Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologická zařízení potravinářských staveb II. (TGT13E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGT13E - Technologická zařízení potravinářských staveb II., Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 

Osnova

PřednáškaZákladní technika konzervárenChladírny a mrazírny ovoce a zeleninyLinky na výrobu kávy a čajeTechnologická zařízení pro zpracování olejnatých semenLinky na zpracování mléka a k výrobě jogurtůLinky na výrobu másla a mražených smetanových krémůLinky na výrobu tvarohů a kyselých sýrůLinky na výrobu sladkých a tavených sýrůPorážkové linky prasat, skotu a drůbežeLinky na zpracování vedlejších jatečných produktůLinky masné výrobyLinky na zpracování rybCvičeníZákladní technika v konzervárenském průmysluKonzervace ovoce a zeleninyVýrobny čaje a kávyOlejkárny a margarínkyVýroba zakysaných mléčných produktůVýroba másla a mražených smetanových krémůVýroba kyselých sýrůVýroba sladkých a tavených sýrůJateční zpracování prasat a skotuZpracování vedlejších jatečných produktůVýroba mastných výrobkůZpracování ryb

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti technologických zařízení potravinářských provozů. Mají kritickou povědomost o problémech procesního inženýrství v potravinářství, stejně jako na rozhraní mezi obory dopravní a manipulační technika, technologie výroby potravin či základů výživy. Studenti rozumějí principům technických řešení (rozličné mechanismy a stroje), teoriím, konceptům a metodám vytváření projektové dokumentace. Mají hluboké odborné vědomosti ze zpracování potravin zejména živočišného původu, které jim umožňují pracovat v oblastech vývoje a výroby strojů či zařízení, projekčních kancelářích či na úrovni vrcholového managementu.Dovednosti:Své znalosti dokáží absolventi uplatnit při řešení problémů jak přímo v provozech, tak při výzkumu nebo inovacích a jsou schopni pracovat jako samostatní projektanti a získat kvalifikaci autorizovaného inženýra (dle Zákona č.390/1992 Sb.). Absolventi jsou schopni rozvíjet nové znalosti a netradiční postupy při současné integraci nových poznatků z různých oborů do praktických aplikací ať už samostatně na úrovni podniků nebo jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu či oddělení vývoje. Dokáží uplatnit své odborné znalosti i z jiných příbuzných oborů při řešení nových problémů a tyto tvůrčím způsobem a samostatně řešit jak ve výrobě, obchodě či službách. V neposlední řadě jsou absolventi schopni prakticky využít své znalosti i při realizaci vlastního podnikatelského záměru či provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Absolventi dokáží řídit různorodé skupiny spolupracovníků či účinně působit ať už pod vedením či v partnerském vztahu s kvalifikovanými odborníky. Umějí formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled ostatních členů skupiny, srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení jak odborníkům, tak laické veřejnosti s využitím řady multimediálních technik a jejich tvorby.Kompetence - úsudek:Absolventi jsou schopni posoudit a rozvíjet jak své vlastní výkony, tak výkony ostatních, odborně dohlížet na práci jiných osob a nést určitou míru zodpovědnosti za hodnocení či zlepšování pracovní činnosti. Dokáží řídit tvorbu potravinářských projektů včetně plánování, implementace a získávání zpětné vazby.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaHOFFMAN, P., FILKOVÁ, I. Výrobní linky potravinářské. Praha ČVUT, 1998. 225s. ISBN 80-01-02003-7.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Potravinářské linky I a II. Praha VŠZ, 1993. 312s. ISBN 80-213-128-7.PIPEK, P. Technologie masa II. Praha VŠCHT, 1998. 348 s. ISBN 80-7192-283-8.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBALAŠTÍK, J. Technologie pro konzerváře. Praha SNTL, 1991. 148 s. ISBN 80-03-00466-7.BYLUND, G. Dairy Processing Handbook. Lund TetraPak Sweden ,1995. 436 s.ERICKSON, D.R. Edible Fats and Oils Processing. Champaign -American Oil Chemists Society, 1998.GRODA, B., RUŽBARSKÝ J. et al. Potravinářská technika. Prešov 2005. ISBN 80-8073-410-0.FILKOVÁ, I. Vybrané statě z potravinářské techniky(sušárny), Praha ČVUT,1990.HOŘEJŠÍ, J., JEHLIČKA, F. Stroje a výrobní linky rybné výroby. Praha VÚP SPI, 1992. 142 s. ISBN 80-85120-27-5.KYZLINK, V. Teoretické základy konzervace potravin. Praha SNTL 1988ROBINSON, R.K. Modern Dairy Technology 1 a 2. London Chapman & Hall, 1994.ZADRAŽIL, O. Mlékařství. 1.vydání, Praha ČZU, 2002.ZAJÍC, J. Chemie a technologie tuků. Praha VŠCHT1988.

Požadavky

Technologická zařízení potravinářských staveb I.

Garant

Ing. Vladimír Doležal, Ph.D.