Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika životního prostředí (ZEZ79Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZEZ79Z - Politika životního prostředí, Fakulta životního prostředí, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Politika životního prostředí je pojat jako jeden ze závěrečných předmětů studijního programu a jeho cílem je především propojení studia s praxí - přednášky kromě garanta budou zajišťovat především odborníci z praxe - F. Pelc (náměstek ministra ŽP) a L. Miko (Generální ředitelství ES pro ŽP). Předmět by měl studenty seznámit s politikou ochrany přírody v ČR, EU i na globální úrovni, a to jak z pohledů nástrojů, tak institucí, které ochranu přírody na dané úrovni zajišťují.

Osnova

PřednáškaÚvod do problematiky, historie IÚvod do problematiky, historie IINástroje politiky OP INástroje politiky OP IIPolitika OP v České republiceInstituce v ochraně přírody ČR a role NGOPolitika OP V EUPolitika OP na mezinárodní úrovniEkonomie a politika životního prostředí I Ekonomie a politika životního prostředí II Cvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Studenti získali vhled do problematiky politiky životního prostředí. Vnímají ji jako nadstavbu k získaným poznatkům ze souvisejících předmětů. Dokážou tak pochopit východiska politiky OP, jsou si vědomi nástrojů OP, orientují se v situaci v ČR a jsou schopni najít propojení mezi politikou OP a Evropy, resp. světa.Dovednosti:Studenti díky získaným znalostem dokážou vyhodnotit relevanci jednotlivých vstupů v politice OŽP. Jsou schopni posoudit propojení politiky ŽP v řešení konkrétních problémů. Jsou schopni jak analytické, tak syntetické práce.Kompetence - komunikace:Student se naučil pracovat týmově, tedy spolupracovat se svými kolegy na řešení širokého problému a převzít odpovědnost za určitou jeho část. Je schopen komunikace s kolegy na různém stupni řízení.Kompetence - úsudek:Student je schopen si tvořit vlastní úsudek s využitím informací získaných z relevantních zdrojů i na základě vlastních zkušeností. Je schopen nést odpovědnost za plnění zadaných úkolů. Za jasně daných podmínek je schopen i vést kolektiv.

Literatura

ZákladníRITSCHELOVÁ I. [ed.] 2006 Politika životního prostředí - vybrané kapitoly. Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem.DoporučenáHELM D. [ed.] 2000 Environmental Policy Objectives, Instruments, and Implementation, Oxford University Press.

Požadavky

žádné

Garant

prof. RNDr. Vladimír Bejček, CSc.