Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro III. Ročník - B2 (ELX11E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ELX11E - Čeština pro III. Ročník - B2, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní formou výuky jsou cvičení zaměřená na práci s odborným textem, na rozšiřování odborné terminologie a samostatné vyjadřování ústní a písemnou formou. Důraz je kladen na písemný projev v souvislosti s psaním bakalářské, později i diplomové práce. Studenti se seznamují i s hovorovou češtinou.

Osnova

PřednáškaCvičeníSlovesné třídy Dojicí zařízení Evidence a statistika Úřední dopis Ošetřování a ustájení prasat Krmení ovcí Hovorová čeština Reklamace Zelené rostliny Souvětí, interpunkce MelioraceReferát

Získané způsobilosti

Znalosti:Prohlubují se znalosti z gramatiky včetně výjimek. Student se seznamuje s větnou stavbou, s druhy vět, s typy souvětí, včetně interpunkce. Rozšiřuje se odborná terminologie na základě práce s autentickým odborným textem. Proniká do jevů hovorové češtiny. Důraz je kladen na písemný projev v souvislosti s psaním bakalářské práce.Dovednosti:Ovládá gramatiku v relativně vysoké míře, nedopouští se chyb, které by mohly způsobit nedorozumění. Rozumí spisovné řeči, živé i vysílané na známá i méně známá témata, se kterými se setkává běžně v osobním i profesním životě. Dokáže porozumět hlavním myšlenkám jazykově složité řeči týkající se konkrétních i abstraktních témat, včetně odborných diskusí ve svém oboru. Dokáže napsat odborný text, v němž shrne, skloubí a zhodnotí informace a argumenty z velkého počtu zdrojů. Dokáže se spontánně a plynule účastnit hovoru s rodilými mluvčími.Kompetence - komunikace:Student má dostačující vyjadřovací prostředky, aby jasně vyjadřoval své myšlenky ústně i písemně, rozvinul argumentaci.Kompetence - úsudek:Student je schopen vyhledávat, získávat a vyhodnocovat informace. Na základě získaných znalostí umí formulovat problém.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaPAVELKA, Josef. Český jazyk III. 1.vyd. Praha VŠZ, 1984. 57 s.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPOSTLER, Milan. Metodika zpracování a úprava diplomových prací. 1.vyd. Praha VŠE, 1994. 56 s. ISBN 80-7079-976-5BISCHOFOVÁ, Jana; HASIL, Jiří; HRDLIČKA, MIlan; KRAMÁŘOVÁ, Jitka. Čeština pro středně a více pokročilé. 2.vyd. Praha FF UK, 2008. 244 s. ISBN 978-80-7184-921

Požadavky

žádné (jazyková úroveň odpovídající vypsané úrovni kurzu)

Garant

PhDr. Drahoslava Kšandová, Ph.D.