Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Certifikace potravin - PAEN, PAAN (EUE09E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EUE09E - Certifikace potravin - PAEN, PAAN, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je poskytnout teoretické i praktické znalosti k pochopení současné aplikace platných předpisů pro produkci a prodej potravin se zaměřením na systémy řízení a kontroly jakosti a nezávadnosti potravin a jejich certifikace pro podmínky vnitřního i zahraničního obchodu.

Osnova

PřednáškaDefinice a pojmyv certifikaci potravinVšeobecné požadavky na potravinyJakost potravin a její hodnoceníHlavní zásady a zbůsoby označování potravinPřehled aktuální potravinové legislativyPovinnosti obchodníků s potravinami vyplývající z potravinové legislativyLegislativani požadavky na realizaci prodeje potravinStrategie bezpečnosti potravin v ČR a celé EUStátní dozorové orgány jakosti a bezpečnosti potravin v ČRSystémy řízení jakosti a bezpečnosti potravin a jejich certifikaceUvádění na trh a certifikace GMO potravinUvádění na trh bioproduktů a biopotravin a jejich certifikaceCvičeníúvodní informacePraktické ukázky označování potravin uváděných do oběhuAplikace současných legislativních předpisů v oblasti celého zemědělsko-potravinářského komplexuPožadavky na realizaci prodeje potravinAuditorování systémů řízení jakosti a bezpečnosti potravin uplatňujících se v zemědělsko- potravinářském komplexuProdukty GMO a ekologického zemědělství

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi prokázali znalosti a porozumění v oblasti legislativních předpisů týkající se jakosti a bezpečnosti potravin uváděných do oběhu, včetně jejího zajištění a certifikace. Znalosti se týkají nejnovějších poznatků v oboru a absolventům slouží jako základ pro originální myšlení a umožňují jim účastnit se výzkumu. Absolventi mají kritickou povědomost o problémech v oboru certifikace potravin uváděných do oběhu. Mají hluboké odborné vědomosti i praktické znalosti o současné aplikaci platných předpisů pro produkci a prodej potravin se zaměřením na systémy řízení a kontroly jakosti a bezpečnosti potravin v podmínkách současného obchodu. Vědomosti si studenti dále rozšiřují a specializují v dalších navazujících předmětech zařazených do studijního programu. Absolventi mají jasnou a reálnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v této oblasti.Dovednosti:Umějí uplatnit své odborné znalosti z praktické aplikace systémů řízení a kontroly jakosti a bezpečnosti potravin v podmínkách současného obchodu a samostatně řešit i nestrukturované problémy ve výrobě, obchodu a službách s potravinami a v mezinárodních společnostech a korporacích. Při řešení složitých a nepředvídatelných problémů postupují profesionálním způsobem. Jsou schopni řešet problémy v širších souvislostech.Kompetence - komunikace:Umějí své závěry a znalosti i úvahy, na nichž jsou založeny, jasně a jednoznačně sdělovat odborníkům i laikům.Kompetence - úsudek:Mohou řídit složité odborné činnosti nebo projekty včetně strategického plánování, komplexní a různorodé skupiny, nést odpovědnost za veškeré související rozhodování. Jsou schopni se vzdělávat dalším studiem a do značné míry samostatně volit jeho zaměření.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKOVÁŘOVÁ Kateřina Certifikace potravin. Prah a PEF 2010, s. 172, ISBN 978-80-213-2134-2ČERVENKA Jaroslav Jakost a certifikace potravin, PEF, Praha 2001, s.150, ISBN 80-213-0762-5ČERVENKA Jaroslav, KOVÁŘOVÁ Kateřina Biopotraviny, Praha PEF 2005, s.110, ISBN 80-213-1404-4Studijní materiály LMS Moodle kurz" Certifikace potravin"DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaSLÁDEK, František. Strategie bezpečnosti potravin a výživy na období 2010-2013. Ministerstvo zemědělství, Úřad pro potraviny, 2010, s.13,VEBER, Jaromír. a kol., Řízení jakosti a ochrana spotřebitele, Grada, 2007, s.200, Praha, ISBN 978-80-247-1782-1MEJSTŘÍKOVÁ Lenka, MEZERA, Josef. Zajištění kvality potravin a certifikační systémy (schémata) v rámci integrovaného dodavatelského řetězce" Bulletin VÚZE, č.7/2005, s.12DĚDINA ,Jiří. ODCHÁZEL, Jiří.Management a moderní organizování firmy. Praha Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2149-1NENADÁL, Jaroslav. Moderní systémy řízení jakosti. Praha Management Press, 2005. ISBN 80-7261-071-6KADLEC Petr, MELZOCH Karel, VOLDŘICH Michal. a kol. Co byjste měli vědět o výrobě potravin, VŠCHT Praha, s. 530, ISBN 978-80-7418-051-4HES Aleš. Chování spotřebitele při nákupu potravin, ALFA Praha, s.150, ISBN 978-80-87197-20-2www.bezpecnostpotravin.czwww.mze.cz

Požadavky

Jakost a zpeněžování zemědělských komodit Zemědělské zbožíznalství

Garant

doc. Ing. Kateřina Kovářová, Ph.D.