Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologická zařízení potravinářských staveb I. (TGT87E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGT87E - Technologická zařízení potravinářských staveb I., Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače vybraného studijního zaměření technické fakulty s technikou potravinářských linek. Vedle obecných principů potravinářských linek se posluchači seznámí s postupem při modernizaci, adaptaci a výstavbě potravinářských provozů, s požadavky na životní prostředí a hospodaření s vodou. Dále se seznámí s výrobními linkami ke zpracování zrnin, zpracování okopanin a k výrobě nápojů.

Osnova

PřednáškaOchrana životní prostředí a hospodaření s vodouZařízení mlýnůVýroba těstovin a extruzeVýrobní linky na výrobu chlebaLinky na výrobu běžného a jemného pečivaZařízení cukrovarůLinky na výrobu cukrovinekLinky na zpracování brambor a výrobu škrobuSladovnyPivovaryVinařstvíTechnika výroby lihu a destilátůCvičeníČištění odpadní vod a ochrana životního prostředStroje a zařízení mlýnaVýroba těstovin a extruzní technikaVýroba chlebaLinka na výrobu běžného a jemného pečivaVýroba trvanlivého pečivaStroje a zařízení cukrovaruVýroba čokoládyVýroba chipsů, hranolků a škrobu z bramborZařízení sladovenVýroba piva Vinařské závody a výroba destilátů

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti technologických zařízení potravinářských provozů. Mají kritickou povědomost o problémech procesního inženýrství v potravinářství, stejně jako na rozhraní mezi obory dopravní a manipulační technika, technologie výroby potravin či základů výživy. Studenti rozumějí principům technických řešení (rozličné mechanismy a stroje), teoriím, konceptům a metodám vytváření projektové dokumentace. Mají hluboké odborné vědomosti ze zpracování potravin zejména rostlinného původu, které jim umožňují pracovat v oblastech vývoje a výroby strojů či zařízení, projekčních kancelářích či na úrovni vrcholového managementu.Dovednosti:Své znalosti dokáží absolventi uplatnit při řešení problémů jak přímo v provozech, tak při výzkumu nebo inovacích a jsou schopni pracovat jako samostatní projektanti a získat kvalifikaci autorizovaného inženýra (dle Zákona č.390/1992 Sb.). Absolventi jsou schopni rozvíjet nové znalosti a netradiční postupy při současné integraci nových poznatků z různých oborů do praktických aplikací, ať už samostatně, na úrovni podniků nebo jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu či oddělení vývoje. Dokáží uplatnit své odborné znalosti i z jiných příbuzných oborů při řešení nových problémů a tyto tvůrčím způsobem a samostatně řešit jak ve výrobě, obchodě či službách. V neposlední řadě jsou absolventi schopni prakticky využít své znalosti i při realizaci vlastního podnikatelského záměru či provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Absolventi dokáží řídit různorodé skupiny spolupracovníků či účinně působit ať už pod vedením či v partnerském vztahu s kvalifikovanými odborníky. Umějí formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled ostatních členů skupiny, srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení jak odborníkům, tak laické veřejnosti s využitím řady multimediálních technik a jejich tvorbyKompetence - úsudek:Absolventi jsou schopni posoudit a rozvíjet jak své vlastní výkony, tak výkony ostatních, odborně dohlížet na práci jiných osob a nést určitou míru zodpovědnosti za hodnocení či zlepšování pracovní činnosti. Dokáží řídit tvorbu potravinářských projektů včetně plánování, implementace a získávání zpětné vazby.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaHOFFMAN, P., FILKOVÁ, I. Výrobní linky potravinářské. Praha ČVUT, 1998. 225s. ISBN 80-01-02003-7.MALÉŘ, J., KROUPA, P.Potravinářské linky I a II. Praha VŠZ, 1993. 312s. ISBN 80-213-128-7.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaALBL, V. et al. Výroba piva a sladu. Praha IVV MZVž ČR, 1990. 364 s.BRETSCHNAIDER, R., ČOPÍKOVÁ, J. Technologie cukrovinek. Praha SNTL, 1984.HOLUB, J., HRUŠKA, F. Strojnictví III- pro SPŠ obor výroba cukru. Praha SNTL , 1991.KULP,K., PONTE, G. Handbook of Cereal Science and Technology, New York Marcel Dekker, 2000. USA 790 p.LEJSEK, T., ŤOPKA, P. Stroje a zařízení pro výrobu piva a sladu. Praha IVV MZVž ČR, 1991, 194 s.NOVÁK, J. Stroje a zařízení pro UZO biochemik výroby lihu a vína. Praha VÚPP- STI, 1991.149s.PLISKA, V. Strojnictví pro 4.roč. SPŠ oboru mlynářství. Praha SNTL, 1989.

Požadavky

technologie výroby potravin, termomechanika, části strojů

Garant

Ing. Vladimír Doležal, Ph.D.