Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojní zařízení pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu (TGX77E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGX77E - Strojní zařízení pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o základních teoretických a funkčních principech strojů, zařízení a jejich mechanismů používaných pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu. Předmět zahrnuje teoretické základy, principy, základní výpočty, praktická měření a hodnocení nejdůležitějších parametrů. Náplň cvičení zahrnuje jak měření se základním přístrojovým vybavením, tak výpočty a návrhy příslušných technických systémů a zařízení.

Osnova

PřednáškaÚvod do předmětu, historie používaného strojního zařízení pro sanitaciRozdělení strojního zařízení pro sanitaciStrojní zařízení pro alkalické sanitační prostředkyStrojní zařízení pro kyselé sanitační prostředky a jejich aplikaceStrojní zařízení pro sanitační prostředky na bázi kvartérových solí a jejich aplikaceStrojní zařízení pro dezinfekční prostředky a jejich aplikace v agropotravinářském průmysluPřístrojová technika pro hodnocení účinnosti sanitačních postupůStrojní zařízení pro sanitace v zemědělské prvovýroběStrojní zařízení pro sanitace v mlékařském průmysluStrojní zařízení pro sanitace v pivovarském průmysluStrojní zařízení pro sanitace na jatkách a v masozpracujícím průmysluStrojní zařízení pro sanitace v pekárenském průmyslu a v cukrovinkářstvíCvičeníBezpečnost práce při manipulaci se strojním zařízením pro sanitaci a sanitačními prostředkyPráce v laboratoři - sanitační prostředky a jejich laboratorní stanoveníPráce ve čtvrtprovozní CIP stanici - základní obsluha, sanitace potrubních systémůPráce ve čtvrtprovozní CIP stanici - sanitace tanků a nádob, sanitace stroje na plnění nápojůExperimentální práce při použití přístrojové techniky pro stanovení účinnosti alkalických prostředků IExperimentální práce při použití přístrojové techniky pro stanovení účinnosti alkalických prostředků IIExperimentální práce při použití přístrojové techniky pro výrobu sanitační pěny IExperimentální práce při použití přístrojové techniky pro výrobu sanitační pěny IIExkurze do potravinářského závodu na výrobu nápojůExkurze do potravinářského závodu na výrobu masaPráce s poloprovozní CIP stanicí - sanitace nádobových systémů- vyhodnocení účinnosti použitého pracovního postupu IPráce s poloprovozní CIP stanicí - sanitace nádobových systémů- vyhodnocení účinnosti použitého pracovního postupu II

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolventi mají teoretické znalosti v oblasti aplikace exaktních postupů řešení problematiky strojního zařízení pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu s využitím informačních a telekomunikačních technologií z nichž některé jsou vysoce specializované Znalosti studentů se týkají nejnovějších poznatků v oboru strojního zařízení pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu. Znalosti absolventů slouží jako základ originálního myšlení a umožňují jim účastnit se výzkumu. Absolventi mají kritickou povědomost o problémech v oboru a na rozhraní mezi obory, jako je výroba alkoholických a nealkohologických nápojů, atd. Studenti rozumějí principům strojního zařízení pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu. Rozumějí teoriím, konceptům a metodám, které odpovídají zaměstnání v oblasti řízení a vývoje. Mají hluboké odborné vědomosti z teorie strojního zařízení pro sanitaci v agropotravinářském průmyslu, které jim umožňují pracovat v oblastech vývoje a výroby na úrovni středního a vrcholového managementu. Mají jasnou povědomost o hranicích svých znalostí a představu o obsahu dalšího studia v tomto oboru vědění.Dovednosti:Studenti své znalosti dovedou uplatnit ve specializovaných dovednostech při řešení problémů ve výzkumu nebo při inovacích, jsou schopni vytvářet nové znalosti a postupy a integrovat poznatky z různých oborů do praktických aplikací: samostatně na úrovni malých a středních podniků, jako vedoucí tvůrčích týmů v oblasti středního a vrcholového managementu a oddělení vývoje. Umějí uplatnit své odborné znalosti z aplikace exaktních metod a kompilovat znalosti z příbuzných oborů poznání při řešení nových problémů a tvůrčím způsobem a samostatně řešit i nestrukturované problémy ve výrobě, obchodu a službách. Při řešení složitých a nepředvídatelných problémů postupují profesionálním přístupem s použitím inovačních metod, nástrojů a podpůrné argumentace. Jsou schopni prakticky využít své znalosti při realizaci vlastního podnikatelského záměru a provozu vlastní firmy.Kompetence - komunikace:Studenti mohou řídit a kontrolovat pracovní činnosti, při nichž dochází k nepředvídatelným změnám. Řídit složité odborné činnosti nebo projekty včetně strategického plánování a samostatně vést vícečlenné, komplexní a různorodé skupiny. Umějí propojovat znalosti, zvládat složitost a formulovat i při neúplných nebo omezených informacích úsudky, které však zohledňují společenskou odpovědnost.Kompetence - úsudek:Studenti mají schopnost řídit a přetvářet pracovní prostředí. Umějí vyhledávat nové strategické přístupy. Mohou být plně odpovědní za přínos k profesním znalostem a postupům a za posuzování strategických rozhodnutí. Uvažují systémově.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaSborník k hygienickému balíčku. MZe ČR, 2. vydání, Praha 2006, 184 s. ISBN 80-7084-480-9.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaCERNA, E., MERGL, M.,VINDYS, L. Sanitace při výrobě mléka a mléčných výrobků. Praha SNTL, 1984.KORECKY, J., SOUKUP, M. et al. Hygiena a sanitace v pivovarech, sladovnách, sodovkárnách a vinařských závodech. STIPP Praha, 1975.KREBES, T., SASIK, M. Sanitácia v potravinárstve A - Z. SNTL, Praha, 1978.HORN, J., PRIVORA,J., WEUFFEN,K. Handbuch der Desinfektion und Sterilisation. Band I.,VEB VERLAG Berlin 1972.

Požadavky

chemie, fyzika

Garant

doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc.