Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie výroby potravin (TGX76E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGX76E - Technologie výroby potravin, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat znalosti o technologii výroby potravin, se zaměřením na objasnění požadavků na výchozí suroviny, členění technologického postupu na jednotlivé operace s objasněním meziproduktů, konečných finálních výrobků a odpadů.

Osnova

PřednáškaTechnologie mlynářství Technologie pekařství (výroba chleba, výroba běžného a jemného pečiva )Extruzní technologie a výroba těstovin Technologie výroby trvanlivého pečiva a snack výrobků Technologie výroby cukru a cukrovinekTechnologie zpracování brambor a výroby škrobuTechnologie výroby sladu a pivaTechnologie lihovarnictví & vinařství Technologie zpracování mlékaTechnologie výroby olejů a tukůTechnologie výroby nealkoholických nápojůTechnologie jateční a masné výrobyCvičeníMletí obilí Výroba chleba a pečiva Výroba extrudovaných výrobků Výroba těstovin Výroba cukru Výroba sladu Výroba piva Výroba lihu a vínaVýroba mléčných produktů Výroba olejů a margarínů Výroba nealko nápojů  Jatka a zpracování masa

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají základní znalosti z historie a nejdůležitějších technologických postupů výroby potravin v Čechách, jakož i povědomí o technické vybavenosti potravinářských provozů a odborné terminologii. Mají obecný přehled o trávicí soustavě a využití základních živin s ohledem na genetiku a molekulární strukturu. Důraz je kladen především na znalost tvorby technologických schémat vybraných provozů na zpracování jak rostlinných, tak živočišných produktů. Znají základy dietetiky, technologických postupů, strojů a zařízení realizované v potravinářství, dokáží posoudit vhodný výběr v rámci integrované prevence a omezování znečištění(IPPC).Dovednosti:Absolventi ovládají základní orientaci v použitých surovinách, technologických postupů a technice pro výrobu potravin. Dokáží posoudit vhodnost technologického záměru pro konkrétní podmínky provozu, aby splňoval vybraná kritéria. Studenti jsou schopni rozvíjet nové znalosti a netradiční postupy při současné integraci nových poznatků z příbuzných oborů lidské činnosti.Kompetence - komunikace:Absolventi umějí formulovat a prezentovat vlastní názory, odrážející i pohled ostatních členů pracovní skupiny, srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, problémy a řešení odborníkům i laikům. Jsou schopni působit jak pod vedením, tak v týmové práci.Kompetence - úsudek:Na základě svých technicko-technologických znalostí mají absolventi schopnost si udělat správný úsudek o vhodných technologických postupech ve výrobě potravin. Dokáží objektivně posoudit vhodnost zavádění nových technologií na finální kvalitu produktu.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKADLEC, P. et al. Technologie potravin I. Praha VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-1.KADLEC, P. et al. Technologie potravin II. Praha VŠCHT, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Technologie výroby potravin. Praha VŠZ, 1992. 345 s. ISBN 80-213-0146-5.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaALBL, V. et al. Výroba piva a sladu. Praha IVV MZVž ČR, 1990. 364 s.BALAŠTÍK, J. Technologie pro konzerváře. Praha SNTL 1991. 148 s. ISBN 80-03-00466-7.BRETSCHNEIDER, R., ČOPÍKOVÁ, J.Technologie cukrovinek. Praha SNTL, 1984.BŘEZINA, P. Chemie a technologie mléka 1. a 2. část. Praha VŠCHT, 1990.ČEPIČKA, J. Obecná potravinářská technologie. Praha VŠCHT, 1995. 246 s. ISBN 80-4080-239-1.FORMAN, L. Mlékárenská technologie II. Praha VŠCHT, 1996.HOLUB, J. Technologie - pro SPŠ PT obor výroba cukru a cukrovinek. Praha SNTL, 1981. 188 s.KYZLINK, V. Teoretické základy konzervace potravin. Praha SNTL, 1988.PIPEK, P. Technologie masa I. Praha VŠCHT, 1995. 334 s. ISBN 80-7080-174-3.PIPEK, P. Technologie masa II. Praha VŠCHT, 1998. 348 s. ISBN 80-7192-283-8.PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie III. Praha VŠCHT, 1991.RYCHTERA, M., UHER, J., PÁCA, J. Lihovarství, drožďářství a vinařství I a II. Praha VŠCHT,1991.

Požadavky

Základy fyziky a chemie

Garant

Ing. Vladimír Doležal, Ph.D.