Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a zpracování rostlinných produktů (TGA09E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGA09E - Technologie a zpracování rostlinných produktů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 

Osnova

PřednáškaTechnologie mlynářstvíTechnologie pekárenskáExtruzní technologieTechnologie cukrovarnictvíTechnologie zpracování bramborTechnologie škrobárenstvíTechnologie lihovarstvíTechnologie sladařstvíTechnologie pivovarnictvíTechnologie vinařstvíTechnologie zpracování ovoce a zeleninyTechnologie výroby rostlinných tuků a olejůCvičeníStroje pro mlynárenské zpracování cereálních surovinStroje pro zpracování mouky pekárenskou technologiíVýroba trvanlivého pečivaCukrovarnická strojní linkaPředzpracování a skladování bramborVýroba a význam modifikovaných škrobůProces destilace a destilační aparátTechnologie sladování zrnaTechnologie pivovarstvíTechnologie vinařstvíTechnologie zpracování ovoce a zeleninyTechnologie výroby rostlinných tuků a olejů

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu získá přehledné znalosti o technologiích a strojním zařízení používaném při zpracování zemědělských produktů. Je schopen sestavit základní zpracovatelskou technologii a doplnit ji strojním zařízením. Získává přehled o celém komplexu postupů, strojů, aparátů a strojních linek. Je seznámen s významem jednotlivých operací, jejich technickém zajištění, základními principy funkce strojů, jejich umístěním a význam v dané technologii. Získává informace o provozně ekonomických souvislostech ve zpracovatelských technologiích a o situaci ve výrobních provozech.Dovednosti:Student je schopen navrhnout zpracovatelskou technologii prvovýrobního produktu včetně strojního vybavení této technologie. Má přehled o možnostech variability postupů zpracování a různých možnostech strojního řešení jednotlivých pracovních operací. Dovede se orientovat na trhu se zpracovatelskými produkty.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu muže samostatně plánovat, řídit a provádět, kontrolovat odbornou výrobní činnost. Je schopen komunikovat s použitím odborné terminologie. Dokáže formulovat a prezentovat vlastní názory, logicky vysvětlit souvislosti, předávat informace, konkretizovat problémy a možná řešení.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu je schopen získávat a následně aplikovat odborné informace (odborná literatura, databáze, webové stránky apod.) tyto informace hodnotit doplňovat a aplikovat v konkrétních podmínkách. Studenti jsou vedeni k logickému myšlení, využívání vlastních zkušeností, popř. zkušeností jiných odborníků. Jsou vedeni k zodpovědnosti za svá odborná rozhodnutí a jejich praktický dopad.

Literatura

ZákladníKADLEC, P. Technologie potravin I. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 300 s. ISBN 80-7080-509-9KADLEC, P. Technologie potravin II. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 236 s. ISBN 80-7080-510-2RUŽBARSKÝ, J., GRODA, B. Potravinárska technika, Fakulta výrobných technológií, Prešov, 2005, 564s. ISBN 80-8073-410-0KADLEC, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin? VŠCHT, Praha, 2010, ISBN 9788074180514KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. VŠCHT, Praha, 2012, ISBN 978-80-7418-086-6DoporučenáBASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T. Pivovarství teorie a praxe výroby piva. VŠCHT, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7ČEPIČKA, J. Obecná potravinýřská technologie, VŠCHT Praha 1995, 246s.HAMPL, J., PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie II. SNTL, Praha, 1985, 248s.KADLEC, P. Technologie sacharidů. VŠCHT, Praha, 2000, 138s. ISBN 80-7080-400-9.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Technologie výroby potravin, VŠZ Praha, 1992, 344s.PELIKÁN, M., SÁKOVÁ, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů. Jihočeská univerzita, České budějovice, 2001, 235s. ISBN 80-7040-502-3.PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin, VŠCHT, Praha, 2006, ISBN 80-7080-530-7PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie III. VŠCHT, Praha, 1991, 60s. ISBN 80-7080-099-2.RYCHTERA, M., UHER, J., PÁCA, J. Lihovarství, drožďářství a vinařství I a II. VŠCHT Praha 1991, ISBN 80-7080-117-4.STEIDL, R.Sklepní hospodářství. Národní salon vín, 2002, 307s. ISBN 80-903201-0-4

Požadavky

hodnocení jakosti rostlinných produktů, speciální analytická chemie

Garant

Dr. Ing. Tomáš Jehlička