Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov skotu (DASA01Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DASA01Y - Chov skotu, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit znalosti absolventů magisterského studia v chovu skotu. Principem předmetu je studium odborné a vědecké literatury ve vybrané specializaci v chovu skotu a zapojení studentů do vědy a výzkumu v konkrétní oblasti.

Osnova

PřednáškaŽivotní projevy skotu, sociální chování, reprodukční chování, mateřské chováníŽivotní projevy skotu a management, interakce člověk - zvíře, ošetřování, manipulace se skotemGenetická mapa skotu, aplikace genetických markerů v selekčním programu dojeného skotuDlouhověkost skotuStrategie managementu hospodářských zvířatProdukce a využití mléka skotu a mléčných produktů, nenasycené mastné kyselinyRobotizované dojení skotuEkologický chov dojeného skotuZnečištení životního prostředíEtika biotechnologií v mlékařstvíVlivy hormonální, genetické a imunologické na růst skotuVlivy působící na porážkovou hmotnost a kvalitu jatečného těla, marketingHodnocení růstu na živých zvířatech a na jatečném tělePerspektivní požadavky na masnou užitkovost a kvalitu masa skotuCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má hluboké a aktuální znalosti o fungování organismu skotu na anatomické a fyziologické úrovni nezbytné k pochopení biologické podstaty užitkových vlastností. Tyto vztahy dokáže optimálně využít k vysvětlení vlivu podmínek chovu na úroveň a kvalitu produkce, plodnost, zdraví, dlouhovýkonnost zvířat a tím na celkovou ekonomiku chovu. Zná preferované vlastnosti, které jsou využívány k selekci a šlechtění jednotlivých užitkových typů na úrovni stáda i populace. Zná zásady objektivního hodnocení vlastností skotu v praktických podmínkách pomocí kontroly užitkovosti a způsoby hodnocení získaných informací systémem kontroly dědičnosti. Má schopnosti k využití těchto podkladů pro řízení stáda, resp. populace skotu. Má přehled o nových směrech používaných technologií a systémů chovu jednotlivých kategorií skotu. Zná současné názory na technologickou i ekonomickou provázanost všech kategorií skotu, která významně ovlivňuje výslednou ekonomiku produkce.Dovednosti:Student dokáže vypracovat detailní přehled o aktuálních problémech chovu skotu a detekovat problémová místa v závislosti na užitkovém typu a intenzitě chovu. Je schopen, na základě svých znalostí, navrhnout možné způsoby řešení problému. Umí stanovit vědeckou hypotézu, navrhnout výzkumné postupy vedoucí k jejímu potvrzení či vyvrácení a tím poskytnout nové poznatky k dané problematice. Získané informace dokáže kriticky zhodnotit a diskutovat se zjištěními dalších autorů či odborných pracovníků. Na základě diskuse je schopen vypracovat odpovídající závěry.Kompetence - komunikace:Student se plně orientuje v terminologii chovu skotu alespoň v jednom světovém jazyce. Je schopen na mezinárodní úrovni ve světovém jazyce formulovat a prezentovat vědecké poznatky v dané oblasti chovu skotu, zdůvodnit stanovené hypotézy, cíle a metodické přístupy vědecké práce a dále popsat vlastní výsledky a diskutovat je s dalšími odborníky a tím zdůraznit nové poznatky, které přinášejí.Kompetence - úsudek:Student je motivován k samostatné práci a myšlení, k tvořivému a iniciativnímu přístupu. Dovede posoudit význam daného problému pro ekonomiku chovu skotu a na jeho základě definovat vědeckou hypotézu. Je schopen posoudit a stanovit dílčí cíle a k nim odpovídající metodické postupy, vedoucí k jejich naplnění.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaC.J.Philips (2000): Principles of Cattle Production, CABI Publ. , ISBN 0851994385Bath D.L. et al. (1981): Dairy Cattle - Principles, Practices, Problems, Profits. USA, Lea and Febiger, 473 p., ISBN 0-8121-0955-4Welch R.A.S. (1997): Milk Composition, Production and Biotechnology. UK, CAB International, 581 p., ISBN 085199 161 0Philips C.J.C. (1996): Progress in Dairy Science. UK, CAB International, ISBN 0 851198 974 8Hodgson J. and Illius A.W. (1996): The Ecology and Mangement of Grazing Systems. UK, CAB International, ISBN 0 85199 107 6Lawrence T.L.J. andFower V.R. (1998): Growth of Farm Animals. UK, CAB International, 330 p., ISBN 0 85198 849 0DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaJournal of Animal Science

Garant

prof. Ing. Ladislav Štolc, CSc.