Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a zpeněžování zemědělských komodit - PAE (EUE10E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EUE10E - Jakost a zpeněžování zemědělských komodit - PAE, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

PřednáškaTrendy ve výživě obyvatel a spotřební koš potravin v ČRZpůsoby nákupu zemědělských komodit, aukce, burzy apodJakost a obchod s masem hospodářských zvířat, systém klasifikace SEUROP, vlivy na jakost, situace na trhuNákup mléka, jakostní kritéria, vady, třídění, situace na trhuZpeněžování jatečné drůbeže a vajec na trhu, složení, vady, třídění, označovaní, uvádění do oběhuPožadavky na obchod s masem zvěře, ryb a včelích produktůObchodní realizace nákupu obilovinZpeněžování olejnin na trhuJakostní kritéria pro nákup luštěnin a chmeleJakostní požadavky na nákup brambor a cukrovky na trhuJakost a obchod s ovocem, klasifikace, úprava, realizace prodejeJakostní kritéri a požadavky na obchod se zeleninou, klasifikace, úprava, realizace prodejeCvičeníNutriční hodnota potravin výpočet BMIUžitkovost hospodářských zvířatProdukce mléka a vejce v praxiRentabilita,náklady a tržby z produkce obilovin Rentabilita,náklady a tržby z produkce olejnin, luštěnin a chmeleRentabilita, náklady a tržby z produkce okopanin, ovoce a zeleniny

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi prokázali znalosti a porozumění v oblasti obecných zásad a základů zbožíznalství nejdůležitějších zemědělských komodit a způsoby jejich zpeněžování zejména v závislosti na jakosti zemědělské produkce. Rozumí základním pojmům ve zbožíznalství, jakostním kritériím, vlivům na jakost, a zpeněžování pro jednotlivé živočišné i rostlinné komodity, které odpovídají zaměstnání v oblasti obchodování se zemědělskou produkcí. Mají nejdůležitější základní znalosti k pochopení současné aplikace platných předpisů pro podnikatele uvádění do oběhu zemědělské produkty a potraviny. Vědomosti si studenti dále rozšiřují a specializují v dalších navazujících předmětech zařazených do studijního programu. Absolventi mají jasnou a reálnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v této oblasti.Dovednosti:Umějí uplatnit své odborné znalosti při řešení nových problémů a tvůrčím způsobem a samostatně řešit problémy týkajících se výroby, obchodu, služeb se zemědělskými komoditami a to v oblastech státní správy, zemědělské prvovýroby a v různých obchodních společnostech.Kompetence - komunikace:Mohou řídit a kontrolovat pracovní činnosti v oblasti zemědělského zbožíznalství a obchodu se zemědělskými komoditami, nést zodpovědnost za veškeré související rozhodování. Dokážou srozumitelně sdělovat informace.Kompetence - úsudek:Absolventi jsou schopni přistupovat tvořivě a iniciativně k práci. Umějí aplikovat a používat zásady a základy zbožíznalství v obchodní sféře se zemědělskými komoditami. Jsou schopni rozhodovat se s využitím interpretace relevantních údajů v rámci pracovního nebo studijního kontextu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKOVÁŘOVÁ Kateřina. Jakost a zpeněžování zemědělských komodit.PEF, Praha 2011, s. 305, 978-80-213-2219-6ČERVENKA Jaroslav, KOVÁŘOVÁ Kateřina. Zemědělské zbožíznalství, PEF, Praha 2006,s.205, ISBN 978-80-213-1535-8ČERVENKA Jaroslav. Hodnocení jakosti zemědělských produktů. Praha PEF 2002, s.254, ISBN 80-213-0883-4ČERVENKA Jaroslav, KOVÁŘOVÁ Kateřina. Biopotraviny, Praha PEF 2005, s.110, ISBN 80-213-1404-4Studijní materiály LSM na Mooodle (prezentace, pracovní úkoly, testy)DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBOUŠKA Josef. a kol. Chov dojeného skotu, ProfiPress, Praha 2006, s. 185, ISBN 80-86726-16-9ŠONKA František. a kol. Drobnochovy hospodářských zvířat, Profi Press, Praha 2006, s.2 13, ISBN 80-86726-19-3VESELÝ Vladimír. a kol. Včelařství, Brázda, Prah a2009, s. 206, ISBN 80-209-0320-8PULKRÁBEK, Jan.a kol. Chov prasat, ProfiPress Praha 2005, s.160, ISBN 80-86726-12-8BARANYK, Petr. a kol. Olejniny. ProfiPress, Praha, 2010, s.206, ISBN 978-80-86726-38-0PRUGAR, Jaroslav. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS Praha 2008, s. 327, ISBN 978-80-86576-28-2ZIMOLA, Josef. a kol. Pšenice - pěstování, hodnocení užití zrna. Profi Press, Praha 2005, s. 180, ISBN 80-86726-09-6ww.mze.czwww.szif.cz

Požadavky

Zemědělské systémy I a II

Garant

doc. Ing. Kateřina Kovářová, Ph.D.