Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zařízení a výroba potravin v tropech a subtropech (TGI43E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGI43E - Zařízení a výroba potravin v tropech a subtropech, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl: Seznámit posluchače s používanými technologiemi při zpracování a konzervaci rostlinných a živočišných produktů s ohledem na specifické podmínky v rozvojových zemích. Vedle obecných principů potravinářských linek se posluchači seznámí s požadavky na životní prostředí v návaznosti na zemědělsko-potravinářský průmysl, problematikou energie a vody. Zpracování zemědělských produktů je zaměřeno zejména na oblasti tropů a subtropů - infrastruktura, nevhodná zařízení, úroveň existující technologie a její technické podpory.

Osnova

PřednáškaZemědělské produkty a zásady jejich zpracováníTechnologie zpracování masa - jateční výrobaMasná výrobaPorážka drůbežeTechnologie zpracování cukrodárných plodinTechnologie zpracování obilovinTechnologie zpracování okopaninTechnologie zpracování živočišných a rostlinných tuků a olejůTechnologie výroby sladu, zpracování chmele a výroba pivaTechnologie výroby vína a lihovarnictvíTechnologie zpracování pochutinTechnologie zpracování a konzervace ovoce a zeleninyCvičeníTradiční a průmyslová výroba potravin v podmínkách TSStroje a zařízení pro jateční výrobu masaStroje a zařízení pro masnou výrobuStroje a zařízení pro zpracování drůbeže, vajec a rybStroje a zařízení pro zpracování cukrodárných plodinStroje a zařízení pro zpracování obilovinStroje a zařízení pro zpracování okopanin a výrobu škrobuStroje a zařízení pro zpracování tuků a výrobu olejůStroje a zařízení pro výrobu piva, vína a lihuMožnosti využití rostlinných a kafilerních odpadů ze zemědělsko -potravinářské výrobyStroje a zařízení pro zpracování kávy, kakaa, čaje a tabákuStroje a zařízení pro konzervaci a skladování ovoce a zeleniny

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti aplikace exaktních postupů řešení problematiky zařízení a výroby potravin v tropech a subtropech, založených na biologických a technických postupech řešení problémů. Znalosti se týkají nejnovějších poznatků v oboru zařízení a výroby potravin v tropech a subtropech a slouží jako základ originálního myšlení a umožňují jim účastnit se výzkumu. Absolventi mají kritickou povědomost o problémech v oboru. Rozumějí principům zařízení a výroby potravin v tropech a subtropech. Rozumějí teoriím, konceptům a metodám, které odpovídají zaměstnání v oblasti řízení a vývoje. Mají hluboké odborné vědomosti z teorie zařízení a výroby potravin v tropech a subtropech, které jim umožňují pracovat v oblastech vývoje a výroby na úrovni středního a vrcholového managementu. Mají jasnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v tomto oboru vědění.Dovednosti:Své znalosti dovedou uplatnit ve specializovaných dovednostech při řešení problémů ve výzkumu nebo při inovacích, jsou schopni vytvářet nové znalosti a postupy a integrovat poznatky z různých oborů do praktických aplikací: samostatně na úrovni malých a středních podniků, jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu a oddělení vývoje. Umějí uplatnit své odborné znalosti z aplikace exaktních metod a kompilovat znalosti z příbuzných oborů poznání při řešení nových problémů a tvůrčím způsobem a samostatně řešit i nestrukturované problémy ve výrobě, obchodu a službách. Při řešení složitých a nepředvídatelných problémů postupují profesionálním přístupem s použitím inovačních metod, nástrojů a podpůrné argumentace. Jsou schopni prakticky využít své znalosti při realizaci vlastního podnikatelského záměru a provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Mohou řídit a kontrolovat pracovní činnosti, při nichž dochází k nepředvídatelným změnám. Řídit složité odborné činnosti nebo projekty včetně strategického plánování a samostatně vést vícečlenné, komplexní a různorodé skupiny. Umějí propojovat znalosti, zvládat složitost a formulovat i při neúplných nebo omezených informacích úsudky, které však zohledňují společenskou odpovědnost.Kompetence - úsudek:Mají schopnost řídit a přetvářet pracovní prostředí. Umějí vyhledávat nové strategické přístupy. Mohou být plně odpovědní za přínos k profesním znalostem a postupům a za posuzování strategických rozhodnutí. Uvažují systémově.

Literatura

ZákladníRUŽBARSKÝ, J. et al. Potravinářská technika. Prešov, 2005, 564 s., ISBN 80-8073-410-0.ČEPIČKA, J. et al. Obecná potravinářská technologie. VŠCHT, Praha, 1995, 246 s., ISBN 80-7080-239-1.STEINHAUSER, L. et al. Produkce masa. Polygraf, Brno, 2000, 464 s., ISBN 80-900260-7-9.ČERVENKA, J. Jakost a zpeněžování zemědělských produktů I.,II. ČZU, Praha, 1997, 135 s., ISBN 80-213-0325-5.ŠKARKOVÁ, L. Zpracování zemědělských produktů. ITSZ, Praha, 1998, 315 s.DoporučenáSPIESS,W.E.L.-SCHUBERT,T.H. Engineering and Food. Elsevier, 1990, 978 pp.,FELLOWS, P.J. Food Processing Technology. CRC-Woodhead Publish.Limited, 2002, 575 pp., ISBN 0-8493-0887-9.KYZLINK, V. Principles of Food Preservation. Elsevier,1990, 598 pp., ISBN 0-444-98844-0.REES, J.A.-BETTISON, J. Processing and Packaging of Heat Preserved Foods. Blackie Academic and Professional, 1994, 250 pp., ISBN 0-442-30282-7.GUPTA ,R.K. Food Processing Projects. SBP New Delhi, 1993, 912 pp.

Požadavky

biologie, mikrobiologie, chemie, biochemie, rostlinná a živočišná výroba speciální

Garant

Ing. Ludmila Škarková, CSc.