Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Choroby polních a zahradních plodin (DAOA15Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAOA15Y - Choroby polních a zahradních plodin, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět choroby polních a zahradních plodin je určen pro doktorandy, kteří nejsou absolventy \"pěstitelských\" magisterských programů na FAPPZ ČZU nebo si pořebují své znalosti rozšířit. Cílem je naučit studenty prakticky poznávat choroby a poruchy rostlin, seznámit je s bionomií jednotlivých původců chorob a s možnostmi ochrany proti nim.Základní formy výuky: přednášky, individuální projekty.

Osnova

PřednáškaChoroby obilnin - škodlivost, zdroje infekceChoroby obilnin - šíření, možnosti ochranyChoroby bramboru - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby cukrovky - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby luskovin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby jetelovin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby technických plodin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby ovocných plodin (společné, jádroviny) - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby peckovin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby drobného ovoce - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby plodové zeleniny - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby brukvovité a salátové zeleniny - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby cibulové a kořenové zeleniny - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby léčivých a kořeninových rostlin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu má hluboké znalosti o nejběžnějších chorobách polních a zahradních plodin a o metodách ochrany proti nim. Zná důkladně biologii jednotlivých patogenů. Ví, co je jejich zdrojem a zná podmínky, za jakých se nejlépe šíří. Je detailně obeznámen s diagnostickými metodami, které jsou pro detekci jednotlivých patogenů nejvhodnější. Má znalost integrované ochrany rostlin a jejích jednotlivých složek a umí vybrat pro daný účel tu nejvhodnější.Dovednosti:Absolvent předmětu umí poznat příznaky u běžných chorob polních a zahradních plodin a je schopen je zařadit do skupin (fyziologické poruchy a poškození, virózy, bakteriózy a mykózy). Pomocí mikroskopu a binolupy může dále pokračovat v diagnostice houbových chorob a umí vybrat vhodné metody pro diagnostiku chorob ostatních. Je schopen vybrat vhodnou kombinaci metod ochrany proti danému patogenu.Kompetence - komunikace:Absolvent je schopen prezentovat a obhajovat v anglickém jazyce výsledky své experimentální práce a diskutovat s vědeckou veřejností v rámci konferencí, workshopů a stáží.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu je schopen na základě svých znalostí analyzovat situaci a na základě toho stanovit příslušné hypotézy i výzkumné směry, postupy a metodiky, které povedou k jejich potvrzení či zamítnutí.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaWiese M.V., 1998: Compendium of wheat diseases, APS Press, 112 pp.Hooker W.J., 1990: Compendium of potato diseases, APS Press, 125 pp.Ogawa J.M. a kol., 1995: Compendium of stone fruit diseases, APS Press, 98 pp.Jones A.L., Aldwinckle H.S., 1990: Compendium of apple and pear diseases, APS Press, 100 pp.Whitney E.D., Duffus J.E., 1986: Compendium of beet diseases and insects, APS Press, 76 pp.Snowdown A.L.: A colour atlas of post-harvest diseases and disordes of fruits and vegetables vol.1 + 2 Wolfe Scientific Ltd 1991Mathre D.E., 1997: Compendium of barley diseases, APS Press, 90 pp.White D.G., 1999: Compendium of corn diseases, APS Press, 78 pp.Stuteville D.L., Erwin D.C., 1990: Compendium of alfalfa diseases, APS Press, 84 pp.Jones J.B., Jones J.P., Stall R.E., Zitter T.A, 1991: Compendium of tomato diseases, APS Press, 73 pp.Maas J.L., 1998: Compendium of strawberry diseases, APS Press, 98 pp.Pernezny K., Roberts P.D, Murphy J.F., 2003: Compendium of pepper diseases, APS Press, 63 pp.Schwartz H.F., Mohan S.K, 1999: Compendium of onion and garlic diseases, APS Press, 54 pp.Ellis M.A., Converse R.H., Williams R.N., Williamson B., 1991: Compendium of Raspberry and blackberry diseases and insects, APS Press, 100 pp.Messiaen C., Blancard D., Rouxel F., Lafon R., 1991: Les maladies des plantes maraicheres. INRA, 552 pp.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaKazda J. a kol., 2003: Choroby a škůdci polních plodin, ovoce a zeleniny, Zemědělec, 158 s.Hani F., Popow G., Reinhard H. a kol., 1993: Obrazový atlas chorob a škůdců polních plodin. Scientia, 336 s.Hluchý M., Ackermann P., Zacharda M. a kol., 1997: Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Biocont Laboratory, 428 sRod J., Hluchý K., Zavadil J., Prášil I. a kol., 2005: Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny střední Evropy. Biocont Laboratory, 392 s.

Garant

prof. Ing. Pavel Ryšánek, CSc.