Předmět Ekonomika výr. a zprac. zem. produktů-DS (EEE78E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EEE78E - Ekonomika výr. a zprac. zem. produktů-DS, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je získat představu o ekonomických možnostech jednotlivých odvětví zemědělské výroby, a to v oblasti zemědělské prvovýroby, oběhu surovin a zpracování na finální spotřebitelské výrobky, připravit studenty pro jejich působení nejen v podnicích zemědělské prvovýroby, ale i v oblasti zpracování zemědělské suroviny a jejich prodeje. Při výuce bude využito počítačové učebny.
Osnova
PřednáškaEkonomické vztahy ve výrobkovém řetězciEkonomika výroby, odbytu a zpracování obilovin, olejninEkonomika výroby, odbytu a zpracování brambor a cukrovkyEkonomika výroby, odbytu a zpracování ovoce a zeleninyEkonomika výroby, odbytu a zpracování ostatních maloobjemových produktů RVEkonomika výroby, konzervace a zkrmování pícninEkonomika výroby, odbytu a zpracování mléka, masaEkonomika výroby, odbytu a zpracování produktů drůbeže a ostatních maloobjemových produktů ŽVCvičeníVýrobní faktory v zemědělství Sledování výsledků výrobyNákladové kalkulaceOdbyt a kvalitativní hodnocení produkceZpracovatelské technologie a jejich ekonomika - obilninyZpracovatelské technologie a jejich ekonomika - olejninyZpracovatelské technologie a jejich ekonomika - okopaninyZpracovatelské technologie a jejich ekonomika - živočišná výroba
Získané způsobilosti
Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti výroby a zpracování zemědělské produkce se zaměřením na technologické postupy výroby, zpracovatelské procesy i technologie a následné ekonomické aspekty při uplatňování produktů na trhu. V rámci výuky jsou podporovány kvantitativní metody, matematické nástroje a analytické přístupy pro ekonomické hodnocení komplexních výrobkových vertikál i jednotlivých samostatných úrovní. Znalosti absolventů jsou prohlubovány nejnovějšími informacemi v daném oboru a slouží jako podklad pro umění samostatného ekonomického myšlení a umožňují jim účastnit se vědeckého i praktického života s vysokou dávkou odbornosti. Absolventi mají rovněž znalosti o primárních oborech agrárně potravinářského komplexu i v mezinárodním kontextu, které jim umožňují pracovat v oblastech politicko-ekonomických, mezinárodních, či unijních. Vědomosti se dále rozšiřují a specializují v dalších vybraných oblastech dle aktuálního vývoje na trhu a v souvislosti se změnou požadavků na profil absolventa.Dovednosti:Absolventi umějí uplatnit své odborné znalosti v oblastech výroby a zpracování zemědělské produkce při ekonomických analýzách odvětvové či podnikové produkce, nákladů a celé řady dalších ekonomických charakteristik. Dovednost samostatného analytického přístupu se týká jak zemědělského tak především i navazujícího potravinářského průmyslu, včetně zahraničního obchodu v dané výrobkové vertikále. Samostatné řešení ekonomických i technologických otázek je absolvent schopen jak sféře ve výroby, či obchodu, tak i služeb. Je rovněž schopen účastnit se výzkumu či vývoje v soukromé sféře, ale rovněž i manažerskému přístupu v oblastech státní správy a samosprávy, či hodnocení politických nástrojů v prostředí nadnárodních uskupení.Kompetence - komunikace:Absolventi mohou být zařazeni zejména jako řídící či kontrolní pracovníci u nichž je nutná jasná a srozumitelná komunikace s okolním prostředím včetně důrazu na sociální i ekonomický přístup k dalším pracovníkům. Komunikační dovednosti jim umožňují řídit i složité odborné činnosti nebo projekty včetně strategického plánování a samostatně vést vícečlenné, komplexní a různorodé skupiny.Kompetence - úsudek:Absolventi mají schopnost analyzovat vazby v tržním prostředí a kvantitativně je charakterizovat včetně vyvození příslušných závěrů či doporučení. Jsou rovněž schopni komplexního přístupu při tvorbě profesních strategií. Mohou být plně odpovědní za podnikový přínos k profitabilitě a zvyšování konkurenceschopnosti.
Literatura
ZákladníPETEROVÁ J. Ekonomika výroby a zpracování zemědělských produktů, skripta PEF ČZU, Praha 2011MALÝ M., PETEROVÁ J. Cvičení z ekonomiky odvětví, skripta PEF ČZU, Praha 2011DoporučenáWESTHOFF P. The Economics of Food, Financial Times Press, USA, 2010SCHMITZ A. et al. Agricultural Policy, Agribussiness, and Rent-Seeking Behaviour, University of Toronto Press, Canada 2010GREENAWAY D., MORGAN C.W. The Economics os Commodity Markets, Edward Elgar Publishing Limited, USA, 1999NISSANKE M., MAVROTAS G. Commodities, Governance and Economic Development under Globalization, Palgrave Macmillan, USA 2010TVALCHRELIDZE, A., G. Economics of Commodities and Commodity Markets, Nova Science Publishers, Incorporated, 2010SAPSFORD, D., MORGAN, W. The Economics of primary commodities models, analysis, and policy, E. Elgar, 1994CRAMER, G., L., JENSEN, C. W., SOUTHGATE D, D. Agricultural Economics and Agrobusiness, John Wiley & SonsKolektiv autorů Mze ČR Situační a výhledové komoditní zprávy, vydávané kontinuálněKolektiv autorů Mze ČR Zpráva o stavu zemědělství, tzv. Zelená zpráva, vydávaná kontinuálněKolektiv autorů Mze ČR Panorama potravinářského průmyslu, vydávané kontinuálně
Požadavky
Obecná ekonomie na bakalářském stupni Ekonomika agrárního sektoru na magisterském stupni
Garant
Ing. Jarmila Peterová, CSc.