Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a technika výroby potravin (TGX01E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGX01E - Technologie a technika výroby potravin, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

PřednáškaPotraviny a výživaMlynářstvíVýroba těstovin a extruzePekařské technologie a technikaVýroba trvanlivého pečivaTechnologie a technika cukrovarů a výroba cukrovinekZpracování brambor a výroba škrobuvýroba sladu a pivaVinařství a výroba destilátůMlékařstvíVýroba olejů a tukůJatečnictví a zpracování masaCvičeníStavba obilky, klasické mletí a debraningPekárenská a těstárenská výrobaVýroba trvanlivého pečiva Výroba cukru a čokoládyVýroba sladu, piva a vínaMlékařství, tukový průmysl a zpracování masa

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi získají základní znalosti z historie a nejdůležitějších technologických postupů výroby potravin v Čechách, jakož i povědomí o technické vybavenosti potravinářských provozů a odborné terminologii. Základem je obecný přehled o trávicí soustavě a využití základních živin s ohledem na genetiku a molekulární strukturu. Důraz je kladen především na aplikace výroby potravin a výživu člověka. Znají výběr jakostních surovin, technologických postupů a vhodných strojů nebo zařízení realizované v potravinářství.Dovednosti:Absolventi ovládají základní orientaci v použitých surovinách, technologických postupů a technice pro výrobu potravin. Studenti jsou schopni rozvíjet nové znalosti a netradiční postupy při současné integraci nových poznatků z příbuzných oborů lidské činnosti.Kompetence - komunikace:Absolventi umějí formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled ostatních členů pracovní skupiny, srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení odborníkům i laikům. Jsou schopni působit jak pod vedením, tak v týmové práci.Kompetence - úsudek:Na základě svých technicko-technologických znalostí mají absolventi schopnost si udělat správný úsudek o vhodných technologických postupech ve výrobě potravin. Dokáží objektivně posoudit vhodnost zavádění nových technologií na finální kvalitu produktu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKadlec P. a kol.Technologie potravin I(II).VŠCHT Praha 2002. ISBN 80-7080-510-1(2)DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaČepička J. Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995, 246s., ISBN 80-4080-239-1Maléř J., Kroupa P. Technologie výroby potravin, VŠZ Praha 1992,345 s. ISBN 80-213-0146-5Pipek P. technologie masa II, VŠCHT Praha 1998, 348s., ISBN 80-7192-283-8Velíšek J.Chemie potravin 1-3 Ossis Tábor 2002, ISBN 80-86659-03-8

Požadavky

chemie, biochemie, mikrobiologie

Garant

Ing. Vladimír Doležal, Ph.D.