Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikání a ekonomika rostlinné výroby AF (EEA11E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EEA11E - Podnikání a ekonomika rostlinné výroby AF, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na základě poznatků zemědělské ekonomiky rozšířit potřebnou znalost fungování ekonomiky zemědělského podnikání a ekonomiky odvětví . Naučit studenty metodám hodnocení podnikatelské činnosti a analýzy ekonomiky odvětví v rámci agrárního sektoru. Dále získat potřebné znalosti o fungování tržního mechanismu v oblast zpracování a odbytu zemědělských a potravinářských výrobků.

Osnova

PřednáškaOdvětví zemědělské výroby a výrobkové vertikályVymezení pojmu výroba, výrobní procesyMetodický postup hodnocení výrobkových vertikálEkonomika výroby a zpracování obilovinEkonomika výroby a zpracování olejninEkonomika výroby a zpracování cukrovkyEkonomika produkce a odbytu bramborEkonomika výroby a zpracování ovoceEkonomika výroby a zpracování zeleninyPrincipy společné zemědělské politiky EUSpolečné organizace trhu EU v rostlinné výroběSystém podpor v rostlinné výroběCvičeníOpakování ekonomických kategoriíZpůsob kalkulace nákladů v odvětvíNabídka a poptávka po potravináchZpeněžování rostlinných produktůOdbyt a zpracování obilovin, prezentace případových studiíOdbyt a zpracování olejnin, prezentace případových studiíVýtěžnost a efektivnost cukru, prezentace případových studiíOdbyt a zpracování brambor, prezentace případových studiíOdbyt a obchodování s ovocem, prezentace případových studiíOdbyt a obchodování se zeleninou, prezentace případových studiíSystém podpor v rámci SZP EUEfektivnost technologií v rostlinné výrobě

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti z oblastí podnikové ekonomiky, které jsou relevantní jejich profesnímu zaměření. Znalosti se týkají oblasti nákladových vztahů v podniku, základních vazeb mezi majetkovými a výsledkovými pohyby v podniku, hodnocení ekonomických efektů podnikání a dotační politiky. Na úrovni obecnějších znalostí ovlivňujících ekonomiku zemědělských podniků jsou seznámeni s vlivy na konkrétní dotační politiku, s institucionálním zabezpečením fungování zemědělského sektoru, s vývojovými trendy a také s příklady jednotlivých výrobkových vertikál v rostlinné výrobě, které ukazují aplikaci faktorů na konkrétní komodity. Znalosti vycházejí z aktuálně zveřejňovaných informací o rostlinné produkci, které jsou diskutovány v souvislosti s obecně platnými ekonomickými východisky. Znalosti jsou také získávány využíváním různých informačních zdrojů ze strany studentů během studia.Dovednosti:Umějí se orientovat v účetních výkazech, jsou si vědomi provázanosti jednotlivých činností v podniku při rozhodování o nich. Získané znalosti jsou využitelné při rozhodování o podnikatelských strategiích, o investiční činnosti a při aktivním využívání možností dotační politiky. Tyto získané znalosti jsou také schopni aplikovat na, v dřívějším studiu získané, znalosti z oblasti agronomické teorie a praxe, a tedy do agronomické praxe být schopni uplatnit ekonomický pohled, na jehož základě tvořená rozhodnutí mohou být významná z hlediska ekonomické situace podniku a jeho perspektivy. Při řešení operativních problémů i stanovování strategických rozhodnutí postupují profesionálním komplexním přístupem.Kompetence - komunikace:Mohou na odborné úrovni komunikovat s managementem zemědělských podniků a sektoru, tzn. se schopností používání ekonomické argumentace a její aplikace na rozhodování o celkových agronomických otázkách spojených s rostlinnou výrobou. Tato schopnost může také být využita při komunikaci s podřízenými pracovníky a v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů.Kompetence - úsudek:Absolventi si při tvorbě úsudků o konkrétní rostlinné produkci v podniku uvědomují vzájemnou podmíněnost výrobních a ekonomických výsledků při podnikání. Faktory ovlivňující úspěšnost v rostlinné výrobě vnímají z pohledu nejen biologických, fyzikálních, technických a celkových přírodních vlivů, ale i celkové ekonomické situace podniku, odvětví a národní (nadnárodní) ekonomiky (dotační politiky).

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaPETEROVÁ, J. Ekonomika výroby a zpracování zemědělských produktů. Vydání 4. Praha PEF ČZU Praha, 2010. 253 s. ISBN 978-80-213-2053-6.Situační a výhledové zprávy komodit RV, MZe ČR, Praha, 2010 a dáleKAVKA, M; a kol. Standardy zemědělských výrobních technologií. Praha MZe ČR, 2000. 275 s. ISBN 80-7084-159-1.Agris- Agrární www portál, PEF ČZU v Praze a MZe ČRTržní řády pro rostlinné produkty, MZe ČR a SZIF ČRDoporučenáJazyk výuky: ČeštinaMZe a UZEI Panorama potravinářského průmyslu, MZe ČR a UZEI Praha 2011 a dáleKolektiv Nákladovost zemědělských výrobků, UZEI Praha 2010 a dáleZákon č. 256/2000 Sb. / o SZIF ve znění pozdějších předpisůZákon č. 252/1997 Sb. /o zemědělství ve znění pozdějších předpisůČSN pro produkty rostlinného původuStatistické informace řady Rostlinná výroba, ceny

Požadavky

Podniková ekonomika a řízení Rostlinná výroba

Garant

prof. Ing. Jaroslav Homolka, CSc.