Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje a zařízení pro přípravu krmiv (TGA04E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGA04E - Stroje a zařízení pro přípravu krmiv, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače se stroji a zařízením pro úpravu surovin určených ke krmným účelům a se základními procesy při jejich zpracování na kompletní krmné produkty. Budou vysvětleny vybrané klasické a perspektivní způsoby skladování jadrných krmných surovin s důrazem na stroje pro naskladňování a vyskladňování. Dále bude pozornost orientována na mechanické způsoby dezintegrace stébelnatých a jadrných (tvrdých) krmných surovin. Významnou operací v procesní technologii vytváření vícesložkových krmných směsí je zajištění rovnoměrného rozptýlení jednotlivých složek. V dalších statích bude pojednáno o technologických zařízeních pro zušlechťování sypkých směsí granulací a o extruzních a expandačních technologiích. V závěru bude pozornost směrována k strojům, které se uplatňují při konzervaci objemných krmiv silážováním (senážováním), popř. sušením.

Osnova

PřednáškaTradiční a nové způsoby skladování sypkých a stébelnatých krmivStroje a zařízení pro mechanické opracování stébelnatých materiálůStroje pro opracování jadrných (tvrdých) krmných surovinProcesy a strojní zařízení, které se uplatňují při míchání krmných komponentStroje a zařízení používané při procesu tvarování krmivStroje a procesní technologie expandace a extruzeStroje a zařízení využívané při faremní výrobě krmivStacionární a mobilní způsoby distribuce (aplikace) krmiv skotuMobilní, stacionární a počítačem řízené způsoby distribuce krmiv prasatůmZařízení používaná při krmení drůbežeTechnologická zařízení pro konzervaci krmiv silážováním (senážováním)Technologická zařízení pro konzervaci krmiv sušenímCvičeníProvzdušňovací zařízení skladůŘezačky stébelnatých materiálů a druhy řezných ústrojíTlaková a úderová dezintegraceMíchačky pro míchání sypkých, kašovitých a tekutých směsí krmivDruhy a hlavní části granulátorů, briketovacích lisů a jejich příslušenstvíExtrudéry pro termické a hydrotermické zušlehťování směsí krmných komponentPračky, krouhačky a zařízení pro termické zpracování okopaninStacionární krmná zařízení a míchací krmné vozy pro krmení skotuKrmení prasat suchými směsmi a tekutými krmivy dávkovanými počítačemKrmná zařízení pro krmení drůbežeZařízení pro odebírání silážeDosoušení neupraveným vzduchem a technika horkovzdušného sušení

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti aplikace exaktních postupů řešení problematiky úpravy surovin určených ke krmným účelům a základních procesů při zpracovávání těchto surovin na kompletní krmné produkty. Dále mají absolventi znalosti o funkčních principech a konstrukci jednotlivých strojů a zařízení používaných pro přípravu krmiv založených na matematických postupech řešení problémů a využívání informačních a telekomunikačních technologií z nichž některé jsou vysoce specializované. Znalosti absolventů slouží jako základ originálního myšlení a umožňují jim účastnit se výzkumu. Studenti mají kritickou povědomost o problémech v oboru a na rozhraní mezi obory, jako je výživa a krmení hospodářských zvířat a rozumějí principům strojů a zařízení pro přípravu krmiv. Rozumějí teoriím, konceptům a metodám, které odpovídají zaměstnání v oblasti řízení a vývoje. Mají hluboké odborné vědomosti z teorie strojů a zařízení pro přípravu krmiv, které jim umožňují pracovat v oblastech využití, výroby a vývoje na úrovni středního a vrcholového managementu. Mají jasnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v tomto oboru vědění.Dovednosti:Studenti své znalosti dovedou uplatnit ve specializovaných dovednostech při řešení problémů ve výzkumu nebo při inovacích, jsou schopni vytvářet nové znalosti a postupy a integrovat poznatky z různých oborů do praktických aplikací: samostatně na úrovni malých a středních podniků, jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu a oddělení vývoje. Umějí uplatnit své odborné znalosti z aplikace exaktních metod a kompilovat znalosti z příbuzných oborů poznání při řešení nových problémů a tvůrčím způsobem a samostatně řešit i nestrukturované problémy ve výrobě, obchodu a službách. Při řešení složitých a nepředvídatelných problémů postupují profesionálním přístupem s použitím inovačních metod, nástrojů a podpůrné argumentace. Jsou schopni prakticky využít své znalosti při realizaci vlastního podnikatelského záměru a provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Studenti mohou řídit a kontrolovat pracovní činnosti, při nichž dochází k nepředvídatelným změnám, řídit složité odborné činnosti a projekty včetně strategického plánování a samostatně vést vícečlenné, komplexní a různorodé skupiny. Umějí propojovat znalosti, zvládat složitost a formulovat i při neúplných nebo omezených informacích úsudky, které však zohledňují společenskou a etickou odpovědnost.Kompetence - úsudek:Studenti mají schopnost řídit a přetvářet pracovní prostředí. Umějí vyhledávat nové strategické přístupy. Mohou být plně odpovědní za přínos k profesním znalostem a postupům a za posuzování strategických rozhodnutí. Uvažují systémově.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaMALOUN, J. Technologická zařízení a hlavní procesy při výrobě krmiv. PowerPoint, Praha, 2001, 204 s. ISBN 80-213-0783-8.ANDRT, M. Technika a technologie pro chov zvířat. Reprografické studio PEF ČZU v Praze. 2011, 100 s. ISBN 978-80-213-2164-9.PŘIKRYL, M. Technologická zařízení staveb živočišné výroby. TEMPO PRES II, Praha, 1997, 276 s. ISBN 80-901052-0-3.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaGODON, B., WILLM, M. C. Primary cereal processing. Book, New York 1996, 544 pp. ISBN 1-56081; Weinheim ISBN 3-527-89609-0.KROUPA, P. et al. Snižování kvalitativních a kvantitativních ztrát při ošetřování a skladování potravinářský zrnin v zemědělském podniku. VÚZT Praha, 2004, 98 s.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Petr Vaculík, Ph.D.