Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení jakosti rostlinných produktů (DARA01Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DARA01Y - Hodnocení jakosti rostlinných produktů, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je informovat studenty doktorského studia o výživné, energetické, biologické a senzorické užitné hodnotě rostlinných produktů (obiloviny, olejniny, okopaniny, luskoviny, chmel), seznámit je s požadavky zpracovatelů na jakost rostlinných produktů pro různé směry využití a s metodami stanovení jakostních parametrů; dále charakterizovat vliv odrůd a agroekologických faktorů na jakost rostlinných produktů a informovat studenty o legislativě, vztahující se k hodnocení jakosti rostlinných produktů.

Osnova

PřednáškaPojem a definice jakosti rostlinných produktůObilovinyMetody stanovení jakosti pšenice, žita, ječmene, ovsa, tritikale, kukuřiceMaloobjemové plodiny - proso, pohanka, amarantus, čirokyOlejninyMetody stanovení jakosti olejninBramboryMetody stanovení jakosti bramborLuskovinyCukrovkaChmelSoučasné trendy ve výživě člověka a v produkci potravinJakost bioproduktůLegislativa vztahující se k hodnocení jakosti rostlinných produktůCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Dokáže charakterizovat nutriční, technologickou, senzorickou a hygienickou kvalitu nejvýznamnějších rostlinných produktů, je informován o jejich chemickém složení. Zná požadavky zpracovatelů na jakost rostlinných produktů (obilovin, luskovin, olejnin, okopanin, vybraných maloobjemových plodin) pro různé směry a účely využití (potravinářské, krmné, technické). Umí vymezit jednotlivé agroekologické faktory, ovlivňující jakost rostlinných produktů a zná možnosti regulace a ovlivňování jakosti v průběhu produkčního procesu polních plodin. Zná významné žádoucí a nežádoucí látky v rostlinných produktech. Je seznámen s novými směry v analytice a hodnocení rostlinných produktů. Orientuje se v základní legislativě a systému kontroly jakosti rostlinných produktů.Dovednosti:Má široký přehled o různých aspektech hodnocení jakosti rostlinných produktů, umí aplikovat získané poznatky a tvořivým způsobem je uplatňovat a využívat ve vlastní vědecké práci. Je informován o moderních způsobech hodnocení jakosti rostlinných produktů, dokáže si osvojit a využívat vybrané metody a metodické postupy hodnocení jakosti.Kompetence - komunikace:Je schopen jednat v rámci svých odborných agronomických znalostí, dovedností a způsobilostí v českém a cizím jazyce s použitím odborné terminologie daného předmětu. Dokáže zpracovat výstupy z experimentů a ty patřičně obhájit. Umí připravit odborné a vědecké publikace. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a názory dalších odborníků specialistů i širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:Přistupuje ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry jednotlivých opatření, užívaných k hodnocení jakosti rostlinných produktů. Je schopen organizovat a navrhovat konkrétní činnosti spojené s hodnocením jakosti rostlinných produktů, podporovat a řídit činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaVelíšek a kol.: Chemie potravin 1, 2, 3. OSSIS, Praha 1999, 643 s.Petr,J., Louda,F. a kol.: Produkce potravinářských surovin. VŠCHT Praha, 1998, 213 s.Muchová, M. a kol.: Hodnotenie surovín a potravín rastlinného původu. SPU Nitra, 1999, 198 s.Pelikán,M.: Zpracování obilovin a olejnin. MZLU Brno, 1996, 202 s.Pringle, B., Bishop, Ch., Clayton, R.: Potatoes postharvest. CABI International, Oxfordshire, U.K., 2009, 427 s.Salunkhe, D.K., Chavan, J.K., Adsule,R.N., Kadam, S.S.: World Oilseeds. Aspen Food Science, New York, 1992, 554 s.Bushuk,W., Rasper, V.F.: Wheat:Production, Properties and Quality. Cambridge University Press, 1994, 239 s.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaMoudrý,J., Strašil,Z.: Pěstování alternativních plodin. JČU ZF České Budějovice, 1999, 124 s.Prugar,J., Hraško,Š.: Kvalita pšenice. Príroda Bratislava, 1986, 298 s.Pomeranz,Y.: Wheat. Chemistry and Technology. Amer.Assoc. of Cereal Chem., St.Paul, Minnesota, 1988, 514 s.Haverkort, A.J., Struik, P.C.: Potato in progress. Wageningen Acad. Publishers, 2005, 366 s.MacGregor,W., Bhatty, R.S.: Barley.Chemistry and Technology. Amer.Assoc. of Cereal Chem., Minnesota, 1993,486 s.

Garant

prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.