Předmět Technologie a zpracování rostlinných produktů (TGA09E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TGA09E - Technologie a zpracování rostlinných produktů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Osnova
PřednáškaTechnologie mlynářstvíTechnologie pekárenskáExtruzní technologieTechnologie cukrovarnictvíTechnologie zpracování bramborTechnologie škrobárenstvíTechnologie lihovarstvíTechnologie sladařstvíTechnologie pivovarnictvíTechnologie vinařstvíTechnologie zpracování ovoce a zeleninyTechnologie výroby rostlinných tuků a olejůCvičeníStroje pro mlynárenské zpracování cereálních surovinStroje pro zpracování mouky pekárenskou technologiíVýroba trvanlivého pečivaCukrovarnická strojní linkaPředzpracování a skladování bramborVýroba a význam modifikovaných škrobůProces destilace a destilační aparátTechnologie sladování zrnaTechnologie pivovarstvíTechnologie vinařstvíTechnologie zpracování ovoce a zeleninyTechnologie výroby rostlinných tuků a olejů
Získané způsobilosti
Znalosti:Absolvent předmětu získá přehledné znalosti o technologiích a strojním zařízení používaném při zpracování zemědělských produktů. Je schopen sestavit základní zpracovatelskou technologii a doplnit ji strojním zařízením. Získává přehled o celém komplexu postupů, strojů, aparátů a strojních linek. Je seznámen s významem jednotlivých operací, jejich technickém zajištění, základními principy funkce strojů, jejich umístěním a význam v dané technologii. Získává informace o provozně ekonomických souvislostech ve zpracovatelských technologiích a o situaci ve výrobních provozech.Dovednosti:Student je schopen navrhnout zpracovatelskou technologii prvovýrobního produktu včetně strojního vybavení této technologie. Má přehled o možnostech variability postupů zpracování a různých možnostech strojního řešení jednotlivých pracovních operací. Dovede se orientovat na trhu se zpracovatelskými produkty.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu muže samostatně plánovat, řídit a provádět, kontrolovat odbornou výrobní činnost. Je schopen komunikovat s použitím odborné terminologie. Dokáže formulovat a prezentovat vlastní názory, logicky vysvětlit souvislosti, předávat informace, konkretizovat problémy a možná řešení.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu je schopen získávat a následně aplikovat odborné informace (odborná literatura, databáze, webové stránky apod.) tyto informace hodnotit doplňovat a aplikovat v konkrétních podmínkách. Studenti jsou vedeni k logickému myšlení, využívání vlastních zkušeností, popř. zkušeností jiných odborníků. Jsou vedeni k zodpovědnosti za svá odborná rozhodnutí a jejich praktický dopad.
Literatura
ZákladníKADLEC, P. Technologie potravin I. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 300 s. ISBN 80-7080-509-9KADLEC, P. Technologie potravin II. VŠCHT, Praha, 2002, I. vydání, 236 s. ISBN 80-7080-510-2RUŽBARSKÝ, J., GRODA, B. Potravinárska technika, Fakulta výrobných technológií, Prešov, 2005, 564s. ISBN 80-8073-410-0KADLEC, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin? VŠCHT, Praha, 2010, ISBN 9788074180514KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. VŠCHT, Praha, 2012, ISBN 978-80-7418-086-6DoporučenáBASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T. Pivovarství teorie a praxe výroby piva. VŠCHT, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7ČEPIČKA, J. Obecná potravinýřská technologie, VŠCHT Praha 1995, 246s.HAMPL, J., PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie II. SNTL, Praha, 1985, 248s.KADLEC, P. Technologie sacharidů. VŠCHT, Praha, 2000, 138s. ISBN 80-7080-400-9.MALÉŘ, J., KROUPA, P. Technologie výroby potravin, VŠZ Praha, 1992, 344s.PELIKÁN, M., SÁKOVÁ, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů. Jihočeská univerzita, České budějovice, 2001, 235s. ISBN 80-7040-502-3.PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin, VŠCHT, Praha, 2006, ISBN 80-7080-530-7PŘÍHODA, J. Cereální chemie a technologie III. VŠCHT, Praha, 1991, 60s. ISBN 80-7080-099-2.RYCHTERA, M., UHER, J., PÁCA, J. Lihovarství, drožďářství a vinařství I a II. VŠCHT Praha 1991, ISBN 80-7080-117-4.STEIDL, R.Sklepní hospodářství. Národní salon vín, 2002, 307s. ISBN 80-903201-0-4
Požadavky
hodnocení jakosti rostlinných produktů, speciální analytická chemie
Garant
Dr. Ing. Tomáš Jehlička