Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zelinářství (DAZA04Y)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAZA04Y - Zelinářství, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je prohloubit znalosti ze zelinářství se zaměřením na konkurenčněschopnou produkci zeleniny po vstupu do EU.

Osnova

PřednáškaPředpoklady integrované produkce a odbytu zeleniny po vstupu do EUPředpoklady integrované produkce a odbytu zeleniny po vstupu do EUFaktory ovlivňující zdravotní nezávadnost zeleninFaktory ovlivňující zdravotní nezávadnost zeleninMožnosti regulace podmínek pro pěstování zeleniny pro různé způsoby využitíMožnosti regulace podmínek pro pěstování zeleniny pro různé způsoby využitíEkologické a ekonomické aspekty tržní produkce zeleninyEkologické a ekonomické aspekty tržní produkce zeleninyTendence v produkci zeleninové sadbyTendence v produkci zeleninové sadbyAgrotechnická opatření pro minimalizaci používání pesticidůAgrotechnická opatření pro minimalizaci používání pesticidůTržní úprava zeleniny a kontrola jakosti produkce v harmonizaci s normami EUTržní úprava zeleniny a kontrola jakosti produkce v harmonizaci s normami EUCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Na širším teoretickém znalostním základě souvisejících disciplín je schopen definovat biologické vlastnosti jednotlivých zeleninových druhů, vyvozovat a zdůvodňovat jejich nároky na prostředí a vhodné způsoby pěstování, vedoucí k tvorbě maximálního výnosu jakostní produkce. Zná současné trendy využití sofistikovaných postupů a technologií v zelinářské produkci a dokáže je vhodně implementovat v návrzích řešení konkrétních problémů.Dovednosti:Umí vypracovat pěstitelský plán pro vhodný sortiment zeleniny v konkrétních ekologických a ekonomických podmínkách s využitím moderních agrotechnických postupů, s ohledem na rentabilitu a udržitelnost produkce zeleniny. Je schopen prakticky využívat teoretické poznatky z oblasti zelinářství při vytváření optimálních, ale i modelových podmínek při experimentální práci se zeleninovými druhy, přičemž je schopen stanovit jasné experimentální cíle a vědeckou hypotézu. Dokáže uplatňovat znalosti z oblasti zelinářství v dalších oborech (např. šlechtění).Kompetence - komunikace:Umí definovat konkrétní problematiku zelinářské produkce. Dokáže srozumitelně navrhovat a argumentovat běžná, ale i inovativní agrotechnická opatření. Umí kriticky konfrontovat vlastní názory s novými poznatky výzkumu v dané oblasti, ale i s názory ostatních členů pracovního týmu. Dokáže využívat moderní informační a komunikační technologie.Kompetence - úsudek:Na základě detailní znalosti biologických vlastností jednotlivých zeleninových druhů a získaných praktických zkušeností je schopen zhodnotit půdně-klimatické, makro- i mikroekonomické a další podmínky, a využít je pro tvorbu samostatného objektivního úsudku při řešení složitých agrotechnických problémů v zelinářské produkci.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaBartoš et al. (2000): Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj, Praha, 299 s.Kvěch O. et al. (1985): Osevní postupy. SZN, Plzeň, 204 s. ISBN 07-068-85-04/11Malý I. et al. (1996): Polní zelinářství. Agrospoj, Praha, 196 s.Petříková, K. (1997) Zelinářství - obecná část. MZLU, Brno, 58 s. ISBN 80- 7157-277-2Petříková K. (1997): Zelinářství - pěstitelské technologie. MZLU, Brno, 94 s. ISBN 80-7157-225-XPodešva J. et al. (1959): Encyklopedie zelinářství I. SZN, Praha, 440 s.Podešva J. at al. (1959): Encyklopedie zelinářství II. SZN,Praha, 616 s.Podešva J. et al. (1963): Encyklopedie zelinářství III. SZN, Praha, 338 s. ISBN 07-050-63-04/44Stratil P. (1993): abc zdravé výživy. autor, Brno, 580 s. ISBN 80-900029-8-6Schwarz at al. (1996): Obrazová atlas chorob a škůdců zeleniny. Biocont Laboratory,Brno, 320 s. ISBN 80-901874-1-2Štambera J. (1984): Zelinářství. VŠZ, Brno, 400s. ISBN 55-935-84-17/42Vogel G. (1996). Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Ulmer Verlag,Stuttgart, 1128 s. ISBN 3-8001-5285-1Pokluda R., Jindřišková H., Koudela M. (2000): Databáze zahradnických informací. Multimediální aplikace

Garant

doc. Ing. Josef Sus, CSc.