Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pastvinářství (DATA02Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DATA02Y - Pastvinářství, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Nové poznakty z pastevních technologií. Problematika pastvinářtvsí v nových ekonomických podmínkách v souvislosti se vstupem do EU.

Osnova

PřednáškaEkologické a biologické základy pastvinářstvíEkologické a biologické základy pastvinářstvíPastevní druhy a změny botanického složení při různých způsobech pastvyPastevní druhy a změny botanického složení při různých způsobech pastvyPastevní plevele a způsoby jejich regulacePastevní plevele a způsoby jejich regulaceZakládání pastevních porostů v různých ekologických podmínkáchZakládání pastevních porostů v různých ekologických podmínkáchOšetřování a hnojení pastevních plochOšetřování a hnojení pastevních plochVliv pastevního prostředí na zvířata a zdravotně veterinární opatřeníVliv pastevního prostředí na zvířata a zdravotně veterinární opatřeníNová technická zařízení na pastvináchNová technická zařízení na pastvináchCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Student DSP navazuje na základy předcházejícího studia. Disponuje hlubokými znalostmi o stavu řešené problematiky. Umí determinovat základní morfologické znaky u nejdůležitějších pícních druhů ve smíšených agrocenózách. Dovede popsat a zařadit druhy z pohledu trofosérie do jednotlivých ekologických stupňů. Umí vyhodnotit snímek porostu z hlediska pícninářské hodnoty a navrhne příspušná opatření.Dovednosti:Student DSP umí samostatně vymezit a rozlišit jednotlivá společenstva a zhodnotit jejich význam z produkčního a kvalitativního hlediska. Při určování kvality píce přihlíží k požadavkům jednotlivých kategorií hospodářských zvířat. Dovede navrhnout obsazení pastevních ploch z hlediska zatížení zvířaty. Dále je schopen operativně posoudit eventuální změny sukcese a navrhnout příslušná pratotechnická opatření. Dokáže kriticky zhodnotit, zpracovat a porovnat své odborné závěry s informačnimi zdroji.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je způsobilý pracovat pod vedením i spolupracovat s kolektivem. Je schopen komunikovat v českém a ve světovém jazyce při použití odborné terminologie. Dovede zhodnotit a zdůvodnit vědecké hypotézy a metodické přístupy vědecké práce pro rozšíření nových poznatků.Kompetence - úsudek:Student DSP je v rámci předmětu motivován k tvořivému a iniciativnímu přístupu k dané problematice. Práci bere zodpovědně. Snaží se využívat různé informační zdroje a aplikovat vhodné závěry v praxi. Je schopen plánování, podporuje a řídí činnost ostatních spolupracovníků. Sám je schopen analyzovat a navrhnout cesty ke zlepšení daných problémů.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaFrame J. (1992): Improved Grassland Management. Farming Press Book, 185 s.Kalač P., Míka V. (1997): Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. ÚZPI, Praha, 301 s. ISBN 80-85120-96-8.Pavlů V. (1997): Rotační a kontinuální systémy pastvy jalovic. Dokt. dis. práce, ČZU, Praha, 138 s.Sommer A. et al. (1994): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. VÚVZ Pohořelice, s.12-15.Šantrůček J. et al. (2001): Základy pícninářství. PowerPrint, Praha, 139 s. ISBN 80-213-0764-1.Teslík V. et al. (1995): Chov masných plemen skotu. Apros, Praha, 28 sDoporučenáJazyk výuky: ČeštinaHolúbek R. et al. (1997): Lukárstvo a pasienkárstvo. SPU, Nitra, 136 s. ISBN 80-7137-382-6.Klimeš F. (1997): Lukařství a pastvinářství. ZFJU, České Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Mrkvička J. et al. (2002): Pastvinářství v ekologickém zemědělství. ÚZPI, Praha, 17 s. ISBN 80-7271-118-0.Mrkvička J. (2004): Pastvinářství. PowerPrint, Praha, 82 s. ISBN 80-213-0404-1.

Garant

doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.