Předmět Výživa a krmení HZ (DAKA01Y)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAKA01Y - Výživa a krmení HZ, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je naučit posluchače na vyšším odborném stupni potřebným znalostem pro zvládnutí svého odborného studia ve zvoleném oboru. Naučit ho využívat komplexního pohledu na stav a řešení problémů v konkrétních chovech hospodářských zvířat. Pro studenty specializace Výživa zvířat a Krmení zvířat připravit stupeň znalostí, který bude nutný pro vlastní ještě vyšší odborné vzdělání.
Osnova
PřednáškaZvláštnosti výživy přežvýkavcůZvláštnosti výživy prasatZvláštnosti výživy drůbežeZvláštnosti výživy ostatních zvířatNové pohledy na NL, tuk, vlákninu - speciální pohledy na tyto živiny zestrany jejich využitelnosti v živočišném organismHodnocení krmiv - energetické hodnoceníHodnocení krmiv - biologická hodnota bílkovinStanovení potřeb živin a energie pro přežvýkavceStanovení potřeb živin a energie pro prasataStanovení potřeb živin a energie pro důbežRacionální krmení přežvýkavcůRacionální krmení prasatRacionální krmení drůbežeRacionální krmení koní a králikůCvičení
Získané způsobilosti
Znalosti:Má pokročilé znalosti celé problematiky, související s výživou zvířat. Dokáže pojmenovat faktory určující nutriční hodnotu krmiv a vystihnout nejsilnější vlivy. Umí vysvětlit zákonitosti tvorby produkce a využívání živinového a energetického potenciálu krmiv zvířaty, popsat limity dané živým organismem (determinující odezvu zvířat na předkládané živiny), krmnou dietou (ovlivňující velikost projevu potenciálu užitkovosti) a ostatními faktory vnějšího prostředí (v různém stupni inhibující daný typ užitkovosti). Zná a dovede definovat souvislosti negativně ovlivňující efektivitu živočišné produkce i její kvalitu. Má přehled o krmivářském zbožíznalství, legislativě i trendech rozvoje disciplíny.Dovednosti:Dovede identifikovat nejdůležitější limity, ovlivňující úroveň užitkovosti, konverzi živin a efektivitu živočišné výroby. Dokáže tvůrčím způsobem a komplexně rozvíjet problémy spojené s produkcí krmiv i technikou krmení. Umí zjistit živinovou potřebu zvířat nejen výpočtem či z krmivářských databází, ale i z biologických experimentů, stanovením záchovné a produkční potřeby. Umí predikovat nutriční efekt jednotlivých krmiv i krmných dávek, analyzovat příčiny alimentárních prohřešků, syntetizovat poznatky a opatření k vyšší efektivitě výživy zvířat. Dovede využívat optimalizační programy výživy zvířat, aplikovat získané informace a zkušenosti v provozních podmínkách i výzkumu.Kompetence - komunikace:Umí o problémech diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory. Dokáže srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit samostatně i pod vedením zkušeného spolupracovníka. V rámci odborné terminologie je schopen komunikovat v českém i cizím jazyce.Kompetence - úsudek:Ke své práci je připraven přistupovat iniciativně, promyšleně a tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je schopen konfrontace informačních zdrojů, (včetně originálních vědeckých článků), s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat smysluplné závěry. Je schopen plánovat, motivovat, řídit a kontrolovat činnost ostatních členů pracovního týmu.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaZelenka J., Heger J., Zeman L. (1999): Potřeba živin a výživná hodnota krmiv pro drůbež. ČAZV KVHZ Brno, 61 s. ISBN 80-7157-335-3Zeman L., Kvapil L. (2006): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro králíky. CˇAZV KVHZ Pohořelice, 58s, ISBN 80-901598-5-0Mudřík Z. et al. (2002): Krmivářské poradenství. ČZU KVKHZ Praha, 177 s. ISBN 80-213-0948-2Zeman L. et al. (1995): Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4Zeman L., Tomanová M. (2007): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro koně. VÚVZ Pohořelice, 84 s.Šimeček K., Zeman L., Heger J. (2005): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. ČAZV KVHZ Pohořelice, 103 s. ISBN 80- 901598-4-2Sommer A. et al. (1994): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ČAZV KVHZ Pohořelice, 196 s. ISBN 80-901598-1-8Hand; Thatcher; Remillard; Roudebush. (2000): Small Animal Clinical Nutrition 4th edition. Walsworth Publishing Company. Marceline, 1192 p.Jelínek P. et al. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Kol. (2001): Nutrient requirements of dairy cattle. The national academies press, Washington, D.C.ISBN 0-309-06997-1, 381 s.Pond, W. G, .Church, D. C., Pond, K. R., Schoknecht, P. A. (2005): Basic Animal Nutrition and Feeding, ISBN 0-471-21539-2, 580 p.Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C. A., Edwards, R., McDonald, P. (2002): Animal Nutrition, ISBN13: 9780582419063, 597 s.Pagan, J., D. (2005): Advances in Equine Nutrition III. Nottingham University Press, ISBN 1904761283, 9781904761280, 503 s.(2007): Nutrient requirements of horses. The national academies press, Washington, D.C.ISBN 0-309-66096-3, 341 s.Frape, D. (2004): Equine Nutrition and Feeding, Blackwell Publishing, ISBN 1405105984 , 664 p.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaAnonym (2001): Praktická příručka Zákon o krmivech. Savov, Praha, 40/2001, 159 s.Kodeš A., Mudřík Z., Hučko B.,. Kacerovská L. (2001): Základy moderní výživy prasat. ČZU KVKHZ Praha, 116 s. ISBN 80-213-0786-2Kodeš A. et al. (2003): Základy moderní výživy drůbeže. ČZU KVKHZ Praha, 137 s. ISBN 80-213-1077-4NATIONAL RESEARCH COUNCIL. 2001. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th edition. Washington D. C. National Academy of Sciences, USA, 381 p.2007: Nutrient requirements of horses. The national academies press, Washington, D.C.ISBN 0-309-66096-3, 341 s.
Garant
doc. Ing. Boris Hučko, CSc.