Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologická zařízení potravinářských staveb I. (TGT07E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGT07E - Technologická zařízení potravinářských staveb I., Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače vybraného studijního zaměření technické fakulty s technologickým zařízením potravinářských linek. Vedle obecných principů návrhů potravinářských linek znát základní požadavky na životní prostředí a hospodaření s vodou či základní techniku ke zpracování zrnin, okopanin a k výrobě nápojů.

Osnova

PřednáškaOchrana životní prostředí a hospodaření s vodouTechnologické zařízení mlýnůLinky na výrobu těstovin a extrudátůLinky na výrobu chlebaTechnika na výrobu pečivaTechnologické zařízení cukrovarůLinky na výrobu cukrovinekLinky na zpracování brambor a výrobu škrobuZařízení sladovenPivovarské linkyTechnologická zařízení na výrobu vín a lihuLinky k výrobě nealko nápojů, octa a droždíCvičeníÚprava pitné vody a ČOVStroje a zařízení mlýnaVýroba těstovin a extrudovaných výrobkůVýroba chlebaLinka na výrobu pečivaStroje a zařízení cukrovaruVýroba čokolády a cukrovinekVýroba chipsů, hranolků a škrobu z bramborZařízení sladovnyVýroba piva (varna, spilka, lahvovna)Výroba vína a lihuVýroba nealko nápojů, droždí a octa

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti technologických zařízení potravinářských provozů. Mají kritickou povědomost o problémech procesního inženýrství v potravinářství, stejně jako na rozhraní mezi obory dopravní a manipulační technika, technologie výroby potravin či základů výživy. Studenti rozumějí principům technických řešení (rozličné mechanismy a stroje), teoriím, konceptům a metodám vytváření projektové dokumentace. Mají hluboké odborné vědomosti ze zpracování potravin zejména rostlinného původu, které jim umožňují pracovat v oblastech vývoje a výroby strojů či zařízení, projekčních kancelářích či na úrovni vrcholového managementu.Dovednosti:Své znalosti dokáží absolventi uplatnit při řešení problémů jak přímo v provozech, tak při výzkumu nebo inovacích a jsou schopni pracovat jako samostatní projektanti a získat kvalifikaci autorizovaného inženýra (dle Zákona č.390/1992 Sb.). Absolventi jsou schopni rozvíjet nové znalosti a netradiční postupy při současné integraci nových poznatků z různých oborů do praktických aplikací, ať už samostatně, na úrovni podniků nebo jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu či oddělení vývoje. Dokáží uplatnit své odborné znalosti i z jiných příbuzných oborů při řešení nových problémů a tyto tvůrčím způsobem a samostatně řešit jak ve výrobě, obchodě či službách. V neposlední řadě jsou absolventi schopni prakticky využít své znalosti i při realizaci vlastního podnikatelského záměru či provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Absolventi dokáží řídit různorodé skupiny spolupracovníků či účinně působit ať už pod vedením či v partnerském vztahu s kvalifikovanými odborníky. Umějí formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled ostatních členů skupiny, srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení jak odborníkům, tak laické veřejnosti s využitím řady multimediálních technik a jejich tvorby.Kompetence - úsudek:Absolventi jsou schopni posoudit a rozvíjet jak své vlastní výkony, tak výkony ostatních, odborně dohlížet na práci jiných osob a nést určitou míru zodpovědnosti za hodnocení či zlepšování pracovní činnosti. Dokáží řídit tvorbu potravinářských projektů včetně plánování, implementace a získávání zpětné vazby.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaHOFFMAN, P., FILKOVÁ, I. Výrobní linky potravinářské.Praha ČVUT,1998. 225s. ISBN 80-01-02003-7.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Potravinářské linky I a II. Praha VŠZ, 1993. 312s. ISBN 80-213-128-7.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaALBL, V. et al. Výroba piva a sladu. IVV Praha MZVž ČR, 1990. 364 s.BRETSCHNAIDER, R., ČOPÍKOVÁ, J. Technologie cukrovinek. Praha SNTL, 1984.DOLEŽAL, V., KADLEC, F. Stroje a zařízení pro cukráře a pekaře. Praha Informatorium, 2002, 126 s. ISBN 80-86073-95-5.HOLUB, J., HRUŠKA, F. Strojnictví III- pro SPŠ obor výroba cukru. Praha SNTL, 1991.KOSAŘ ,K., PROCHÁZKA ,S. et al. Technologie výroby sladu a piva. Praha VÚPS, 2003.LEJSEK, T., ŤOPKA, P. Stroje a zařízení pro výrobu piva a sladu. Praha IVV MZVž ČR, 1991. 194 s.NOVÁK, J. Stroje a zařízení pro UZO biochemik výroby lihu a vína. Praha VÚPP- STI, 1991.149s.PLISKA, V. Strojnictví pro 4.roč. SPŠ oboru mlynářství. Praha SNTL, 1989.STREET, C.A. Flour Confectionary Manufacture. Glasgow 1991.SZEMES, V., MAINITZ, R. Technologia pekárenské výroby. Pezinok Gemini, 1999. 159 s.

Požadavky

Žádné.

Garant

Ing. Vladimír Doležal, Ph.D.