Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obilniny (DARA02Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DARA02Y - Obilniny, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je objasnit postavení a význam této skupiny plodin ve světovém, evropském a lokálním významu. Dále prohloubit znalosti zejména v teoretické oblasti - biologii obilnin, produkčních procesech a formování výnosu. Prezentovat moderní systémy pěstování v integrovaném pojetí, směřující k udržitelnému zemědělství.

Osnova

PřednáškaZáklady metodologie vědecké práceObilniny v ekosystému na orné půděObilní rostlina, chemické složení obilkyPostavení obilnin ve struktuře plodin v ČR, ve světě, v EUBiologie obilnin, individuální vývoj, fenologie, mikrofenologie, ozimost, jarovostProdukční procesy u obilninTvorba hospodářského výnosuOdrůda, odrůda populace, hybridů, metody šlechtění, GMO, zásady semenářstvíTeoretické principy výživy rostlinFyzioílogicky aktivní látky a jejich využití u obilninPěstitelské systémy a pěstební technologie (integrované, ekologické, precizní)Pěstování obilnin podle užitkových směrůKvalita obilovin pro jednotlivé užitkové směryPosklizňová úprava, skladování, nákupní normy, marketing, cenová politikaCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Má pokročilé teoretické i praktické znalosti v technologii pěstování obilnin, detailně zná jednotlivé obilniny včetně přehledu možností jejich využití pro potřeby člověka, zvířat i možnosti jejich průmyslového využití. Zná hlavní a vedlejší faktory ovlivňující technologii pěstování. Umí analyzovat a popisovat zákonitosti tvorby výnosu a vhodně je využít pro zajištění zdravé a ekonomicky výhodné produkce. Umí definovat kritická období tvorby výnosu a navrhnout vhodná opatření a využít je v produkční technologii pěstování konkrétní obilniny. Dokáže s využitím širokých znalostí biologie a základních principů pěstování rostlin charakterizovat základní problémy spojené s jejich technologií pěstování. Je schopen analyzovat dílčí otázky technologie či posoudit kvalitu jejich produkce. Má hluboké teoretické znalosti o základních předpokladech (agronomických, ekonomických i řídících) rostlinné produkce.Dovednosti:Umí samostatně vymezit a tvůrčím způsobem rozlišit základní problémy v technologiích pěstování obilnin, navrhnout vhodné agrotechnické zásahy a formy obhospodařování orné půdy. Je schopen s použitím pokročilých výzkumných postupů inovovat zavedené technologie a přispět k vyšší kvalitě a efektivnosti produkce. Umí samostatně a tvůrčím způsobem řešit komplexní problémy s použitím vhodných teorií, vzorů a agronomických metod. Je schopen získávat nové informace v terénních podmínkách. Dovede definovat hypotézu, vymezit cíle a připravit metodiku pokusu řešícího problematiku technologie pěstování obilnin a umí posoudit jejich kvalitu.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných agronomických znalostí, dovedností a způsobilostí v českém a cizím jazyce s použitím odborné terminologie daného předmětu. Dokáže zpracovat výstupy z experimentů a ty patřičně obhájit. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a názory dalších odborníků.Kompetence - úsudek:Přistupuje ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen identifikovat a aplikovat odborné agronomické informační zdroje. Dokáže analyzovat výsledky experimentů, sepsat je a vyvodit praktická i teoretická doporučení. Je schopen plánovat, navrhovat nové pěstitelské technologie a dílčí agronomická opatření, podporovat a řídit činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaPetr, J., Černý, V., Hruška, L.: Tvorba výnosu hlavních polních plodin. SZN Praha, 1980, 447 s.Diepenbrock, E. et al.: Spezieller Pflanzenbau. E. Ulmer GmbH, Stuttgart, 1999, 523 s.Diest, van A. et al.: Physiological Aspects of Crop Productivity. Wageningen, The Netherlands, 1980, 274 s.Czuba, R. et al.: Agricultural Yield Potentials in Continental Climates. Warszaw, Poland, 295 s.Rengel, Z.: Nutrient use in Crop Production. Food Products Press, NY, USA, 1998, 267 s.Struik, P.C. et al.: Plant Production on the Threshold of a New Century. Kluwer Acad., The Netherlands, 1993, 501 s.Wojtkowski, P.A.: Introduction to Agrowcology. Food Products Press, NY, USA, 2006, 404 s.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPetr, J. : Pěstování pšenice podle užitkových směrů. Zem. informace ÚZPI Praha, 2001, 56 s.Zimolka, J. et al.: Pšenice:pěstování, hodnocení a užití zrna. Profi Press Praha, 2005, 180 s.Zimolka, J. et al.: Ječmen: formy a užitkové směry v České republice. Profi Press Praha, 2006, 200 s.Petr,J. et al.: Žito a tritikale: biologie, pěstování, kvalita a využití. Profi Press Praha, 2008, 192 s.Petr, J. et al.: Weather and Yield. Elsevier, Amsterodam, 1991, 288 s.Boote, K.J. et al.: Physiology Determination of Crop Yield. Am. Soc. of Agronomy, Inc., Wisconsin, USA, 1994, 601 s.

Garant

prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.