Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie ZOO (DAMA02Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAMA02Y - Mikrobiologie ZOO, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na předchozí studium mikrobiologických a chemických (zvláště biochemie) disciplin v magisterském studiu a rozvíjí poznatky podle konkrétního zaměření studenta doktorského studijního programu. Pozornost je věnována charakteristice jednotlivých komponent mikrobiálních společenstev a vzájemným interakcím. Je zvýrazněna funkce mikroorganismů v přeměnách biogenních prvků. Ve specializované části je diskutován výskyt a funkce mikroorganismů v krmivech. Dále je také zdůrazěna otázka ekologie a významu mikroorganismů v živočišném organismu pozitivní i negativní funkce.

Osnova

PřednáškaHlavní skupiny mikroorganismůPříjem živinMetabolismus mikroorganismůProměnlivost a genetika bakteriíMnožení bakterií, růstové křivkyVliv podmínek prostředí na mikroorganismyPřeměny biogenních prvků CPřeměny biogenních prvků NPřeměny biogenních prvků - S, PMikrobiologie krmivMikrobiologie potravinMikrobiologie živočichůVýskyt a funkce mikroorganismů v trávicím traktuPatogenita a imunitaCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná a dovede popsat vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst, množení a metabolickou aktivitu mikroorganismů v krmivech. Dokáže popsat obecné mikrobiální pochody probíhající při kažení krmiv. Má znalosti o problematice mikrobiologie krmných směsí, siláží a senáží. Zná mechanismus účinku konzervačních látek v krmivech. Má znalosti o výskytu specifických baktérií, kvasinek, plísní a dalších mikroorganismů v krmivech. Má znalosti o výskytu bakteriálních toxinů a mykotoxinů v krmivech. Má znalosti o výskytu a úloze mikroorganismů v trávicím traktu živočichů. Umí popsat úlohu probiotických mikroorganismů a prebiotik v krmivech.Dovednosti:Je schopen prakticky provést mikrobiologická vyšetření krmiv: kompletní krmné směsi, siláž a senáž. Dovede izolovat baktérie, plísně a kvasinky z krmiv. Izolované mikroorganismy dovede identifikovat pomocí mikroskopických pozorování, biochemických a fyziologických testů a pomocí molekulárně-genetických technik jako je polymerázová řetězová reakce. Je schopen stanovit koncentraci a aktivitu antimikrobiálních látek v krmivechKompetence - komunikace:Může působit jako člen týmu, ale také jako vedoucí pracovník malého až středního kolektivu. Je schopen komunikovat v českém jazyce s využitím odborných termínu v oborech potravinářské mikrobiologie, chemie a biochemie. Vlastní názory dovede srozumitelně formulovat a přesvědčivě prezentovat. dokáže identifikovat problémy a navrhovat účinné způsoby jejich řešení.Kompetence - úsudek:Ke své práci přistupuje samostatně, iniciativně a tvořivě. Je schopen analyzovat vzniklé situace, problémy a úkoly s použitím vlastních poznatků a nových informací dosažitelných v informačních databázích, knohovnách a dalších zdrojích. Na konkrétní problémy dokáže aplikovat teoretické znalosti, které dokáže flexibilně přizpůsobit aktuální situaci. Při vytváření vlastního názoru využívá nejen svých poznatku, ale i znalostí dalších odborníků a specialistů. Dokáže také analyzovat, kontrolovat a posoudit práci pořízených pracovníků.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaGorner F., Valik L. ((2004): Aplikovaná mikrobiológia potravin. Malé centrum528 s.Jay J.M. (1996): Modern food mikrobiology. Capkán and Hall New York, 661 s.Klaban V. (2005): Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Galen Praha. 654 s.Leitgeb S.(1988) Mikrobiologie. MON Praha, 337 s.Mackie R.L., White B.B., Isaacson R.E. (1996): Gastrointestinal mikrobiology. 2 volumes, Chapman and Hall,658 s. + 680 s.Madigan M.T., Martinko J.M., Parker J. (2003) Brock biology of microorganisms, Pearson Education Inc. New York, 1019 s.Maier R.M., Pepper I.L., Gerba C.P. (2000) Environmental microbiology, Academic Press San Diego, 585 s.Marendiak D., Kopčanová L., Leitgeb S. (1987) Polnohospodárska mikrobiológia, Priroda, 433 s.Marth E.H., Steele J.L. (2001):Applied dairy mikrobiology. Marcell Dekkewr Inc. New York, 744s.Perry J.J., Staley J.T., Lory S. (2002) Microbial life, Sinauer associates Sunderland, 811 s.Popelářová E., Růžek L., Voříšek K., Rada V. (2001) Cvičení z mikrobiologie a pedobiologie (pracovní sešit pro bloková cvičení, PowerPrint Praha, 55 s.Prescott L.M., Harley J.P, Klein D.A. (1996) Microbiology, WCB publishers, 935 s.Růžek L., Voříšek K. (2003) Vybrané kapitoly z mikrobiologie a pedobiologie, PowerPrint Praha, 151 s.

Garant

prof. Ing. Vojtěch Rada, CSc.