Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy technologie zpracování živočišných produktů (TGA02E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGA02E - Základy technologie zpracování živočišných produktů, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 

Osnova

PřednáškaObecné principy technologie zpracování živočišných produktůTechnologie příjmu, předzpracování a zpracování konzumního mlékaTechnologie výroby máslaTechnologie jatečného opracování zvířatTechnologie bourání masaTechnologie zpracování vedlejších jatečných produktůTechnologie chlazení a mražení masa a masných výrobkůTechnologie masné výroby - mělněné masné výrobkyKafilerní závody - zpracování a využití kafilerních odpadůTechnologie zpracování jatečné drůbežeZpracování vajec, využití vajec pro potravinářské ajTechnologie zpracování sladkovodních a mořských rybTechnologie zpracování králíků ajTechnologie zpracování kůží, srsti a vlnyTechnologie zpracování zvěřiny a divokých zvířatCvičeníObecné principy technologie zpracování živočišných produktůTechnologie příjmu a předzpracování konzumního mlékaTechnologie, stroje a zařízení pro výrobu máslaTechnologie, stroje a zařízení pro výrobu sýrů a fermentovaných mléčných výrobkůTechnologie jatečného opracování zvířatTechnologie jatečného opracování zvířatTechnologie chlazení a mražení masaTechnologie, stroje a zařízení pro masnou výrobuStroje a zařízení pro zpracování drůbežeTechnologie a zařízení pro zpracování rybTechnologie a zařízení pro porážku králíkůTechnologie, stroje a zařízení na zpracování kůží, srsti a vlnyKafilerní odpady, jejich zpracování a využití

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti aplikace exaktních postupů řešení problematiky technologie zpracování živočišných produktů, založených na biologických postupech řešení problémů. Znalosti se týkají nejnovějších poznatků v oboru zpracování živočišných produktů. Znalosti absolventů slouží jako základ originálního myšlení a umožňují jim účastnit se výzkumu. Absolventi mají kritickou povědomost o problémech v oboru a na rozhraní mezi obory, jako je výroba potravin, zpracování mléka, zpracování masa atd. Rozumějí principům strojů a zařízení pro zpracování vybraných živočišných produktů. Rozumějí teoriím, konceptům a metodám, které odpovídají zaměstnání v oblasti řízení a vývoje. Mají hluboké odborné vědomosti z teorie zpracování živočišných produktů , které jim umožňují pracovat v oblastech vývoje a výroby na úrovni středního a vrcholového managementu. Mají jasnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v tomto oboru vědění.Dovednosti:Své znalosti dovedou uplatnit ve specializovaných dovednostech při řešení problémů ve výzkumu nebo při inovacích, jsou schopni vytvářet nové znalosti a postupy a integrovat poznatky z různých oborů do praktických aplikací: samostatně na úrovni malých a středních podniků, jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu a oddělení vývoje. Umějí uplatnit své odborné znalosti z aplikace exaktních metod a kompilovat znalosti z příbuzných oborů poznání při řešení nových problémů a tvůrčím způsobem a samostatně řešit i nestrukturované problémy ve výrobě, obchodu a službách. Při řešení složitých a nepředvídatelných problémů postupují profesionálním přístupem s použitím inovačních metod, nástrojů a podpůrné argumentace. Jsou schopni prakticky využít své znalosti při realizaci vlastního podnikatelského záměru a provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Mohou řídit a kontrolovat pracovní činnosti, při nich dochází k nepředvídatelným změnám. Řídit složité odborné činnosti nebo projekty včetně strategického plánování a samostatně vést vícečlenné, komplexní a různorodé skupiny. Umějí propojovat znalosti, zvládat složitost a formulovat i při neúplných nebo omezených informacích úsudky, které však zohledňují společenskou a etickou odpovědnost, související s uplatňováním těchto znalostí a úsudků.Kompetence - úsudek:Mají schopnost řídit a přetvářet pracovní prostředí. Umějí vyhledávat nové strategické přístupy. Mohou být plně odpovědní za přínos k profesním znalostem a postupy a za posuzování strategických rozhodnutí. Uvažují systémově.

Literatura

ZákladníRUŽBARSKÝ,B. a kol. Potravinářská technika. Prešov 2005, ISBN 80-8073-410-0ČERVENKA, J. Skladování a konzervace zemědělských produktů. PEF ČZU Praha, 1999, ISBN 80-213-0995-4.ČEPIČKA, J. Obecná potravinýřská technologie. VŠCHT, Praha, 1995, 246s. ISBN 80-7080-239-1.PIPEK, P.Technologie masa I. a II. Karmelitánské nakladatelství, 1998, 342s. ISBN 80-7192-283-8.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Technologie výroby potravin. VŠZ Praha, 1992, 344s. ISBN 80-213-0146-5.KADLEC, P. Technologie potravin II. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 236 s.DoporučenáBŘEZINA, P., JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka. VŠCHT, Praha, 1990, 325s. ISBN 80-7080-075-5.FORMAN, L. Mlékárenská technologie. VŠCHT Praha, 1996, 228s. ISBN 80-7080-250-2.INGR, I. Technologie masa. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 1996, 290s. ISBN 80-7157-193-8.

Požadavky

biologie, chemie, mikrobiologie, biochemie, hodnocení jakosti, technika balení a skladování živočišných výrobků a finálních potravinářských produktů

Garant

Ing. Ludmila Škarková, CSc.