matyáš, Z., Vítovec, J.: (1999) Hygiena výroby a distribuce potravin, Skripta JU Č. Budějovice , 191 s., ISBN 80-7040-369-1Pešek, M.: (1997) Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktù, část I a II., Skripta JU Č. Budějovice , 191 a 182 s., ISBN 80-7040-237-7Pešek, M. a kol.: (2000) Potravinářské zbožíznalství, Skripta JU Č. Budějovice, 175 s., ISBN 80-7040-399-2Čepička, J. a kol.: (1995) Obecná potravinářská technologieDoporučenáJazyk výuky: ČeštinaGajdůšek, S., Klíčník, V.: (1993) Mlékařství, skripta MZLU BrnoGoliáš,J.: Skladování a zpracování I. Základy chladírenství, skripta MZLU Brno, 158 s., ISBN 80-7157-229-2Ingr, I. a kol.: (1993) Hodnocení živočišných výrobků cvičení, skripta MZLU Brno, 108 s., ISBN 80-7157-072-9Ingr, I. a kol.: (2001) Zpracování zemědělských produktů, skripta MZLU Brno, 249 s., ISBN 80-7157-520-8Ingr, I. a kol.: (1993) Hodnocení živočišných výrobků, skripta MZLU Brno, 128 s., ISBN 80-7157-088-5Ingr, I.: (2002) Základy konzervace potravin, skripta MZLU Brno, 130 s., ISBN 80-7157-396-5

Garant

doc. Ing. Luboš Babička, CSc.