Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchod s potravinami - PAE (EUE17E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EUE17E - Obchod s potravinami - PAE, Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní přehled zbožíznalství potravin a pochutin z pohledu klasifikace, šíře a hloubky potravinářského sortimentu a navázat tak na předmět "Zemědělské zbožíznalství". Studenti by měli získat i rámcový přehled o metodách správného zacházení s potravinářskými produkty během skladování a uvádění do oběhu v souvislosti s aplikací zákona o potravinách a souvisejících právních předpisů. Cílem předmětu je také poskytnout znalostní předpoklady pro navazující předměty obchodu. V rámci výuky je požadováno zpracování skupinového projektu na zadané téma pro vybranou skupinu potravinářského zboží.

Osnova

PřednáškaÚvod do předmětu;Bezpečnost potravin v EU a ČR - základní principyZdravotní nezávadnost - Aplikace právních předpisů v potravinářstvíHACCPMikrobiální a nemikrobiální změny potravinHlavní metody konzervace potravinOznačování potravinMaso a masné výrobkyMléko a mléčné výrobkySýryCukr a ostatní přírodní sladidlaOvoce a zelenina, brambory a výrobky z nichProdukty ekologického zemědělství a FairTrade produktyCvičeníÚvod do cvičení, zadání skupinového projektu, Zdravotní nezávadnost - Sanitace a hygienaSprávná hygienická praxe, HACCP v praxiZměny potravin, Konzervační metody, Hodnocení kvalityRyby, drůbež, zvěřina, mléčné výrobkyVejce a vaječné výrobky, Produkty tukového průmyslu, Konzultace projektuObilné výrobky, pekařské a pekárenské produkty, Odevzdávání projektů

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti o problematice politiky zajištění bezpečnosti a kvality potravin na evropské a národní úrovni a o problematice sanitace a hygieny v potravinářských, gastronomických a maloobchodních provozech. Rozumí základním principům systému HACCP a obdobným systémům založeným na principu prevence a analýzy rizik v potravinářském průmyslu, gastronomii a maloobchodu. Mají základní vědomosti o nejběžnějších metodách konzervace potravin a o možných změnách, které mohou ohrozit bezpečnost potravin a vést k ekonomickým ztrátám. Jsou znalí ve zbožíznaleckém dělení potravinářské produkce v maloobchodní síti a rozumí informacím v souvislosti s označováním potravin vč. právních aspetů k této problematice. Absolventi mají jasnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v této oblasti.Dovednosti:Své znalosti dovedou absolventi uplatnit v praktických aplikacích a to jak v menších, tak i větších potravinářských, gastronomických či maloobchodních provozech zejména na úrovni středního managementu.Kompetence - komunikace:Mohou účinně působit pod vedením nebo v partnerském vztahu s kvalifikovanými odborníky a vést vícečetné, komplexní různorodé skupiny v oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Dokáží srozumitelně sdělovat informace.Kompetence - úsudek:Mají schopnost rozhodovat se s využitím relevantních informací v dané problematice v rámci nestabilního nepředvídatelného pracovního kontextu. Absolventi také mají schopnost rámcového náhledu na rizikové faktory bezpečnosti a kvality potravin v potravinářských, gastronomických a maloobchodních provozech. Jsou si vědomi ohraničenosti svých kompetencí v této oblasti.

Literatura

ZákladníŠÁNOVÁ, Petra. Studijní materiál pro výuku předmětu Potravinářské zbožíznalství. MOODLE PEF ČZU [online]. 1.10.2012. Dostupné z WWW https//moodle.czu.cz/course/view.php?id=7488EU. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. Dostupné také z WWWhttp//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD150632002R0178CSPDFČesko. Vláda. Zákon č. 110 z 1.9.1997 o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. In Sbírka zákonů České republiky. 1997, částka 38, s. 2178-2188. Dostupné také z WWW http//aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=3029.DoporučenáSZPI. Státní zemědělská a potravinářská inspekce [online]. Brno SZPI. 2013 [cit. 2013-02-06]. Dostupné z WWW http//www.szpi.gov.cz/.MZe. Strategie bezpečnosti potravin [online]. Praha Ministerstvo zemědělství ČR. 2013 [cit. 2013-02-06]. Dostupné z WWW http//eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/strategie-zajisteni-bezpecnosti-potravin/MZe. Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva [online]. Praha Ministerstvo zemědělství ČR. 2013 [cit. 2013-02-06]. Dostupné z WWW http//eagri.cz/public/web/mze/potraviny/system-rychleho-varovani-pro-potraviny-a/KOLEKTIV AUTORŮ. Panorama potravinářského průmyslu 2011 [online]. Praha Ministerstvo zemědělství ČR. PDF. 83 s. 2013 [cit. 2013-02-06]. Dostupné z WWW http//eagri.cz/public/web/file/182154/mz_panorama_2011_final.pdfMZe. Potravinářské komodity [online]. Praha Ministerstvo zemědělství ČR. 2013 [cit. 2013-02-06]. Dostupné z WWW http//eagri.cz/public/web/mze/potraviny/potravinarske-komodity/MZe. Codex alimentarius [online]. Praha Ministerstvo zemědělství ČR. 2013 [cit. 2013-02-06]. Dostupné z WWW http//eagri.cz/public/web/mze/potraviny/codex-alimentarius/

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petra Šánová, Ph.D.