Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika odvětvová (EEA04E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EEA04E - Ekonomika odvětvová, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na základě poznatků zemědělské ekonomiky rozšířit potřebnou znalost fungování ekonomiky zemědělského podnikání a ekonomiky odvětví . Naučit studenty metodám hodnocení podnikatelské činnosti a analýzy ekonomiky odvětví v rámci agrárního sektoru. Dále získat potřebné znalosti o fungování tržního mechanismu v oblast zpracování a odbytu zemědělských a potravinářských výrobků. Předmět je zaměřen na metody hodnocení různých opatření při podnikání a na hlubší analýzu faktorů ovlivňujícíhc ekonomiku výroby finálních produktů ve vertikální propojenosti a principy a zvláštnosti trhu zemědělských a potravinářských komodit a vliv finalizace výrobku na konečnou efektivnost a agrárním sektoru.

Osnova

PřednáškaOdvětví zemědělské výroby a výrobkové vertikályVymezení pojmu výroba, výrobní procesyMetodický postup hodnocení výrobkových vertikálEkonomika výroby a zpracování obilovinEkonomika výroby a zpracování olejninEkonomika výroby a zpracování cukrovkyEkonomika výroby a zpracování bramborEkonomika výroby a zpracování zeleniny Ekonomika výroby a zpracování ovoceEkonomika výroby a zpracování mlékaEkonomika výroby a zpracování hovězího masaEkonomika výroby a zpracování vepřového masaEkonomika výroby a zpracování vajecEkonomika výroby a zpracování drůbežího masaCvičeníOpakování ekonomických kategoriíZpůsob kalkulace nákladů v odvětvíNabídka a poptávka po potravináchZpeněžování rostliných produktůEkonomická problematika výroby mouky a pivaVýtěžnost a efektivnost výroby cukruMimopotravinářské využití olejninEkonomická problematika skladování a zpracování bramborOdbyt a zpracování ovoce a zeleninyRegulace trhu s mlékemNákladové a ziskové funkce v chovu skotuCenová retardace v chovu prasatOdbyt a zpracování produktů z chovu drůbežeEkonomika procesů šlechtění a hybridizace

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají znalosti ze základů podnikání v zemědělství na úrovni podnikové jako celku,tak úrovni odvětvové pro rostlinnou a živočišnou výrobu.Mají znalosti kategorií potřebných pro hodnocení úrovně podnikání jako jsou realizční ceny,dosahované tržby,vynaložené náklady,dosahovaná intenzita výroby,produktivita práce a rentabilita výroby. Mají přehled o principech Společné zemědělské politiky Evropské unie z hlediska cílů a nástrojů její uplatňování v podmínkách České republiky. Znalosti jsou také získávány využíváním různých informačních zdrojů domácí i zahraničních ze strany studentů během studia.Dovednosti:Absolventi dovedou posuzovat ekonomickou efektivnost výrobkových vertikál v rostlinné i živočišné výrobě po stránce metodické i praktické.Jsou schopni anlyzovat po stránce technologické i ekonomické jednotlivé fáze a prvky výrobkových vertikál.Jsou schopni hodnotit a kvantifikovat faktory ,které efektivnost vertikál ovlivňují. Získané znalosti jsou využitelné při rozhodování o podnikatelských strategiích, o investiční činnosti a při aktivním využívání možností dotační politiky.Kompetence - komunikace:Mají schopnost odborné komunikace se zemědělskými podniky,odběrateli zemědělských produktů a ostatní odbornou zemědělskou veřejností.Jsou schopni individuální i týmové práce a umějí výsledky své práce presentovat i obhajovat.Kompetence - úsudek:Absolventi mají schopnost posuzovat účinnost výrobních faktorů v rostlinné a živočišné výrobě v souvztažnosti s dosahovanými výsledky.Velmi dobře se orientují v možnosti získávání různých typů finnčních podpor pro zemědělské podnikání z národních zdrojů i ze zdrojů z rozpočtu Evropské unie.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaPeterová J. Ekonomika výroby a zpracování zemědělských produktů, PEF ČZU Praha 2007Mach J.,Žídková D. Cvičení ze zemědělské ekonomiky II. PEF ČZU Praha 2004Situační a výhledové zprávy RV a ŽV, MZe ČR, Praha, 2005Kavka M. a kol.Normativy zemědělských výrobních technologií, MZe ČR, Praha 2006Agris- Agrární www portál, PEF ČZU v Praze a MZe ČRDoporučenáJazyk výuky: ČeštinaMezera J.,Dvořák J., Panorama potravinářského průmyslu MZe, VÚZE Praha 2004Poděbradský Z.,Nové poznatky ekonomiky chovu skotu a prasat, UVTIZ Praha 1999 a 2000Kolektiv Nákladovost zemědělských výrobků, VÚZE Praha 2004Zákon č. 526/1990 Sb. \\\" O cenách\\\" ve znění pozdějších předpisůZákon č. 256/2000 Sb. \\\" O Státním zemědělském intervenčním fondu\\\" ve znění pozdějších předpisůZákon č. 252/1997 Sb. \\\" O zemědělství\\\" ve znění pozdějších předpisů

Požadavky

Zemědělská ekonomika

Garant

prof. Ing. Jaroslav Homolka, CSc.