Předmět Technologie výroby potravin (TGX06E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGX06E - Technologie výroby potravin, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Získat znalosti o technologii výroby potravin, se zaměřením na objasnění požadavků na výchozí suroviny, členění technologického postupu na jednotlivé operace s objasněním meziproduktů, konečných finálních výrobků a odpadů.
Osnova
PřednáškaTechnologie mlynářstvíTechnologie pekařství (výroba chleba, výroba běžného a jemného pečiva )Extruzní technologie a výroba těstovinTechnologie výroby trvanlivého pečiva a snack výrobkůTechnologie výroby cukru a cukrovinekTechnologie zpracování brambor a výroby škrobuTechnologie výroby sladu a pivaTechnologie lihovarnictví & vinařství Technologie zpracování mlékaTechnologie výroby olejů a tukůTechnologie výroby nealkoholických nápojůTechnologie jateční a masné výrobyCvičeníMletí obilíVýroba chleba a pečivaVýroba extrudovaných výrobků a těstovinVýroba trvanlivého pěčivaVýroba čokoládyVýroba škrobu, chipsů a hranolkůVýroba sladu a piva Výroba lihu a vínaVýroba mléčných produktůVýroba olejů a margarínůVýroba nealko nápojůJatka a zpracování masa
Získané způsobilosti
Znalosti:Absolventi mají základní znalosti z historie a nejdůležitějších technologických postupů výroby potravin v Čechách, jakož i povědomí o technické vybavenosti potravinářských provozů a odborné terminologii. Mají obecný přehled o trávicí soustavě a využití základních živin s ohledem na genetiku a molekulární strukturu. Důraz je kladen především na znalost tvorby technologických schémat vybraných provozů na zpracování jak rostlinných, tak živočišných produktů. Znají základy dietetiky, technologických postupů, strojů a zařízení realizované v potravinářství, dokáží posoudit vhodný výběr v rámci integrované prevence a omezování znečištění(IPPC).Dovednosti:Absolventi ovládají základní orientaci v použitých surovinách, technologických postupů a technice pro výrobu potravin. Dokáží posoudit vhodnost technologického záměru pro konkrétní podmínky provozu, aby splňoval vybraná kritéria. Studenti jsou schopni rozvíjet nové znalosti a netradiční postupy při současné integraci nových poznatků z příbuzných oborů lidské činnosti.Kompetence - komunikace:Absolventi umějí formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled ostatních členů pracovní skupiny, srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení odborníkům i laikům. Jsou schopni působit jak pod vedením, tak v týmové práci.Kompetence - úsudek:Na základě svých technicko-technologických znalostí mají absolventi schopnost si udělat správný úsudek o vhodných technologických postupech ve výrobě potravin. Dokáží objektivně posoudit vhodnost zavádění nových technologií na finální kvalitu produktu.
Literatura
ZákladníKADLEC P. et al. Technologie potravin I, VŠCHT Praha 2002. ISBN 80-7080-510-1.KADLEC P. et al. Technologie potravin II, VŠCHT Praha 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.MALÉŘ J., KROUPA P. Technologie výroby potravin. VŠZ Praha 1992. 345 s. ISBN 80-213-0146-5.DoporučenáALBL, V. et al. Výroba piva a sladu. Praha IVV MZVž ČR, 1990. 364 s.BALAŠTÍK, J. Technologie pro konzerváře. Praha SNTL, 1991. 148 s. ISBN 80-03-00466-7.BRETSCHNEIDER, R., ČOPÍKOVÁ, J.Technologie cukrovinek. Praha SNTL, 1984. 102 s.BŘEZINA, P. Chemie a technologie mléka 1. a 2. část. Praha VŠCHT,1990.ČEPIČKA, J. Obecná potravinářská technologie. Praha VŠCHT, 1995. 246 s. ISBN 80-4080-239-1.FORMAN, L. Mlékárenská technologie II. Praha VŠCHT,1996.HOLUB, J. Technologie - pro SPŠ PT obor výroba cukru a cukrovinek. Praha SNTL, 1981. 188 s.PIPEK, P. Technologie masa II. Praha VŠCHT, 1998. 348 s. ISBN 80-7192-283-8.PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie III. Praha VŠCHT, 1991.PŮLPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Olomouc FIN, 1993.VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1-3. Tábor Ossis, 2002. ISBN 80-86659-03-8.ZAJÍC, J. Chemie a technologie tuků. Praha VŠCHT, 1988.
Požadavky
Žádné
Garant
Ing. Vladimír Doležal, Ph.D.