Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemědělské zbožíznalství - PAA (EUE08E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EUE08E - Zemědělské zbožíznalství - PAA, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
ZS - výpisky Neznámý 06.04.2020 19:44 2

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit posluchače se základy zbožíznalství nejdůležitějších zemědělských komodit a způsoby jejich zpeněžování zejména v závislosti na plnění požadovaných kriterií, jejich vlastnostech a jakosti. Dále poskytuje nejdůležitější znalosti k pochopení současné aplikace platných předpisů pro podnikatele vyrábějící zemědělské produkty včetně jejich případnému uvádění do oběhu.

Osnova

PřednáškaZáklady výživyZákladní právní předpisy pro zemědělské komodity a potravinyZpeněžování zemědělských komodit a jakost potravinZpeněžování a zbožíznalství masa velkých hospodářských zvířat na trhu, situace, složení, vlivy, klasifikace SEUROPZpeněžování a zbožínalství mléka na trhu, situace, složení, vlivy na jakost, jakostní kritériaZpeněžování a zbožíznalství drůbeže a vejce na trhu, situace, složení, vady, třídění, nákup, označováníZpeněžování a zbožíznalství obilovin, situace, vlatnosti zrna, hodnocení, jakostní třídy, způsoby nákupuZpeněžování a zbožíznalství brambor, situace, složení, vady, hodnocení, jakostní třídy, realizace nákupuZpeněžování a zbožíznalství cukrovky, situace, technologická hodnota, ošetření a skladování, realizace nákupuZpeněžování a zbožíznalství olejnin, situace, druhy, jakostní kritéria, nákupZpeněžování a zbožíznalství ovoce na trhu, situace, vlastnosti, úprava, třídění, jakostní kritéria, nákupZpeněžování a zbožíznalství zeleniny na trhu, situace, vlastnosti, úprava, třídění, jakostní kritéria, nákupCvičeníVýpočet energetické hodnoty a celkové energetické potřeby, bazální metabolismus, GDA, BMIVýpočet užitkovosti, systém SEUROP u jatečných zvířat, náklady na výkrm, tržby z prodeje prasat a skotu, rentabilita skotu a prasat,jatečná výtěžnostVýpočet mléčné užitkovosti skotu, realizace zpeněžování mléka v praxiVýpočet nákladů na osivo obilovin a olejnin, míra rentability, kritéria zpeněžování různé účelyVýpočet nákladů, tržeb,rentability a ztrát při skladování brambor a cukrovkyVýpočet celkových nákladů, rentability ovoce a zeleniny

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi prokázali znalosti a porozumění v oblasti obecných zásad a základů zbožíznalství nejdůležitějších zemědělských komodit a způsoby jejich zpeněžování zejména v závislosti na jakosti zemědělské produkce. Rozumí základním pojmům ve zbožíznalství, jakostním kritériím, vlivům na jakost, a zpeněžování pro jednotlivé živočišné i rostlinné komodity, které odpovídají zaměstnání v oblasti obchodování se zemědělskou produkcí. Mají nejdůležitější základní znalosti k pochopení současné aplikace platných předpisů pro podnikatele uvádění do oběhu zemědělské produkty a potraviny. Vědomosti si studenti dále rozšiřují a specializují v dalších navazujících předmětech zařazených do studijního programu. Absolventi mají jasnou a reálnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v této oblasti.Dovednosti:Umějí uplatnit své odborné znalosti při řešení nových problémů a tvůrčím způsobem a samostatně řešit problémy týkajících se výroby, obchodu, služeb se zemědělskými komoditami a to v oblastech státní správy, zemědělské prvovýroby a v různých obchodních společnostech.Kompetence - komunikace:Mohou řídit a kontrolovat pracovní činnosti v oblasti zemědělského zbožíznalství a obchodu se zemědělskými komoditami, nést zodpovědnost za veškeré související rozhodování. Dokážou srozumitelně sdělovat informace.Kompetence - úsudek:Absolventi jsou schopni přistupovat tvořivě a iniciativně k práci. Umějí aplikovat a používat zásady a základy zbožíznalství v obchodní sféře se zemědělskými komoditami. Jsou schopni rozhodovat se s využitím interpretace relevantních údajů v rámci pracovního nebo studijního kontextu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKOVÁŘOVÁ Kateřina. Jakost a zpeněžování zemědělských komodit.PEF, Praha 2011, s. 305, 978-80-213-2219-6ČERVENKA Jaroslav, KOVÁŘOVÁ Kateřina. Zemědělské zbožíznalství, PEF, Praha 2006,s.205, ISBN 978-80-213-1535-8ČERVENKA Jaroslav. Hodnocení jakosti zemědělských produktů. Praha PEF 2002, s.254, ISBN 80-213-0883-4Studijní materiály LSM na Mooodle (prezentace, pracovní úkoly, testy)DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaDOLEŽALOVÁ Jana. Zbožíznalství, JU České Budějovice, s. 250, ISBN 978-80-7040-953-4BOUŠKA Josef. a kol. Chov dojeného skotu, ProfiPress, Praha 2006, s. 185, ISBN 80-86726-16-9ŠONKA František. a kol. Drobnochovy hospodářských zvířat, Profi Press, Praha 2006, s.2 13, ISBN 80-86726-19-3BARANYK Petr. a kol. Olejniny. ProfiPress, Praha, 2010, s.206, ISBN 978-80-86726-38-0PETR Jiří. a kol. Žito a triticale biologie, pěstování, kvalita a využití. ProfiPress, Praha 2008, s. 192, ISBN 978-80-86726-29-8PRUGAR Jaroslav. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS Praha 2008, s. 327, ISBN 978-80-86576-28-2ZIMOLA Josef. a kol., Pšenice - pěstování, hodnocení užití zrna. Profi Press, Praha 2005, s. 180, ISBN 80-86726-09-6ZIMOLA Josef. a kol.,Kukuřice-hlavní a alternativní užitkové vzory, Profi Press, Praha 2008, s. 200, ISBN 978-80-86726-31-1,PULKRÁBEK Jan.,a kol. Chov prasat, ProfiPress Praha 2005, s.160, ISBN 80-86726-12-8,ZIMOLKA Josef. a kol., Ječmen formy a užitkové směry v České republice. ProfiPress, Praha 2006, s. 200 ISBN 80-867-26-18-5HOUBA Miroslav, HOCHMAN Miroslav. HOSNEDEL Václav. Luskoviny pěstování a užití, Kurent, České Budějovice, 2009, s.131,ISBN 978-80-87111-19-2BARANYK Petr, FÁBRY Andrej. a kol. Řepka- pěstování, využití a ekonomika, Profi Press , Praha 2007, s. 206, ISBN 978-80-86726-26-7,ww.mze.czwww.szif.cz

Požadavky

Zemědělské systémy I a II

Garant

doc. Ing. Kateřina Kovářová, Ph.D.