Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofická antropologie - HKS (EHE35E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EHE35E - Filosofická antropologie - HKS, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit posluchače se způsobem tematizace člověka ("lidství") ve filosofické antropologii. Přednáškový cyklus zahrnuje např. tato témata/ přednášky: člověk jako rozumný živočich (zoon logon echón, resp. animal rationale; Aristoteles); člověk jako boží obraz (imago deī; Tomáš Akv.); člověk jako subjekt (Descartes); člověk jako existence (Sartre, Camus, Jaspers); člověk jako "pobyt" (Heidegger).

Osnova

PřednáškaMísto filosofické antropologie mezi vědami o člověku; myšlenka integrálního studia člověkaCo je filosofie?Člověk jako zoon logon echón (Platón)Člověk v antické polis IČlověk v antické polis IIČlověk a dějiny IČlověk a děniny IIČlověk v antické polis III (Sókratés, "péče o duši")Člověk jako zoon logon echón (Aristoteles) IČlověk jako zoon logon echón (Aristoteles) IIČlověk jako imago DeiČlověk jako subjekt (RFenomenologie EČlověk jako "pobyt" (MCvičeníMýtus a logos (texty: WČlověk a dějiny (texty: JČlověk a kultura (texty: HČlověk v antické polis (texty: JJednání a svoboda, odpovědnost (texty: MČlověk jako "bohohledač" (texty: MBudoucnost lidské přirozenosti (texty: J

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent je seznámen se základními náhledy na člověka s důrazem na jeho tematizaci jako lidské osoby. Vedle spíše vnějších popisů člověka podávaných fyzickou ale i kulturní a sociální antropologií by měl znát základní způsoby rozumění člověku ve filosofii - vzhledem k problematice zejména v její fenomenologicky orientované části, z jejíž pozic je téma převážně traktováno. To pak též obnáší znalost jejích základních pojmů.Dovednosti:Absolvent by měl být schopen: 1. integrovat znalosti o tématu "člověk" z dílčích antropologických disciplín; 2. rozumět (netriviálně, nepsychologicky) zkušenosti se sebou samým - prakticky uplatnit fenomenologickou metodu; 3. uplatnit tyto "dovednosti" v žitém světě, tj. zejména ve vztahu k druhému a druhým - stávat se zralou osobou.Kompetence - komunikace:Znalost základních pojmů a teorií oboru umožňuje absolventovi vyjadřovat se o antropologických tématech na základně poučené úrovni.Kompetence - úsudek:Absolvent by měl být teoreticky vybaven pro rozumění člověku jako osobě; to mimo jiné obnáší schopnost argumentovat proti různým zjednodušujícím výkladům člověka.

Literatura

ZákladníSokol, Jan, Filosofická antropologie člověk jako osoba, Praha 2008.Benyovszky, Ladislav a kol., Úvod do filosofického myšlení, Plzeň 2007.DoporučenáEliade, Mircea, Mýtus o věčném návratu archetypy a opakování, Praha 1993.Heidegger, Martin, O humanismu, Praha 2000.Lévinas, Emmanuel, Totalita a nekonečno, Praha 1997.Patočka, Jan, Tělo, společenství, jazyk, svět, Praha 1995.Scheler, Max, Místo člověka v kosmu, Praha 1968.Sokol, Jan, Člověk a náboženství, Praha 2004.Sokol, Jan, Pinc, Zdeněk, Antropologie a etika, Praha 2003.

Požadavky

Úvod do filosofie, úvod do antropologie

Garant

Mgr. Jan Brabec, Ph.D.