Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a krmení HZ (DAKA01Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAKA01Y - Výživa a krmení HZ, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit posluchače na vyšším odborném stupni potřebným znalostem pro zvládnutí svého odborného studia ve zvoleném oboru. Naučit ho využívat komplexního pohledu na stav a řešení problémů v konkrétních chovech hospodářských zvířat. Pro studenty specializace Výživa zvířat a Krmení zvířat připravit stupeň znalostí, který bude nutný pro vlastní ještě vyšší odborné vzdělání.

Osnova

PřednáškaZvláštnosti výživy přežvýkavcůZvláštnosti výživy prasatZvláštnosti výživy drůbežeZvláštnosti výživy ostatních zvířatNové pohledy na NL, tuk, vlákninu - speciální pohledy na tyto živiny zestrany jejich využitelnosti v živočišném organismHodnocení krmiv - energetické hodnoceníHodnocení krmiv - biologická hodnota bílkovinStanovení potřeb živin a energie pro přežvýkavceStanovení potřeb živin a energie pro prasataStanovení potřeb živin a energie pro důbežRacionální krmení přežvýkavcůRacionální krmení prasatRacionální krmení drůbežeRacionální krmení koní a králikůCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Má pokročilé znalosti celé problematiky, související s výživou zvířat. Dokáže pojmenovat faktory určující nutriční hodnotu krmiv a vystihnout nejsilnější vlivy. Umí vysvětlit zákonitosti tvorby produkce a využívání živinového a energetického potenciálu krmiv zvířaty, popsat limity dané živým organismem (determinující odezvu zvířat na předkládané živiny), krmnou dietou (ovlivňující velikost projevu potenciálu užitkovosti) a ostatními faktory vnějšího prostředí (v různém stupni inhibující daný typ užitkovosti). Zná a dovede definovat souvislosti negativně ovlivňující efektivitu živočišné produkce i její kvalitu. Má přehled o krmivářském zbožíznalství, legislativě i trendech rozvoje disciplíny.Dovednosti:Dovede identifikovat nejdůležitější limity, ovlivňující úroveň užitkovosti, konverzi živin a efektivitu živočišné výroby. Dokáže tvůrčím způsobem a komplexně rozvíjet problémy spojené s produkcí krmiv i technikou krmení. Umí zjistit živinovou potřebu zvířat nejen výpočtem či z krmivářských databází, ale i z biologických experimentů, stanovením záchovné a produkční potřeby. Umí predikovat nutriční efekt jednotlivých krmiv i krmných dávek, analyzovat příčiny alimentárních prohřešků, syntetizovat poznatky a opatření k vyšší efektivitě výživy zvířat. Dovede využívat optimalizační programy výživy zvířat, aplikovat získané informace a zkušenosti v provozních podmínkách i výzkumu.Kompetence - komunikace:Umí o problémech diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory. Dokáže srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit samostatně i pod vedením zkušeného spolupracovníka. V rámci odborné terminologie je schopen komunikovat v českém i cizím jazyce.Kompetence - úsudek:Ke své práci je připraven přistupovat iniciativně, promyšleně a tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je schopen konfrontace informačních zdrojů, (včetně originálních vědeckých článků), s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat smysluplné závěry. Je schopen plánovat, motivovat, řídit a kontrolovat činnost ostatních členů pracovního týmu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaZelenka J., Heger J., Zeman L. (1999): Potřeba živin a výživná hodnota krmiv pro drůbež. ČAZV KVHZ Brno, 61 s. ISBN 80-7157-335-3Zeman L., Kvapil L. (2006): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro králíky. CˇAZV KVHZ Pohořelice, 58s, ISBN 80-901598-5-0Mudřík Z. et al. (2002): Krmivářské poradenství. ČZU KVKHZ Praha, 177 s. ISBN 80-213-0948-2Zeman L. et al. (1995): Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4Zeman L., Tomanová M. (2007): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro koně. VÚVZ Pohořelice, 84 s.Šimeček K., Zeman L., Heger J. (2005): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. ČAZV KVHZ Pohořelice, 103 s. ISBN 80- 901598-4-2Sommer A. et al. (1994): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ČAZV KVHZ Pohořelice, 196 s. ISBN 80-901598-1-8Hand; Thatcher; Remillard; Roudebush. (2000): Small Animal Clinical Nutrition 4th edition. Walsworth Publishing Company. Marceline, 1192 p.Jelínek P. et al. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Kol. (2001): Nutrient requirements of dairy cattle. The national academies press, Washington, D.C.ISBN 0-309-06997-1, 381 s.Pond, W. G, .Church, D. C., Pond, K. R., Schoknecht, P. A. (2005): Basic Animal Nutrition and Feeding, ISBN 0-471-21539-2, 580 p.Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C. A., Edwards, R., McDonald, P. (2002): Animal Nutrition, ISBN13: 9780582419063, 597 s.Pagan, J., D. (2005): Advances in Equine Nutrition III. Nottingham University Press, ISBN 1904761283, 9781904761280, 503 s.(2007): Nutrient requirements of horses. The national academies press, Washington, D.C.ISBN 0-309-66096-3, 341 s.Frape, D. (2004): Equine Nutrition and Feeding, Blackwell Publishing, ISBN 1405105984 , 664 p.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaAnonym (2001): Praktická příručka Zákon o krmivech. Savov, Praha, 40/2001, 159 s.Kodeš A., Mudřík Z., Hučko B.,. Kacerovská L. (2001): Základy moderní výživy prasat. ČZU KVKHZ Praha, 116 s. ISBN 80-213-0786-2Kodeš A. et al. (2003): Základy moderní výživy drůbeže. ČZU KVKHZ Praha, 137 s. ISBN 80-213-1077-4NATIONAL RESEARCH COUNCIL. 2001. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th edition. Washington D. C. National Academy of Sciences, USA, 381 p.2007: Nutrient requirements of horses. The national academies press, Washington, D.C.ISBN 0-309-66096-3, 341 s.

Garant

doc. Ing. Boris Hučko, CSc.